12 Dingen die het leven van een jonge moeder makkelijker maken

21.09.2017 15:50

Een jonge moeder heeft het vaak erg druk. Want alhoewel zo’n baby maar klein is, zijn de behoeften groot. En dus kan het leven dan behoorlijk hectisch zijn. Het is daarom zaak om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. En dat kan al met een paar simpele tips en trucs. Kleine moeite, groot resultaat!

* Kijk ’s nachts nooit op de klok. Gewoon niet. Dat is namelijk alleen maar frustrerend en herinnert je er niet aan hoe lang je nog kunt slapen, maar voornamelijk aan hoe lang je al wakker bent met een slaapweigerende baby, of een rellende peuter. Go with flow is, zeker ’s nachts, de beste strategie. Pak de slaap die je pakken kunt, waardeer iedere minuut en bedenk: ooit gaat je kind doorslapen. Echt.

* Schaf een draagdoek aan. Jouw baby zal de eerste niet zijn die weigert alleen in een bedje te liggen. Dan kún je dus 300 keer de trap op neer naar dat kamertje om te troosten, hele middagen op de grond naast het wiegje doorbrengen, óf je bespaart jezelf die moeite en stopt je kind in een draagdoek,- of zak. Dan heb je bijna gegarandeerd een slapend kind en je hebt ook nog je handen vrij om iets te doen (néé, niet stofzuigen dus, maar bijvoorbeeld een kop koffie voor jezelf maken).

* Laat het los. Wat? Nou, alles. Het huishouden, je make-up ritueel, je sociale leven, je controledrang. Als je net moeder bent geworden, is eigenlijk het enige dat telt dat je de baby in leven houdt en er zelf niet aan onderdoor gaat. Al het andere is het bijzaak en komt wel weer een keer. Wees vooral niet streng voor jezelf en leg jezelf niks op wat niet echt van levensbelang is. Komen de stofnesten onder de bank vandaan gedwarreld? Gewoon terugvegen.

* Bestel babykleertjes online. Natuurlijk heb je al van alles gekocht, maar is de baby er eenmaal dan kom je er altijd achter dat je 300 rompers hebt gekocht en maar twee broekjes. Of andersom. Maar erop uit gaan om te winkelen met je minibaby en je chaoshoofd, hóe dan? Nou, niet dus. Daarom is er de beste uitvinding sinds gesneden brood: online shoppen, en nog gratis terugsturen ook. Waar? Bij Kleertjes.com! Ook super easy voor als je al oudere kinderen hebt (want winkelen met een peuter en een baby, dat moet je misschien maar niet willen). Bestel het dus gewoon online en pas het rustig thuis.

 

 

 

* Regel een fijne, betrouwbare oppas. Zodat je er af en toe eventjes alleen of met je man op uit kunt. Als je je kind achter kunt laten bij iemand die je vertrouwt ga je met een gerust hart weg en heb je ook niet het gevoel dat je zo snel mogelijk weer thuis moet zijn. En echt, een beetje quality time voor jezelf is nodig.

* Stop de vriezer vol. Als je niet van de diepvriespizza’s bent, dan met zelfgemaakte maaltijden die je in bulk hebt bereid. Op die manier hoef je niet iedere dag boodschappen te doen en/of te koken. Je hebt namelijk wel wat beters te doen.

* Neem een co-sleeper. Die kun je kant en klaar kopen, of je fabriceert er zelf eentje van een houten ledikantje, waar je aan één kant de spijltjes uithaalt en ‘m tegen je eigen bed aanschuift. Op de manier hoef je niet midden in de nacht je bed uit om te troosten en/of te voeden. Je hebt je baby met één graai bij je en de kans is groot dat ‘ie er sowieso beter van slaapt als hij jouw nabijheid voelt en ruikt.

* Trek niet alles naar je toe. Kortom: bedenk dat je man ook heel goed luiers kan verschonen. Nieuwe moeders hebben vaak automatisch de neiging zichzelf als Chef Gezin te bestempelen met als resultaat dat we onszelf helemaal over de kling jagen, omdat we alles zelf willen doen. Want niet alleen onzin is, maar gewoon ook best wel onverstandig. Teamwork is het toverwoord.

* Koop oordoppen. Niet zodat je je baby kunt negeren (wacht echt, die hoor je zelfs nog als ‘ie bij oma is, in een stad 100 kilometer verderop en jij thuis onder de douche staat), maar zodat je af en toe de scherpe randjes van het onvermijdelijke gehuil af kunt halen. Dat kan namelijk best wel stressvol zijn en bovendien is het bijzonder moeilijk om er doorheen te slapen (want dan weer erg zonde is op jouw uitslaapdag).

* Accepteer je nieuwe lijf. Ja, het is even wennen om na die negen maanden naar jezelf te kijken in de spiegel. Maar je hoeft niet daags na de bevalling weer in je oude garderobe te passen. Sterker nog, je hoeft eigenlijk helemaal nooit meer in je oude garderobe te passen. Soms (of nou ja, vaak) zit dat er namelijk gewoon niet meer in. Een nieuw leven, een nieuw lijf. En dat is prima.

* Lees niet teveel. Er is een nimmer aflatende stroom van informatie over baby’s en voor nieuwe moeders beschikbaar. Dat kan heel nuttig zijn, maar het leidt niet zelden ook tot verwarring, onzekerheid en schuldgevoel. Precies wat je die eerste hectische tijd dus vooral níet kunt gebruiken. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf, want het is heel simpel: het is jouw kind en jij weet het het allerbeste.

* Geniet ervan. Een uitgekauwd cliché waar je als onzekere, vermoeide moeder soms moordneigingen van krijgt. Maar echt, er zit toch wel wat in. Als je het allemaal neemt zoals het komt, het over je heen laat komen en je vooral concentreert op de fijne dingen, zul je zien dat zelfs de zwaarste dagen lichter aanvoelen. En gelukkig is er koffie.

Kleertjes.com maakt het de nieuwe moeder graag zo makkelijk mogelijk. Daarom hebben ze nu een tijdelijke gratis retourneren actie: 
  • Vanaf 18 september kun je je bestellingen (tijdelijk) gratis retourneren. Zo kan je dus makkelijk thuis alles passen en terugsturen zodat je genoeg quality time over hebt met je kind;
  • Je hebt vanaf € 49,- gratis verzending;
  • Op werkdagen voor 22:00 besteld is de volgende dag in huis.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Kleertjes.com, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid