Van dress to impress naar dress to wash – zo verandert je garderobe als je moeder wordt

22.02.2019 05:00
63. Van dress to impress naar dress to wash. Zo verandert je garderobe als je moeder wordt

Na de positieve zwangerschapstest verandert er veel in je leven. Ook je garderobe. Van wijde items om je nog-niet-eens-zichtbare buik te verbergen, via positiemode, naar de onvermijdelijke joggingbroek.

Van een serieuze business outfit tot bohemian maxi-jurken voor de ‘je ne sais quoi’ look; in jouw kast hangt kleding voor iedere gelegenheid. Dus als je de zwangerschapstest in huis haalt, weet je het zeker: jij wordt een modebewuste moeder. Je weet wat goed bij je figuur past, bent op de hoogte van de laatste fashion trends en zou ‘Shopping Queens’ nog winnen met je ogen dicht. Ja, je hebt ook een joggingbroek in je garderobe – die doe je aan als je gaat joggen.

Eerste trimester: dress to hide

Ohnee help, niemand mag nog weten dat je in verwachting bent totdat je na de 12-weken-echo zelf het goede nieuws naar buiten brengt. Dus draag je wijdvallende onflatteuze items die je nog-niet-eens-zichtbare buik verbergen. Ook vervang je de stiletto heels door platte schoenen, want je hebt ergens gelezen dat op hakken lopen niet goed is als je zwanger bent. Koop een felgekleurde en veelste dure designer bag om de aandacht van je verder nogal vormeloze outfit af te leiden.

Tweede trimester: dress to show

Look at my tummy! Het is tijd om zwangerschapskleding te shoppen. Mom jeans, buik–showende topjes, alvast vijf voedingsBHs, jurkjes die je bump accentueren, en welja waarom niet, zelfs een buikband. Twee buikbanden. OK, drie. Ach, wat zal het, je koopt gewoon de gehele positiecollectie. Met zwangerschapshotpants (stel je voor dat het heel warm wordt de komende paar maanden) en zwangerschapswinterjas (want wat als het heel koud wordt, je weet tenslotte maar nooit met die klimaatverandering). Voor de gein schaf je ook nog een oerlelijke zwangerschapslegging aan.

Derde trimester: dress for comfort

Aangezien je nergens anders meer inpast, loop je de laatste drie maanden in je oerlelijke zwangerschapslegging met daarop een XXL-shirt van je man. Jezelf omkleden in een veel te krap pashokje waar je genadeloos geconfronteerd wordt met zowel je mega-tieten als je walvisbuik is wel het allerlaatste waar je zin in hebt, dus in plaats daarvan koop je babykleding. Veel babykleding. Heel veel babykleding. Vooral van die überschattige rompertjes in maat 50 waar je baby na de eerste week niet meer inpast en waar je dus niets aan hebt.

De kraamtijd: vooral veel kraamverband

Iets waarvan je voor de bevalling niet eens wist dat het bestond, een netbroekje, is opeens je meest favo ‘kledingstuk’ geworden. Vraag de verpleegster in het ziekenhuis om een extra exemplaar, vul ‘m met maxi-kraamverband en draag daaroverheen een nachthemd. Ook overdag. Na de eerste week vervang je de netbroekjes door oma-onderbroeken en het maxi-kraamverband door maxi-maandverband. Het nachthemd wordt verwisseld voor een joggingbroek met daarop een topje met spagettibandjes die je makkelijk naar beneden kan trekken voor de borstvoeding. Over borstvoeding gesproken: die voedingsBHs die je in het tweede trimester gekocht had, passen niet omdat je tieten niet twee, maar tweeënhalve maten gegroeid zijn, dus bestel je maar nieuwe. En nog een joggingbroek of vier.

Na de kraamtijd: lang leve de joggingbroek

Aangezien je ergens gelezen had dat je baarmoeder zes weken nodig heeft om terug te krimpen naar de oorspronkelijke grootte, ga je zes weken na de geboorte van je baby weer shoppen. Want die joggingbroeken, die heb je nu wel gezien. Bovendien zou je niet een van die moeders worden die erbij loopt als een slons. Heel hoopvol paradeer je met je armen vol skinny jeans maatje pre-zwangerschap naar het pashokje. Daar merk je dat je veranderd bent in een muffin met striae-buik en hangtieten. En hoezo zijn je kont en dijen ook groter geworden – die baby zat toch in je buik?! Je krijgt een huilbui en koopt nog maar een joggingbroek.

Eerste (half)jaar: dress to wash

Wat je ook aanhebt, je baby kotst, poept en plast eroverheen. En iedere keer dat je borstvoeding geeft, zit alles onder de melk wat weliswaar niet erg zichtbare vlekken geeft, maar na een uur of twee wel heel erg gaat stinken. Het resultaat: je kleding wordt zo’n 14 keer per dag gewassen, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Vale kleuren, scheurtje hier, gaatje daar. Maarja, alles nieuw kopen zodat je nieuwe garderobe over een paar maanden ook door de wasmachine naar de filistijnen geholpen is, is ook weer zo zonde. Bovendien krijg je echt je figuur wel weer terug (yeah right), dus dan zou je alles wéér opnieuw moeten kopen in een maat kleiner. Na een paar maanden schaf je toch een nieuwe outfit aan omdat je een feestje hebt en maak je de fout je baby te knuffelen voordat je de deur uitgaat, met als resultaat dat je net nieuwe tenue onder de babykots zit. Terug naar je vertrouwde joggingbroek.

Heel misschien ooit weer in de verre toekomst: wat leuks?

Als je kotsende baby een met bolognesesaus gooiende peuter is geworden? Hmm, misschien nog maar een paar jaar wachten. Maar je neemt je heilig voor ooit weer een leuke garderobe samen te stellen zodat je een modieuze moeder wordt. Echt waar. Net zoals voor de zwangerschap. Maar dan waarschijnlijk wel in drie maten groter en met extra stretch. Helaas.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje

Lees ook: 10 waarheden uit het leven van een zwangere moeder met een peuter