Dit zijn de dingen die ALLEEN zwangere vrouwen doen

16.11.2021 06:00

Als je zwanger bent, is er eigenlijk niets anders waarmee je bezig bent. Ook al probeer je voor de buitenwereld de schijn nog een beetje op te houden, je blik op de wereld is omgedraaid. Totaal. Dingen die je eerder nooit opvielen, worden onverwacht een obsessie voor je. En weet je? Dat is helemaal niet erg!

Toen ik zwanger was vond ik het in het begin allemaal zo ontzettend langzaam gaan. Mijn buik groeide nog amper en ik hoefde ook nog niet te beginnen aan een babykamertje, maar ik vond het overweldigend om te denken aan hoe mijn leven en dat van Reinier een heel andere wending zou krijgen. Tuurlijk, het werk ging gewoon door, de afspraken met vriendinnen waren ook nog hetzelfde, maar ondertussen viel het me ineens op hoe ontzettend veel zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen er eigenlijk door de straten liepen. En dat hield niet op in de maanden die volgden. Ik had ineens compleet nieuwe obsessies.

Lees ook: Waarom je je absoluut niet hoeft te schamen voor je zwangerschapsgewoontes.

 1. (in het begin) Je heel erg druk maken over het feit dat iedereen vast doorheeft dat je zwanger bent, omdat je geen alcohol drinkt. 
  Maar echt, niemand heeft dat door. Alleen je beste vriendin. En zij mag het wel weten toch?
 2. Je buik vergelijken met andere zwangeren.
  Bij elke vrouw die met een dikke buik voorbij loopt, denk je: hoever zou zij zijn? Verder dan ik, dat moet wel. Of zou je het bij haar eerder zien? Zal ik het vragen? Nee, dat slaat nergens op. Goh, zij draagt wel een stuk mooier dan ik. Ik ben zo’n walrus. Zij niet…boehoehoe!
 3. Kinderwagens uitchecken
  Is dat een Bugaboo? Of een Joolz? En wat is nou eigenlijk het verschil? Waarom moeten die dingen eigenlijk zo duur zijn? Mennn. Zal ik hem gewoon op Marktplaats kopen? Nee, ik wil een nieuwe!
 4. Heel erg gefocust zijn op wat je allemaal NIET mag eten/drinken en het daar ook heel veel over hebben
  Gerookte zalm, filet americain, carpaccio, rauwmelkse kaas, kaneel, niet teveel koffie, drop…. Je let er, vooral bij je eerste, enorm op, maar later denk je: ach, een kopje koffie, een toastje met zalm… Zoveel kwaad zal het niet kunnen.
 5. Om de twintig minuten naar de wc rennen.
  Echt. Je probeert het op te houden, maar dat lukt gewoon niet. Die baby zorgt ervoor dat je een piepklein blaasje hebt en halverwege een glas water moet je alweer. Om gek van te worden.
 6. Hele dagen piekeren over namen.
  Bij elke naam die je hoort denk je: ‘Antonie. Ja dat vind ik wel leuk! Schat? Wat vind jij van Antonie?’
 7. Overal in slaap kunnen vallen.
  In de lift, op kantoor, tijdens een lunch met vriendinnen, op de behandeltafel van de verloskundige…
 8. Elke baby die je tegenkomt willen vasthouden.
  En dan snuffelen, voelen en denken: hoe zou dat dan bij mijn baby zijn? Ik weet helemaal niet hoe het moet? Zou ik meteen van hem houden? Oh jee, stel dat dat niet zo is…boehoehoehoe!
 9. Elk bevallingsverhaal dat willen horen.
  In tijdschriften, van vriendinnen, op blogs, je leest alles wat los en vast zit. Want uiteindelijk wil je alleen maar lezen dat het allemaal wel meevalt en dat al die vrouwen die gillen dat het De Hel was overdrijven.
 10. Of: je oren dichtproppen als iemand begint over haar bevalling.
  Omdat je het niet wilt weten (maar heimelijk toch wel).
 11. Elke dag checken hoe groot je baby nu is.
  Op Babybites of soortgelijke apps. En dan tegen anderen zeggen: hij is nu zo groot als een tuinboon. Of een mango. Of een…eekhoorn.
 12. Onderhuids altijd een beetje bang zijn dat je valt.
  Kan ik wel blijven fietsen? Oeh, ik moet hier heel voorzichtig lopen! Ik ga niet rennen om die bus te halen, hoor, straks val ik. Dat mag ECHT niet gebeuren.
 13. In je buik drukken zodat je baby gaat bewegen.
  Veel zwangeren kennen het moment waarop ze denken: ‘Oh, ik voel hem niet meer!’ en gaan dan even een beetje op hun buik drukken om te forceren dat de baby gaat schoppen.
 14. Je afvragen waarom er luiertassen bestaan (je kunt toch ook gewoon luiers in je handtas meenemen?)
  Tsja, dat kan, maar je zeult zoveel mee dat het toch echt best wel handig is, zo’n luiertas. Maar je hoeft geen echte te kopen, die zijn namelijk vaak best duur. Je kunt ook gewoon een stoffen tas van 19 euro bij de Hema halen, dat werkt net zo goed.

Lees ook: Bevallen in Amerika, hoe is dat?