En dan moet je bevalling worden ingeleid. Maar wat is dat eigenlijk?

03.10.2019 00:10
inleiden bevalling

Toen Philippine 38 weken zwanger was van James ging ze nietsvermoedend naar de gebruikelijke controle bij de verloskundige. Daar bleek haar bloeddruk torenhoog en zaten er eiwitten in haar urine. Conclusie: zwangerschapsvergiftiging. Die baby moest er zo snel mogelijk uit. De bevalling werd diezelfde middag nog ingeleid. Maar inleiden, wat is dat nu eigenlijk?

1. Waarom wordt een bevalling ingeleid?
Als de situatie voor je baby buiten de baarmoeder beter is dan in jouw buik, of wanneer het voor je eigen conditie beter is te bevallen, zal je worden ingeleid. Denk aan een te hoge bloeddruk, je baby die niet meer goed groeit, je bent twee weken overtijd, je vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken of je placenta werkt niet meer goed.

2. Hoe werkt zo’n inleiding precies?
Een bevalling kan alleen worden ingeleid als je baarmoedermond ‘rijp’ is. Dat wil zeggen dat je al 1 of 2 centimeter ontsluiting hebt. Als dit nog niet zo is, dan wordt er een ballonnetje of een gel ingebracht die voor de ontsluiting gaat zorgen. Hierna worden je vliezen gebroken, of misschien zijn die al gebroken, en vaak komen de weeën dan vanzelf op gang. Zo niet, dan word je aangesloten aan een infuus met weeënopwekkers.

3. Is inleiden gevaarlijk voor de baby?
Nee hoor. Het hormoon Oxytocine, wat normaalgesproken door je lichaam zelf wordt aangemaakt en wat voor weeën zorgt, krijg je nu via een infuus toegediend. Precies hetzelfde dus. Wel wordt de hartslag van de baby in de gaten gehouden via een elektronisch draadje dat op het hoofdje wordt geplakt en krijg jij een band om je buik om de kracht van de weeën te registeren.

4. Wat gaat sneller: een ingeleide bevalling of een spontane bevalling?
Helaas is de duur van een (vaginale) bevalling nooit te voorspellen. Wel is het zo dat je bij een ingeleide bevalling iets meer kans hebt op een weeënstorm, waardoor je sneller volledige ontsluiting hebt.

5. Moet je na een ingeleide bevalling langer in het ziekenhuis blijven?
Nee, ook dat is niet nodig. Als jij en je baby oké zijn, is er geen reden om langer te blijven en mag je dus lekker naar huis!

ps. en wat neem je allemaal mee naar het ziekenhuis als je gaat bevallen? Nou dit.