Hoe je de natuur een handje kunt helpen de bevalling op te wekken

15.07.2019 18:30
Baby shoes on pregnant belly

Veertig weken kunnen heeeel lang duren. Zeker als je vanaf week 36 af en toe al wat lichte krampen hebt en stiekem hoopt dat je je kleintje die week daarop in je armen hebt. Maar nee, niks is minder waar; de uitgerekende datum is in zicht, of nog erger: zelf al gepasseerd! Je bent er helemaal klaar mee (en voor!). Maar wat kun je doen om die bevalling op te wekken?

 1. Ananasharten eten en tonic drinken

  Waarom? In beide zit kinine, een stofje wat die bittere smaak geeft en wat de bevalling zou kunnen opwekken. Echter zou je er kilo’s van binnen moeten krijgen én is het nooit bewezen of het nou echt werkt.

 2. Pittig eten

  Maak een Thaise curry, haal een spicy Indische rijsttafel of strooi wat extra rode peper over je Indiase maaltijd. Hete specerijen prikkelen je maag- en darmspieren en die kunnen op hun beurt je baarmoederspieren aan het werk zetten om weeën te krijgen.

 3.  Accupunctuur

  Wat is het? Een eeuwenoude Chinese geneeswijze waarbij dunne naaldjes op bepaalde punten in je lichaam worden gezet om de bevalling op te wekken. Je kunt ook accupunctuur doen tijdens je zwangerschap of de bevalling. Vanaf 36 weken kun je accupunctuur inzetten om je lijf voor te bereiden op de bevalling; het gaat dan makkelijker, soepeler, sneller en meer ontspannen dan wanneer je dit niet doet. Ben je overtijd? Dan kun je aan het begin van de 41e week accupunctuur gebruiken in plaats van ingeleid te worden.

 4. Voetreflexmassage

  Helpt het niet, dan is het in ieder geval heerlijk ontspannend.

 5. Frambozenblad thee

  Door vanaf week 34 max. 3 koppen frambozenblad thee per dag te drinken zou je baarmoedermond gaan verweken, de ontsluiting sneller verlopen en heb je minder bloedverlies. Ook na de bevalling kan het goed zijn voor het herstel en ter ondersteuning van de borstvoeding. Mocht de uitgerekende datum al in zicht zijn, je bent het zat en je zit toch te niksen op de bank: kun je je jezelf net zo goed een lekker kopje thee inschenken. Er zijn ook frambozenbladcapsules, mocht je de thee echt niet lekker vinden.

 6. Beweeg

  Kom van die bank af! Ga wandelen, traplopen, fietsen over hobbelige weggetjes, wiebelen op een oefenbal of het huis nog een keer poetsen. Hierdoor zakt je baby misschien nog meer in je bekken en wie weet geeft dat net het laatste zetje om de bevalling te starten…

 7. Seks

  Om in het ‘beweegthema’ te blijven: kruip nog even tussen de lakens met je vent. In sperma zit een hormoon (prostaglandine) dat kan bijdragen aan het opwekken van de bevalling. Bij jou komt er ook zo’n stofje vrij: oxytocine, wat ook weer weeën kan stimuleren. Zorg er dan wel even voor dat ook jij klaarkomt, want bij een orgasme trekken de spieren van je baarmoeder samen. En laat dat nou net bij weeën ook de bedoeling zijn. Moet je er écht niet aan denken met die dikke buik (of zijn je vliezen al gebroken, want dan mag je geen seks meer hebben in verband met de kans op infecties), dan kun je ook nog aan tepelstimulatie doen. Ongeveer 10-15 minuten je tepels stimuleren kan helpen je baarmoeder te laten samentrekken. Je houdt je lichaam hierbij een beetje voor de gek door te doen alsof je borstvoeding geeft. Gewoon de borstkolf erop zetten kan natuurlijk ook.

 8. Strippen

  Tussen de 41 en 42 weken is strippen bewezen zinvol. Maar zit je rond of over de uitgerekende datum en ben je er écht klaar mee dan kun je aan je verloskundige vragen je al eerder te strippen. Dit kan alleen als je baarmoedermond een beetje open staat en je 1-2 cm ontsluiting hebt. Met haar vingers gaat ze bij je naar binnen en probeert ze de vliezen aan de binnenkant van je baarmoeder los te maken, te strippen dus. Dit kan een beetje pijnlijk zijn, maar ja, dat is de bevalling die het hopelijk in gang zet, ook. Binnen 6 uur zou je al iets moeten merken, zo niet, kan ze je na een paar dagen nog een keer strippen.

  Lees ook: 23 Dingen die er door je heengaan als je baby 41 weken blijft zitten. Of 42.