10 Dingen die je altijd hebt willen weten over je boobs tijdens de zwangerschap

26.01.2018 04:55
10 Dingen die je altijd hebt willen weten over je boobs tijdens de zwangerschap

Misschien zijn ze niet het állerbelangrijkste lichaamsdeel voor het krijgen van kinderen (je hoeft er in ieder geval geen baby uit te persen…), maar je borsten zijn een goede tweede. En tijdens een zwangerschap en daarna krijgen ze heel wat te verduren, dus wees voorbereid. 

Paramount

1. Je borsten kunnen bobbelig worden

Netflix

De melkklieren in je borsten kunnen gaan opzetten, omdat ze gevuld zijn met melk. Daarom kunnen je borsten tijdens je zwangerschap en daarna, tijdens het borstvoeden, bobbelig aanvoelen.

2. Je tepels kunnen groter en donkerder worden

FOX

Je tepels worden tijdens de zwangerschap vaak groter en meer prominent. De verkleuring komt door de verhoogde oestrogeenlevels.

3. Je tepels kunnen ook hariger worden (ja, echt!)

Giphy

Dit gebeurt lang niet bij alle zwangere vrouwen, maar het kan voorkomen dat je tepels hariger worden tijdens en na de zwangerschap. Thank god voor de pincet, zullen we maar zeggen.

4. Heet water of seksuele stimulatie kunnen alletwee zorgen voor ernstig lekken

New Line Cinema

Door heet water kan de bloedsomloop in je borsten toenemen en versnellen, waardoor ze als het ware opzwellen. Dit zwellen zorgt ervoor dat de melk eruit lekt. Hetzelfde geldt voor seksuele stimulatie (van je borsten).

5. Je borsten gaan jeuken

ABC

Dit komt voornamelijk door het oprekken van je huid, wanneer je borsten groter worden door de melk die erin zit, en de klieren die opzwellen. De meeste vrouwen groeien tijdens hun zwangerschap zo’n 1 à 2 cupmaten.

6. Je kan last krijgen van striae op je borsten

Youtube.com

Uiteraard is het altijd een goed idee om je huid soepel te houden door genoeg body lotion te smeren, maar helaas kan dit niet altijd striae voorkomen.

7. Geschaafde tepels komen (helaas) vaak voor

NBC

Klinkt pijnlijk? Dat is het ook. Gelukkig zijn er verschillende cremes die hier goed bij helpen. Ook is het verstandig je baby niet te lang per keer aan de borst te houden. De meeste kinderen drinken in ± 7 minuten een borst ‘leeg’. In principe is het dus niet nodig (of aan te raden) je baby langer dan 10 minuten per voeding aan een borst te houden. Je moet jezelf ook een beetje sparen voor de voedingen daarna.

8. De aderen in je borsten zijn duidelijk zichtbaar

CBS

Er is meer bloedsomloop, en daardoor vergroten je aderen ook, en worden ze duidelijk zichtbaar.

9. Stoppen met borstvoeden doet PIJN

CW

Nadat je stopt met borstvoeding geven duurt het nog enkele dagen voor je borsten zijn ‘opgedroogd’, en dat kan flink zeer doen. Vermijd hete douches, probeer je borsten te koelen met een icepack, en draag een strakke, goed ondersteunende beha (bijvoorbeeld een sportbeha).

10. Als je melk is ‘opgedroogd’ slinken je borsten weer

Focus Features

Die 1 à 2 cupmaten die de meeste vrouwen er tijdens de zwangerschap hebben bijgekregen, gaan er helaas bijna altijd weer af als je stopt met borstvoeding geven. Sterker nog, na het borstvoeden worden je borsten vaak kleiner dan dat ze voor je zwangerschap waren.

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: Brief aan Doutzen: laat niets aan je borsten doen! Je bent prachtig zoals je bent, namelijk: moeder