Dingen die je niet moet zeggen tegen een vrouw die aan het bevallen is

 Wat blijkt: er zijn heel veel mannen die niet weten hoe ze zich moeten opstellen op het moment suprême. “Je lijkt wel een gorilla.” Seriously? Doe maar effe niet, gast.

Lees ook: Onderzoek: meer pijn als man bij de bevalling is

“Na uren van extreme pijn werd uiteindelijk mijn zoon van negen (!) pond geboren. Het eerste wat mijn man zei was: ‘Oh my god, het lijkt wel een oorlogsgebied hier beneden’”  (Linda, 33)

“’Katten gaan in een hoek liggen en floeps er glijden een paar kittens uit. Hoe moeilijk kan het zijn?’, dat zei mijn man, die bizar genoeg, nog steeds mijn man is” (Feline, 29)

“Op weg naar het ziekenhuis stopte mijn man nog even bij een benzinestation om een blikje cola te halen EN DE BANDEN OP TE POMPEN.” (Emma, 31)

“Mijn man vond het overdreven dat ik zoveel schreeuwde tijdens de bevalling. Hij heeft wel tien keer gezegd: ‘Volgens mij kun je je energie beter gebruiken.’ Ik heb hem gekrabt.” (Femke, 34)

“’Ik voel je pijn, schatje’, zei mijn man toen ik lag te persen. Ik haatte mezelf dat ik zo had gehamerd op empathie.” (Franciska, 37)

“Nadat mijn dochter was geboren, zei mijn man: ‘Ik ga naar huis. Ik ben al vierentwintig uur wakker. Ik ben uitgeput en jij hebt vannacht een uur langer geslapen dan ik.’” (Liselotte, 40)

“Ik voelde dat mijn zoon geboren ging worden en schreeuwde tegen mijn man: ‘Bel de vroedvrouw, hij komt, hij komt’. Hij keek me aan en zei: ‘Weet je het zeker? Misschien moet je wel gewoon poepen.” (Mieke, 36)

“Toen er weer een wee aan zat te komen, wees ik naar de plek naast het bed, omdat ik mijn man daar graag wilde hebben. Hij zat net onderuit te hangen in een luie stoel en zei: ‘Moet dat? Ik ben moe!” (Liesbeth, 35)

“Ik was al twee weken over tijd en de bevalling kwam heel langzaam en met veel pijn op gang, toen mijn moeder belde en zei: ‘Je zusje is zojuist drie weken te vroeg bevallen van een zoon. Het was binnen twee uurtjes gepiept.’” (Barbara, 27)

“Mijn baby kwam al half met zijn hoofdje naar buiten toen mijn man besloot het gebeuren even van dichtbij te bekijken. Om vervolgens uit te schreeuwen: ‘Jeeeemiggg, je vagina is enorm. Je lijkt wel een gorilla.” (Maaike, 25)

“Mijn ex-man zei de meest vreselijke dingen bij de geboorte van alle drie mijn kinderen.
Bij kind 1: ‘Gaat het wel?’
Bij kind 2: ‘Is het goed als ik jouw eten opeet?’
Bij kind 3: ‘Kun je even ergens anders gaan staan? Je blokkeert de tv.’ (Christien, 29)

“Tijdens de bevalling was ik een beetje ingescheurd en een verpleegkundige hechtte me nadien. Halverwege stopte ze en vroeg aan de verloskundige of ze even mee wilde kijken, want ‘ze twijfelde of ze wel goed zat’. Ik was er meteen van overtuigd dat ze mijn hele onderkant dichtgenaaid had.” (Alexandra, 38)

“Mijn man is er van overtuigd dat hij het heel goed gedaan heeft tijdens de bevalling van ons eerste kind. Helaas is hij vergeten dat de vroedvrouw hem moest vragen om van het bed af te komen en studio sport uit te zetten.” (Stephanie, 26)

“Ik steunde met mijn voet op het been van mijn man en hij zei: ‘Schatje, je doet me pijn!’WATTTT????” (Els, 23)

“Toen mijn zoons hoofdje voor het eerst zichtbaar was, zag mijn man dat hij zwart haar had. ‘Is het wel van mij? ’vroeg hij, zogenaamd grappend (mijn man heeft blond haar). Ik ben toen buiten mezelf getreden van woede.” (Ingrid, 27)

“Mijn bevalling duurde al drie dagen en mijn man vroeg: ‘Kun je niet een beetje opschieten? Ik verveel me dood.” (Henriëtte, 36)

“Mijn vliezen waren net gebroken en ik schreeuwde naar mijn man: pak een schone onderbroek. Hij kwam aanzetten met een string. Toen heb ik hem geslagen.” (Lotje, 32)

Lees ook: Bevallen terwijl je niet weet dat je zwanger bent. Het kan echt!

Geschreven door
More from Femke Sterken

30 dingen die moeders denken (als de baby niet wil slapen)

Bedtijd is goed. Voor kind en moeder. Na een lange dag van...
Lees verder

14 Comments

 • Beste dames,

  Met ongeloof, afschuw en ook een beetje de slappe lach heb ik jullie verhalen gelezen.
  Ik kan eigenlijk maar 1 reactie bedenken: waarom hebben jullie deze mannen ooit uitgekozen en waarom zijn jullie nog samen?
  Vriendelijke groeten,

  Liesbeth (7,5 mnd zwanger).

 • Mijn vliezen braken om 3:45 in de ochtend en ik had net de verloskundige gebeld. Nadat ik had opgehangen, zei mijn man je had wel je excuses mogen aanbieden dat je zo vroeg belt in de ochtend. Ik zei daar is toch verloskundige voor anders had ze een ander beroep moeten kiezen.

 • Ik werd morgens rond zes uur wakker met pijn en kort op elkaar volgende weeën. ik maakte me echtgenoot wakker om te vertellen dat de weeën zijn begonnen. Hij keek mij aan en zei…. roep me maar als de Weeën om de twee minuten komen en draaide zich zo weer om terwijl het onze eerste kindje is. Hoe boos kan je dan worden!

 • Met m’n 3e kindje die 4 weken tevoren werd geboren! Lag ik al in het ziekenhuis! M’n ex zat thuis met Fam zijn spanning weg te drinken! Toen uiteindelijk de weeën begonnen heeft een zuster nu mijn ex-man!! gebeld dat hij snel naar het ziekenhuis moest omdat het zover was! Hij zei kom zo!! Even m’n biertje opdrinken!!!

 • Tijdens mijn bevalling heb ik veel steun gehad aan mijn vriend. Helaas tijdens die bevalling heel veel complicaties… alle ellende begon zo’n 3 weken na bevalling. Bah bah… volgens mijn vriend is zijn “speeltuin” omzeep geholpen… maar ruim 3 jaar later een prachtige, lieve, stoere maar ooooo zo ondeugende zoon rijker, kan ik zeggen; ik ben trots op wat ik heb. Noooooooooit meer en bevalling voor mij, maar had het nooit willen missen!

 • Toen ons eerste zoontje geboren werd ( voor mij mn tweede) was mn vriend er het meest voor me..bij mn dochter erna wat minder.
  Wat mij is bijgebleven (naast heel veel grappige momenten toen) is dat hij de ziekenhuiskantine had ontdekt.. zat ik daar met 7 cm op de rand van het bed vruchtwater te lekken en keihard te puffen ..komt ie binnengestormd : ee! moniek! ze hebben hier KIPSHOARMA! ..moet je??? ik kijk echt heel traag opzij en wuif hem weg met mn hand “jongen..alsjeblieft..ga je shoarma halen.. ” hahaha nou ja hij dacht blijkbaar dat ik nog wel ff een snack erin kon douwen.. nnnja..niet echt haha

 • Mooi geschreven. Nu denk ik aan mijn moeder, die zonder morren maar met veel liefde 11 kinderen heeft gebaard. Die haar allemaal dankbaar op handen dragen. Helaas is ze niet meer onder ons, anders had ze op moederdag al haar kids en kleinkids op bezoek gehad.

 • Nee wat erg…. Dit is bijna niet te geloven dat er echt zulke mannen zijn… Ik kan het me niet voorstellen zo erg vind ik de commentaren van de mannen… Hoop idd dat niet veel vrouwen dit mee hoeven te maken en idd iedere opmerking hierboven zou ervoor gezorgd hebben dat mijn man mijn ex zou worden ! Maar gelukkig heb ik zo’n man niet !

 • Mijn eerste bevalling was een inleiding met keizersnee.
  ik had weeen op de verloskamer en vroeg om mijn man zijn hand tijdens een wee (meneer zat in een hoekje met zijn telefoon) hij vertelde mij mooi ” ik kan niet twee dingen tegelijk kan niet jou steunen en whatsappen met je vader”
  Waarop ik reageerde “als je nu niet komt flikker ik die stront telefoon door het raam” tijdens de keizersnee werd het hem te zwaar en begon hij te huilen hij zei ” sorry schat, ik doe je dit nooit meer aan” hahaha

 • Ik ben bevallen met een geplande inleiding met 37 weken, mijn man vroeg de avond ervoor verontwaardigd… Is het de bedoeling dat ik meega? Kun je niet met je moeder gaan? Ik moest me om 16:30 uur melden, uiteindelijk is hij meegegaan, s’avonds thuis bij ons zoontje van 6 jaar gaan slapen en s’ochtends teruggekomen, na een uurtje moest hij naar zijn werk, uiteindelijk kwam hij net binnen toen de haartjes van de kleine al zichtbaar waren, de verpleging heeft hem opgewacht zodat hij direct naar de verloskamer kon! Bij het hechten heeft hij gekeken en wist mij te melden dat het er niet goed uitzag daar beneden! Mijn moeder was er wel maar die heeft de hele bevalling in een hoekje zitten huilen! Mijn eerste kindje was een keizersnee en deze bevalling was ons 2de kindje en gelijk ons laatste ;-)

 • Voorop gezegd: Niemand ontkend dat zwangerschap voor de vrouw een zware klus/periode is. Tegelijkertijd is het de meest voorkomend en meest natuurlijke eigenschap van de vrouw. Het is een grote eer dat de natuur ervoor gezorgd heeft dat de vrouw een leven kan baren. Ze zijn er uiteindelijk voor gemaakt. (perfectie dus)

  Des ondanks (wellicht door hormonen) zijn er sommige vrouwen (let op: niet allemaal) die iedereen die niet zwanger is een hele onaangename tijd bezorgen door ze te terroriseren. Ook al krijgen hun mannen de grootste vlaag onredelijke, aan alle logica ontbrekende tirade, vriendinnen en zelfs hun moeders worden hierop getrakteerd. (immers moeders die ook weten wat zwangerschap inhoud, zelfs in een tijd waar er medisch nog minder mogelijk was.)

  Tuurlijk, heb je mannen die sociaal gezien wat onhandige opmerkingen maken. Vaak in onbegrip omdat ze die wonderlijke gebeurtenis zelf niet kunnen snappen. Minder vaak heb je ook mannen die hufters zijn. (die eigenlijk ook niet eens vader zouden moeten worden).
  Maar het overgrote deel van de mannen hebben wel degelijk enig vorm van inlevingsvermogen en zullen wel gevoelig zijn voor de tijden waarin de zwangerschap moeilijk wordt voor hun vrouw.

  Sterker nog ken vele voorbeelden van stellen : Dominante vrouw en veels te lieve man. o.a. een vrouw die nog net 2 dagen weet dat ze zwanger is (8weken) als super trek heeft in een kroket, waarop de man om 3uur s’nachts een kroketje uit de muur moest regelen. Laat maar stoppen, want wil juist niet afgeven op die paar vrouwen die de definitie van onredelijkheid onderstrepen.

  Ik ga er vooralsnog uit dat deze column/blog vooral een satirisch bedoeld stukje is. Hopend maar dat er weinige vrouwen zijn die dit echt meemaken. Ook hoop ik dat deze column geen vrouwen afschrikt die nog zwanger willen worden.

  Groeten,
  Eva. (Feministe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.