14 dingen die je nog niet wist over zwanger zijn (en die je zeker zullen verbazen)

14 dingen die je nog niet wist over zwanger zijn (en die je zeker zullen verbazen)
Zodra de test positief is, ga je maar een ding doen. Info verzamelen! Je koopt alle boeken, leest alle websites (natuurlijk vooral me-to-we) en probeert bij iedereen in je omgeving info in te winnen over wat je wachten staat. Maar wedden dat je in ieder geval een paar van deze dingen nog niet wist.

1. Het vruchtwater – oftewel het vocht waar je baby in ronddrijft – is eigenlijk gewoon urine

Een paar weken na de bevruchting van de eicel begint het vruchtwater zich te vormen. In eerste instantie bestaat dit uit je eigen lichaamssappen. Als de nieren van de baby gevormd zijn en beginnen te werken (meestal rond 11 weken) begint je kindje echter met het produceren van urine. Dit bouwt zich op rond de baby voor protectie. Rond de 20 weken bestaat het vruchtwater bijna volledig uit je kindjes urine. Je baby ligt dus letterlijk in zijn eigen plas.

2. Je vagina kan blauw kleuren

Door een grotere bloedtoevoer naar je vagina tijdens de zwangerschap kan je daarbeneden blauw uitslaan. Niks om je druk over te maken, wel een apart gezicht.

3. DNA van je baby komt in jouw bloedsomloop terecht

Zodra je baby geboren wordt verdwijnt zijn of haar DNA ook weer uit jouw lichaam, maar zolang je baby nog in de buik zit kan het dat jouw DNA vermengd raakt met dat van je kind. Dit betekent ook dat het ingewikkelder is om je te identificeren aan de hand van je DNA, dus mocht je nog snode plannen hebben raden we je aan die tijdens je zwangerschap ten uitvoer te brengen.

4. Je hebt meer honger tijdens de zwangerschap, maar ‘eten voor twee’ is (helaas) echt niet nodig

Gemiddeld betekent het feit dat er een baby in je groeit dat je per dag zo’n 300 calorieën extra zou moeten eten. Dat is ongeveer een halve mars… (en dus niet 3 marsen, en ijs, en een tosti).

5. Je voeten worden groter tijdens de zwangerschap

En dan niet alleen omdat ze meer vocht vasthouden. Je kan daadwerkelijk een schoenmaat  (of meer) groeien tijdens de zwangerschap, en dit gaat niet altijd na de zwangerschap weer weg. Dus was je ooit nog van plan die peperdure Louboutins aan te schaffen, wacht dan even tot je kinderen hebt gekregen.

6. Je heupen worden losser, en dat is de reden dat zwangere vrouwen op een gegeven moment gaan ‘waggelen’ 

In je schaambeen (het bot wat midden boven je vagina zit) zit een voeg die aan het eind van je zwangerschap een beetje uit gaat staan. Sommige vrouwen krijgen hier last van, ze gaan waggelen en lopen wordt pijnlijk. Na de zwangerschap wordt deze voeg weer kleiner, maar soms duurt dit eventjes waardoor sommige vrouwen na de bevalling ook nog een tijdje blijven waggelen.

7. Je hebt een ‘slijmprop’ die je tijdens je zwangerschap kan verliezen

Niet iedereen verliest zijn slijmprop, en niet iedereen heeft het door. Sommige mensen hebben veel slijm, en sommige weinig. Maar het woord alleen al geeft ons een beetje braakneigingen.

8. Je gaat heel erg zweten

Dit komt door een combinatie van de hormonen en de toename in bloedcirculatie. Ook hebben vrouwen die zwanger zijn vaak een iets verhoogde temperatuur. Je merkt het vanzelf, als je twee minuten heb gefietst gutst het al naar beneden.

9. Veel vrouwen hebben meer haargroei tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen merken dat ze meer haargroei hebben als ze zwanger zijn, of ze merken dat hun haar voller en dikker lijkt te worden. Dit komt waarschijnlijk door verhoogde hoeveelheden oestrogeen. Wat wel even schrikken is, is dat soms dit haar weer uitvalt na de zwangerschap. Dit komt omdat dan de oestrogeenspiegel weer daalt.

10. Je stem verandert tijdens de zwangerschap

Dit merk je vooral als je bijvoorbeeld veel zingt. Je longcapaciteit is tijdens de zwangerschap kleiner, omdat de baby in je buik je middenrif omhoog duwt. Dit betekent dat je minder ademkracht hebt, waardoor de klank van je stem anders kan klinken.

11. Halverwegen je zwangerschap kan er plotseling een donkere, verticale lijn verschijnen op je buik

Dit heet de ‘linea negra’ (oftewel de zwangerschapsstreep) en wordt veroorzaakt door hormonen. Het komt vrij veel voor en de lijn vervaagt meestal na de bevalling vanzelf weer.

12. Je tepels kunnen van kleur veranderen

Dit gaat een beetje volgens hetzelfde principe als de zwangerschapsstreep, en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door je verhoogde oestrogeenspiegel.

13. Je krijgt superveel jeuk aan je buik

Dit komt doordat de huid van je buik uit gaat rekken. Deze jeuk kan je (deels) voorkomen door veel bodylotion te smeren, zodat je goed gehydrateerd blijft.

14. Je moet áltijd plassen

De veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen je het gevoel geven dat je constant moet plassen. In het begin van je zwangerschap is het meestal nog niet de druk van de baarmoeder op je blaas die je voelt. Maar hoe groter je baby wordt, hoe meer je dit krijgt. Tot je uiteindelijk 80% van je tijd besteedt aan tripjes naar de wc.

Bron: Buzzfeed

Lees ook: 10 Onfortuinlijke, gênante en vieze post-zwangerschapsverschijnselen

 

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Superhandig! Met deze app weet je altijd waar de luiers het goedkoopst zijn

Een van de eerste waarheden die je leert als jonge ouder: luiers...
Lees verder