Een heerlijke stedentrip voor deze herfst: Malmö!

19.11.2017 04:55
Een heerlijke stedentrip voor deze herfst: Malmö!

Malmö, bekend van de geweldige serie The Bridge (Saga Norén, Länskrim Malmö!), is de derde stad van Zweden, en bezig met een ware opmars. Vroeger was het een industriestad, maar de laatste jaren profileert het zich steeds meer als een moderne, hippe stad die de nadruk legt op duurzaamheid. Sinds 2000 is de stad verbonden met Kopenhagen door de Sontbrug. Als je op de luchthaven van Kopenhagen vliegt hoef je alleen de brug over (op zichzelf al een ervaring!) en ben je meteen in het prachtige centrum van Malmö. 

Oké, duurzaamheid en industriestad klinken niet meteen als de ideale bestemming voor een trip met kinderen. Maar Malmö heeft juist ontzettend veel te bieden.

Speeltuinen en parken
Malmö is geen hele grote stad (±300.000 inwoners), maar heeft meer dan 200 speeltuinen. Daarvan zijn er twintig die met een speciaal thema zijn ontwikkeld. Dus als je even wil uitblazen, ga dan bijvoorbeeld naar de dierenspeeltuin, de Afrika-speeltuin of de spinnenspeeltuin. Op een mooie dag is Folkets Park ook een aanrader! Dit prachtige park heeft een reuzenrad, een vlooienmarkt en een kinderboerderij waar je dieren kan aaien. In december en januari wordt het park omgetoverd tot een Winterwonderland, waarbij de grote fontein in het midden verandert in een ijsbaan.

folkets-park

Musea
Malmö heeft verschillende musea die leuk zijn voor kinderen. Ideaal is Malmö Museer, een verzameling van musea met verschillende thema’s voor jong en oud. Zo kunnen je kinderen zich een tijd vermaken in het aquarium en kan je zelf cultureel doen met de kunstverzameling in het Malmö Konstmuseum. Een klein stukje daarvandaan zit het Technology and Maritime Museum (Teknikens och Sjöfartens Hus), waar je vliegtuigen, voertuigen, een paardentram en stoommotoren kan bekijken. Ook is er een onderzeeër waar je echt in kan. Instant kinderhit!

Eten – Pedestrian Street
Er loopt een kilometerlange voetgangersstraat midden door het centrum van Malmö. Aan weerszijden vind je tussen de winkels verschillende restaurantjes, bars en ijssalons. Een goede plek voor een middagje shoppen, ijsjes eten en een hapje eten.

Vervoer
Malmö is lekker compact en dus goed te doen qua vervoer. Er rijden genoeg bussen, waar je een 24- of 72-uurs kaartje voor kan kopen. Let op: wel van te voren kopen want je kan niet cash in de bus betalen. Verder is Malmö ingericht op fietsers. Bij de meeste hotels en Airbnb’s kan je fietsen huren, inclusief zitjes en een helm. Als laatste, en dit is echt een aanrader, kan je je met de boot verplaatsen. Je kan op verschillende plekken elektrische boten, kano’s en waterfietsen huren. Malmö is echt een waterstad, dus dit is de perfecte manier voor een sightseeing.

Verblijf
Het blijft Scandinavië, dus hotels zijn best wel prijzing in Malmö. Daarom zouden wij met kinderen eerder een AirBnB proberen. Deze zijn vaak toch iets ruimer, minder prijzig en een eigen keuken is ook vaak toch wel fijn. Met een beetje zoeken is een appartement in het centrum voor twee ouders en een peuter wel te vinden voor zo’n 100 euro per nacht. Bijvoorbeeld hier.

Lees ook: Met kinderen op een stedentrip? Londen is daar dé plek voor!