Dichtbij huis, maar toch echt eruit: dit is de ideale bestemming met kinderen

27.12.2018 10:00

Alle ouders weten: reizen met kinderen is een toestand. Maar ja, je wilt er toch af en toe even uit. Vala heeft de ideale adresjes gevonden voor komend seizoen! 

Het gezinsleven is leuk, maar het is ook hard werken. Daarom is het belangrijk dat je af en toe even de tijd neemt om met z’n allen lekker bij te tanken. Even weg van de hectiek van alledag en met z’n allen leuke dingen doen. Maar, waar ga je dan heen? Met jonge kinderen is het nogal een gedoe om echt ver weg te gaan, maar altijd maar in eigen land blijven is ook niet leuk. Een paar jaar geleden vonden mijn man en ik de oplossing: Belgisch Wallonië. Eigenlijk kwamen we er bij toeval een keer in de herfstvakantie terecht en het werd een onverwachte topvakantie. En dat op slechts een paar uur rijden van huis. We hadden een huisje midden in de bossen en daar hebben de kinderen heerlijk buiten gespeeld. Bovendien konden we er prachtig wandelen, leuke stadjes bezoeken en lekker eten. Sindsdien komen we ieder jaar terug naar deze regio. En roep ik, om maar met Het Goede Doel te spreken, tegen iedereen: Belgieeeeeeeeee!!! Wel belangrijk: voor de leukste adresjes moet je er trouwens vroeg bij zijn, want dan is alles nog vrij en soms goedkoper.

Het zuiden van België heeft heel wat te bieden aan vakantiepret. Je kunt er in het voorjaar bijvoorbeeld prachtig wandelen en fietsen en genieten van de mooiste uitzichtpunten en er zijn nog veel meer spannende outdoor activiteiten te ondernemen voor avontuurlijke kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een lasergame in de bossen, een interessant bezoek aan de steengroeves in avonturenpark The Rock, of een bezoek aan een attractiepark midden in het woud. Er zijn uitgestrekte bossen om uren in te spelen en riviertjes zoals de Semois, Ourthe en Lesse waar dammen gebouwd en visjes gevangen kan worden. Of je gaat een spannend middagje kajakken met z’n allen, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de kinderen dat top vinden (en bovendien zijn ze dan ’s avonds lekker moe…). Op het gebied van cultuur is er ook genoeg te zien en te doen, óók voor kinderen die je normaliter met geen stok naar een stadje of een museum gesleept krijgt. Wedden dat ze hun ogen uitkijken in een mooi kasteel waar ze de echte 18e eeuwse sfeer kunnen beleven, of zich een echte mijnwerker zullen wanen tijdens de speurtocht door een heuse mijnsite? Ideaal voor als het weer een beetje tegenzit en bovendien zeer pedagogisch verantwoord. Heeft je kind ook nog iets om indruk mee te maken op de juf als jullie weer terug zijn.

Voor een dagje stad vergeet je het geijkte Antwerpen of Brussel, maar ga je naar Mons (ook wel: Bergen). Een supergezellige, historische stad met prachtige oude gebouwen waar je heerlijk een dag op je gemak rond kunt struinen en de echte Belgische sfeer kunt opsnuiven. Heb je wat grotere kinderen, dan kun je de stad doorcrossen op de fiets, wat heerlijk is met mooi weer. Onderweg stop je natuurlijk voor een lekkere lunch, een goed glas wijn, of zo’n typisch Belgisch biertje op een terras. En ’s avonds is het goed toeven in één van de vele restaurants waar je heerlijk kunt eten. Le Petite Provence op de Grote Markt is zo’n leuke, waar je met een gerust hart met kinderen aan kunt schuiven. Was dat het? Dacht het niet, er is echt ontzettend veel te doen in de omgeving. Om het je makkelijk te maken hebben we de allerleukste uitjes voor kinderen op een rijtje gezet:

  • Zijn jouw kinderen ook helemaal gek van dieren? Dan is Dierentuin Pairi Daiza een waar walhalla voor ze. De dierentuin is opgedeeld in verschillende regio’s en werelddelen (met beroemde bouwwerken in miniatuurvariant) en je kunt er 4000 dieren spotten, waaronder de reuzenpanda, witte tijgers en olifanten. En als je even zat bent plof jij neer bij bijvoorbeeld De Brasserie voor een goede kop espresso, want die hebben ze.
  • Het Museum van de Doudou is voor stoere jongens een leuk uitje. Het museum leert je alles over het folklorische feest De Ducasse van Bergen. Klinkt niet spannend? Wel als je weet dat de legende van Joris de Draak daar een rol speelt en je de namaak draak kunt aanraken
  • Op een kwartiertje rijden van Mons ligt Wetenschapsmuseum Le Pass. Dit is echt een van de leukste wetenschapsmusea van Europa, bezoeken dus! De kinderen vermaken zich hier gegarandeerd met leuke experimenten, interactieve tentoonstellingen, laboratoriumtesten en animaties. Voor de allerkleinste zijn er fijne speelhoeken, terwijl de oudere kinderen spannende klimtochten kunnen maken. Zelfs je man vindt het er vast geweldig.

En weet je wat België extra aantrekkelijk maakt? Dat het allemaal niet zo belachelijk duur is als de meeste uitjes in Nederland. Denk dus eens aan België als je volgend jaar lekker even weg wilt! Echt op vakantie, maar geen gedoe met reizen. Wat wil een gezin nog meer?

We hebben dit artikel geschreven in samenwerking met België Wallonië Toerisme, maar de inhoud is 100% van ons. Ook komend jaar naar België Wallonië kijk dan even op walloniebelgietoerisme.nl want hier vind je nog veel meer leuke tips.