Eén wijntje met kerst: doen of niet?

25.12.2011 17:30

Tanja twijfelt. Eén wijntje tijdens de zwangerschap kan niet zoveel kwaad, toch? En bovendien maakt het een lekker dinertje wel écht nog lekkerder. Maar is het nou wel of geen goed idee?

Lees ook: Heimwee sinds ik zwanger ben: kon ik nog maar een nachtje losgaan

Bijna de helft van de vrouwen drinkt alcohol als ze zwanger is, las ik in een stuk van collega Femke. Volgens onderzoek van de Gezondheidsraad neemt tussen de 35 en 50 procent van de zwangere vrouwen nog wel eens ‘n glaasje. In het stuk licht ze de visie van hersenonderzoeker Dick Swaab toe. Wie te veel drinkt, brengt schade toe aan de hersenen van het ongeboren kind. Alleen is de vraag: wát is dan precies te veel? Dat kan namelijk ook dat ene glaasje zijn, als je kind er gevoelig voor is. Het enige juiste advies volgens Swaab is daarom om helemaal niet te drinken.

Maar er zijn meerdere onderzoeken. Sommigen laten zien hoe schadelijk alcohol kan zijn, maar er zijn er ook die zeggen dat ’t wel meevalt mits je je alcoholgebruik flink matigt. En in de meeste gevallen gaat het ook gewoon goed, laten we wel wezen. Ik ken een hoop vrouwen die echt wel eens een wijntje dronken en wiens kinderen prachtig en superslim zijn.

Een Mexicaans vriendinnetje was bovendien zeer verbaasd toen ik vertelde dat alcohol voor veel Nederlanders uit den boze is als je zwanger bent. “Bij ons moet je wel minderen met drank, maar twee biertjes per week mag prima,” zei ze. En ook in landen als Australië, Canada, Denemarken en Engeland zijn de autoriteiten wat soepeler in het advies. Ik begreep dat er in Frankrijk zelfs vrouwen zijn die met een goed glas champagne vieren dat ze zwanger zijn.

En ook veel Nederlandse vriendinnetjes – zélfs de health typetjes – dronken dus tijdens hun zwangerschap een klein glaasje. Het kerstdiner, oud en nieuw of een luxe etentje zijn bij uitstek van die momenten waarop een uitzondering best kan, toch? Wat kan het nou helemaal voor kwaad? Onze moeders staken toch ook nog allemaal af en toe een peuk op en tikten zo nu en dan een biertje weg? En wij zijn ook gewoon normaal. En ook in Denemarken, Frankrijk en Mexico zijn mensen er prima aan toe.

Tijdens een voorbereidingsklasje van de verloskundigenpraktijk vroeg een van de aanstaande vaders of het nou echt zo erg was, af en toe een wijntje. Er klonk gezucht en verontwaardiging in het zaaltje. Duidelijk, in Nederland is het toch not done. Om er überhaupt naar te vragen dus al. Maar met bovenstaande informatie in mijn achterhoofd, wilde ik het eerlijk gezegd ook wel weten.

Het antwoord van de verloskundige was voor mij doorslaggevend. “Je deelt je bloed met je baby. Oftewel als jij alcohol drinkt, heeft je baby hetzelfde promillage in z’n bloed,” vertelde ze. Ha. Ja. Tuurlijk! Dat maakte het voor mij opeens heel duidelijk. Sluitend onderzoek of niet, het is ook gewoon zielig. Vind ik. Ik kan misschien prima tegen dat ene drankje en naar grote waarschijnlijk de hersenen van mijn baby ook heus wel, maar voor een ongeboren kind van zo’n 35 centimeter is de alcohol uit een glas wijn een heel ander verhaal dan voor mij.

En dus vier ik verjaardagen met sixpackjes 0.0, drink ik Spa Rood tijdens luxe etentjes en het kerstdiner en proost ik op het nieuwe jaar met Jip & Janneke-champagne. Dan maar. Ik trek deze zomer wel weer een borrel open, zodra ik er zonder enkel schuldgevoel van kan genieten.

Lees ook: Oeps! 7 keiharde wetenschappelijke feiten over dat ene glaasje wijn tijdens de zwangerschap