De vijf fasen van seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap is een vak apart. En net zo veranderlijk als het humeur van de zwangere vrouw zelf. Deze fasen doorloop je gedurende die negen maanden:

LEES OOK: “Mijn man wil niet meer met me vrijen nu ik hoogzwanger ben”.

  • De euforische hoera-we-zijn-zwanger-en-nu-kunnen-we-weer-zonder-druk-seksen fase. Want, hoezee, het is gelukt! Hoe je het ook wendt of keert, heb je eenmaal besloten dat je een kind wilt, dan krijgt seks een andere dimensie. Natuurlijk is het niet gelijk een beladen toestand, want we weten allemaal dat het best eventjes kan duren voor er raak geschoten wordt, maar toch… Na iedere vrijpartij spookt er door je hoofd: “Zou het nu dan…?’ En áls er dan twee streepjes op dat staafje verschijnen is het tijd voor een paar weken opgeluchte hoera-wat-zijn-we-goed-kijk-ons-eens-enorm-viriel-zijn-seks. Je voelt je dichter bij elkaar staan dan ooit en dat zorgt voor heel wat plezier tussen de lakens.
  • De als-je-me-aanraakt-overleef-je-het-niet-fase. Gaat meestal in rond de zesde week van de zwangerschap, als de kwaaltjes de kop op beginnen te steken. De constante misselijkheid, opzettende darmen en hemeltergende moeheid zorgen ervoor dat je al zowat begint te huilen als je man het waagt ook maar een beetje zwoel uit zijn ogen te kijken. Na het Journaal val je standaard in slaap op de bank en het énige waarvoor je misschien nog wakker gemaakt wilt worden is een bak Ben & Jerry’s met grote stukken chocolade erin. Helemaal voor jezelf. Daarnaast ben je zo hypergevoelig geworden voor luchtjes, dat de geur van je man, die je eerst altijd heerlijk vond, nu gelijk staat aan de geur van een bronstige chimpansee op een zweterige zomerdag in juli. Gevalletje, thanks, but no thanks dus.
  • De ik-wil-je-NU-anders-sta-ik-niet-voor-mezelf-in-fase. De beloning voor wat ik de Droge Drie Maanden noem, toen je je regelmatig afvroeg of je seksdrive voorgoed een tragische dood gestorven was. De meeste kwaaltjes zijn voorbij, je energie komt weer terug en op de één of andere manier ziet je man er opeens uit als een kruising tussen George Clooney en Channing Tatum. Je lendenen staan de hele dag in vuur en vlam en hij hoeft maar voorbij te lopen, of je hebt alweer de neiging om je krols en gewillig aan zijn voeten te werpen. Een beetje gênant vind je het ergens wel, maar je hormonen winnen het van je schaamte en dus lig je iedere avond in een nieuw kanten niemendalletje (wat er dan nog niet grotesk uitziet, want je buik is nog maar bescheiden) als een femme fatale op bed. Doorgaans de favoriete fase van de man gedurende die negen maanden.
  • De ongemakkelijke die-buik-begint-nu-echt-in-de-weg-te-zitten-en-wat-als-de-baby-het-merkt-fase. Je kunt nu echt niet meer om je buik heen en dat betekent dat een hoop standjes plotseling ongemakkelijk voelen, of simpelweg niet meer lukken. Even in een hitsige bui over de keukentafel gedrapeerd worden gaat ‘m gewoon niet meer worden. De spontaniteit gaat er een beetje af, want voor je goed en wel tot de daad over kunt gaan, moet je eerst een soort Chinese Muur van kussens onder je buik gebouwd hebben als schokdemper en tegen de tijd dat je goed ligt is je man al half in slaap gevallen. Daarnaast beweegt de baby nu volop, ook als mama en papa eigenlijk wat privacy nodig hebben. En het is gewoon een beetje moeilijk om hot en heavy met elkaar te worden als er van binnen iemand voelbaar de polka danst. Vooral mannen krijgen hier niet zelden spontaan erectiestoornissen van.
  • De ik-doe-alles-als-die-baby-er-maar-uit-komt-fase. Je bent hoogzwanger en hebt er hélémaal genoeg van. Daarom heb je dus ook al een dozijn ananasharten weg geknaagd, een tree tonic achterover geslagen en loop je iedere dag dag 30 keer de trap op en neer. Zonder resultaat. Dus zit er niks anders meer op: seksen. Je hebt namelijk gehoord over het wonder van de prostaglandines, de natuurlijke weeënopwekkers in sperma. Alles voor de goede zaak en dus hijs je je logge lijf in de meest onmogelijke posities om maar van bil te gaan. Desperate times, desperate measures, tenslotte.

En dan is de baby er. Na al die negen lange maanden. En heb je gewoon nooit meer seks. Nee hoor, grapje. Nou ja, eigenlijk niet…

LEES OOK: Tips om je relatie leuk te houden (na de komst van een baby).

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

12 Dingen waar ik geen fuck meer om geef sinds ik moeder ben

Heb je eenmaal kinderen, dan krijg je er een heleboel bij in...
Lees verder