Wat je denkt als de verloskundige zegt dat je ongeboren baby een groot hoofd heeft

12.05.2022 06:00
Wat je denkt als de verloskundige zegt dat je ongeboren baby een groot hoofd heeft

Renée kreeg van de verloskundige te horen dat haar baby een groot hoofd had. Heel groot. Dit is wat zij toen dacht.

  1. Een groot hoofd? Hoe groot? Waterhoofd-groot? Of gewoon groot zoals het hoofd van ome Kees aan mijn moeder’s kant? Lelijk groot? Of gewoon ‘lekker flink.’
  2. Dan ga ik zeker uitscheuren. Een keizersnede op bestelling, kan dat eigenlijk in Nederland? Dan kies ik daar nu gewoon voor. Waar teken ik?
  3. Nee, toch maar niet. Zo’n keizersnede is nogal heftig. Misschien kom ik er wel zonder kleerscheuren vanaf. Het kan toch? Ik heb een makkelijke vagina. Nooit geen pijn. Bij de eerste scheurde ik ook niet.
  4. Dus zijn hoofd zit boven de curve? Hij valt van de pagina af, zeg maar. Zo groot dus. Damn. Ik ben nu best wel bang.
  5. Ik bel mijn moeder, die kan me vast geruststellen. Hij gaat over. ‘Hoi mam, de baby heeft een groot hoofd.’ ‘Ach nee toch? Geen waterhoofd, mag ik hopen? Ik ga meteen even Googelen.’
  6. Nee, niet Googelen. En nee, niet voorlezen wat je allemaal vindt. Ik wil het niet weten. Lalalala. Ik zing er gewoon doorheen. Het komt allemaal goed. Toch mam? ‘Hmhm.’
  7. Wat moet ik? Een bloedonderzoek? Suikerziekte uitsluiten? Extra echo’s? Oke. Jeetje, dit kind kost me nu al al mijn vakantiedagen.
  8. Niks aan de hand? Ik wist het. Ik heb me nooit druk gemaakt. Nee, hoor. Echt niet.
  9. Wat moet ik masseren? Mijn wattes? Perineum? Tussen mijn vagina en anus? Jezus, dat gebied heb ik nog nooit aangeraakt. Als ik het masseer wordt het soepeler en is de kans op inscheuren kleiner. En waarmee masseren dan? Lavendel? Of rozenbottel? Oh, speciale perineumolie. ‘Hallo mevrouw, waar hebben jullie de perineum massageolie staan?’ Oh nee, ze gaat vragen wat dat is. ‘Om het gebied tussen mijn vagina en anus te masseren.’ Die man achter me in de rij valt bijna flauw.
  10. Hij is geboren! Mijn big boy. Flinke kop, inderdaad. Maar niks extreems. Ik ben niet gescheurd, geen rafelrandje, niks. Topvagina, zei ik toch? Of zou het toch door de perineumolie zijn gekomen?

Lees ook: Wat je écht nodig hebt als je in het ziekenhuis gaat bevallen (en waarover niemand je vertelt)