15 Dingen die je niet moet vergeten als je met de auto op vakantie gaat

12.07.2021 06:00

Je kunt natuurlijk ver en exotisch op vakantie gaan, maar daar moet je maar zin in hebben met kinderen. Bij veel ouders loopt het klamme zweet tenslotte over hun rug als ze alleen maar dénken aan de vliegreis. Een autovakantie is dan een goed alternatief. Geen gehaast, eigen tempo bepalen en net zoveel meenemen als je wilt. Dus, stouw die kofferbak vol en op naar het zonnige zuiden. Maar, wat moet je nou echt niet vergeten?

LEES OOK: Hoe je weer tot leven komt tijdens een resortvakantie (burgerlijk? Nou en!!)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben dus altijd bang dat ik van alles vergeet als we op vakantie gaan. Maakt niet uit hoe vaak we alles gecheckt hebben, op het moment dat we de straat uit rijden ben ik ervan overtuigd dat we van alles niet bij ons hebben waar we absoluut niet zonder kunnen. Voor mezelf vind ik dat nog niet zo’n probleem, maar ik vrees altijd vooral dat we de helft van de kinderbenodigdheden thuis hebben laten liggen. En dat dat dan een Heel Groot Drama wordt (ja, met hoofdletters). Daarom, voor alle ouders die deze zomer met de auto op vakantie gaan, een lijstje van dingen die je echt niet moet vergeten:

1. Knuffels. Echt, for the love of God, vergeet ze niet. Drie weken in Zuid-Frankrijk zonder Woefie of Beertje overleef je namelijk niet. Hoe erg de zon ook schijnt en hoe rijkelijk de wijn ook vloeit. Driedubbelcheck dus altijd of de favoriete knuffel van je kind ingepakt is (en vergeet dat ook niet bij vertrek).

2. Paspoorten. Als je binnen Europa blijft moet je in principe zonder kunnen, maar zorg toch maar dat je ze bij je hebt. Je weet tenslotte maar nooit. Check dus ook op tijd de verloopdatum. Uit ervaring weet ik namelijk dat twee dagen voor vertrek een noodpaspoort moeten aanvragen voor je peuter echt niet grappig is.

3. Creditcards/pinpassen. Zo makkelijk om in al het gedoe van het inpakken je pasjes te vergeten, Tot je bij een benzinestation staat, ergens op de route de soleil, en je de sans plomb niet blijkt te kunnen afrekenen.

4. De tablet. Na 300 kilometer ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ wil je namelijk wel wat rust. Of even naar iets anders luisteren dan K3. En dan ben je Parijs nog niet eens voorbij. Zorg dus voor een opgeladen tablet (of beter nog: van die dvd-spelertjes voor de in de auto) zodat je op z’n minst België door kunt zonder ruzie op de achterbank. Eenmaal bij je vakantieadres hebben ze overigens geen omkijken meer naar die tablet.

5. Eten. Broodjes, appels, Fruitella, wortels of canard a l’orange in een tupperware bakje, wat ze ook maar lekker vinden, zorg dat je er genoeg van bij je hebt voor de kinderen. Weinig erger dan met hongerige kinderen over de autoroute moeten en pas over 100 km het volgende pompstation in zicht hebben.

6. Extra kleding. Zelfs als je kinderen al lang en breed zindelijk zijn is het verstandig om een extra set kleding (of twee) mee te nemen. Je wilt namelijk echt niet midden op de snelweg zitten met een kleuter die z’n plas opeens echt niet meer kan ophouden en het van pure ellende voor het eerst in twee jaar dan maar in z’n broek doet en dat je dan geen droge kleren bij je hebt. Ongelukjes gebeuren. Wees erop voorbereid.

7. Genoeg water. Je zal de eerste niet zijn die in de verzengende hitte in de file terecht komt omdat iedereen natuurlijk tegen beter weten in toch op Zwarte Zaterdag de weg is op gegaan. Niet alleen drogen jonge kinderen snel uit, het is ook gewoon heel vervelend om urenlang dorstig in een bloedhete auto te moeten zitten. Een koelboxje met flesjes water zorgt ervoor dat iedereen het hoofd in ieder geval nog een beetje koel kan houden.

8. Veel muziek. Download een hele voorraad nummers, die iedereen te pruimen vindt. Zo hoef jij niet 1000 kilometer lang naar K3 en Kinderen voor Kinderen te luisteren en kun je de muziek bovendien lekker hard aanzetten als de medereizigers op de achterbank elkaar de hersens in proberen te slaan.

9. Reispilletjes. Veel kinderen hebben last van wagenziekte. Niet heel handig als je twee volle dagen in de auto moet zitten. Zo’n pilletje kan wonderen doen en je zonder dat er iemand moet spugen bij je vakantiehuis brengen.

10. Plastic bakjes. Voor als er toch iemand moet overgeven. Als je er op tijd bij bent zit dan in ieder geval niet de hele auto onder en hoef je dus niet nog honderden kilometers met ingehouden adem verder te rijden.

11. Kussentjes en dekens. Zo’n autorit kan lang en vermoeiend zijn voor kleine kinderen. Neem daarom van die opblaasbare kussentjes mee voor je nek en een dekentje. Kunnen ze nog een beetje slapen als ze moe worden zonder dat ze echt heel oncomfortabel hoeven te zitten.

12. Koptelefoons. Voor als je genoeg hebt van de geluiden van de iPad, of het gekweel van K3. Zorgt bovendien ook voor minder ruzie op de achterbank omdat alle kinderen lekker in hun eigen coconnetje zitten.

13. Een mobiele oplader voor je telefoon. Want stel dat je dus inderdaad in die file terecht komt en je staat uren vast. Of er gebeurt onderweg wat. Dan wil je niet onbereikbaar zijn.

14. Wc-papier. Ga niet, ik herhaal NIET stoppen om te plassen bij één van die grote tankstations. Zeker niet tijdens de zomervakantie. Het is er namelijk geheid stikdruk en de wc’s zijn doorgaans te smerig voor woorden. Pak zo’n klein parkeerplaatsje met een stukje gras/bos ernaast of ga desnoods gewoon langs de vluchtstrook.

15. Je Zen. Misschien wel het belangrijkst van allemaal. Want in principe kun je alles kopen. Dus wat je ook vergeten bent, ze hebben het daar ook wel. Maar een autoreis met kinderen kan een uitdaging zijn. Adem dus een paar keer goed in en uit voor je de auto in stapt en denk: this too, shall pass. En dan kan de vakantie beginnen!