Hallo baby, doei seksleven (blijf van mijn lijf, ik wil slapen!)

21.03.2019 18:30
geen seks meer

Van die koppels die geen seks meer hebben als er kinderen komen, wat een kneuzen zijn dat. Nee hoor, dat gaat jullie niet overkomen. En dan is de baby er, ben je doodmoe en ruik je standaard naar zure melk. Seks? Je gaat nog liever gewoon dood.

Een paar jaar geleden stapte ik op zaterdagavond onder de douche vandaan. Mijn twee kinderen lagen eindelijk in bed na een lange dag en ik was blij dat ik een moment had gevonden om de appelmoes uit mijn haar te wassen en langer dan vijf minuten onder een warme waterstraal te staan. Terwijl ik mijn vermoeide moederlijf in mijn huispak hees schoot er een bekende gedachte door mijn hoofd. Die gedachte die ik al een tijd elke zaterdagavond had: “Nou, dan moet ’t zo meteen maar weer even.” Seks dus. Het verplichte nummertje op zaterdagavond. Dan was ik er maar weer vanaf. En op dat moment realiseerde ik me opeens wat ik nou precies dacht. En hoe erg dat eigenlijk was. ‘Dan moet ’t maar weer even’? Allemachtig zeg, wat een treurigheid. Hoe was ik hier terechtgekomen? Simpel: ik was moeder geworden. En kinderen zijn nou eenmaal de doodklap voor je seksleven.

Blijf van mijn lijf

Klinkt lullig, maar het is wel de realiteit. Hoezeer je je ook voorneemt om het hot en heavy te houden in de slaapkamer als je kinderen hebt, dat blijkt voor veel stellen niet eenvoudig. Logisch, want het gezinsleven is een aanslag op je lichaam en geest. Je bent moe, druk en, zeker als moeder, er wordt de hele dag letterlijk aan je getrokken. Bovendien is er nogal wat veranderd aan en in je lichaam, iets dat nou eenmaal onvermijdelijk is, maar niet altijd fijn. Seks was wel het laatste waar ik zin in had, na uren slepen met twee kleine kinderen die als aapjes aan me vastgeplakt zaten en met mijn nieuw verworven moederlijf waar ik eigenlijk behoorlijk onzeker over was. Mijn man hoefde maar aanstalten te maken en ik veinsde al een migraine-aanval. En later wees ik hem gewoon zonder pardon af. Blijf van mijn lijf jij, ik ben al genoeg bepoteld. Tja, en dan kom je in die vicieuze cirkel van geen seks, nog minder zin krijgen omdát je geen seks hebt, de intimiteit verliezen met je partner en alle frustraties die daar vervolgens weer op volgen. Seks is namelijk het smeermiddel van een relatie. Wordt er niet meer gesmeerd, dan wordt er steeds meer gesneerd. Voor je het weet wordt je op een ochtend wakker en weet je eigenlijk niet meer waarom je bij elkaar was. En ben je dus precies dat stel dat je nooit zei te gaan worden.

Het enige dat ik nog wilde in bed, was slapen

Ik vond het heel erg toen ik me realiseerde wat ik nou eigenlijk echt dacht op die zaterdagavond. Ooit was ik zo dolverliefd geweest op mijn man en kon ik niet van hem afblijven en nu moest ik mezelf ertoe zetten om met hem te vrijen? Deed ik het alleen maar zodat ik hem dan de rest van de week ‘gelegitimeerd’ af kon wijzen, omdat ik mijn ‘plicht’ tenslotte al gedaan had. Ik schaamde me dood. Wat erg. Maar hoe ik het anders kon doen, wist ik gewoon niet meer. Ik was zo moe, zo uitgewrongen van het leven met jonge kinderen, dat mijn libido tragisch ten onder was gegaan. Het enige dat ik nog wilde in bed, was slapen. De gedachte aan nog meer aanraking alleen al deed de rillingen over mijn rug lopen. En dus niet op een goede manier. Niet veel later zijn mijn man en ik gescheiden. Natuurlijk niet alleen door het gebrek aan seks, maar het feit dat de intimiteit tussen ons gestorven was heeft een grote bijdrage geleverd aan onze breuk. We hadden het te ver laten komen, te lang hadden we berust in ons vrijwel seksloze bestaan, er niks aan gedaan, het niet met elkaar besproken. En dan kom je op een punt dat het niet meer te repareren valt. Dat je elkaar niet meer terug kunt vinden. Ik denk dat we ons ook te erg schaamden. Want geen seks hebben, dat is toch nog steeds wel een taboe.

Hét middel om de tropenjaren mee door te komen.

Inmiddels weet ik dat het seksleven van heel veel jonge ouders door zwaar weer gaat. Maar niemand praat daar openlijk over. Jammer, want als we dat wel zouden doen zouden we ons ook realiseren dat het niet zozeer aan ons ligt, maar gewoon aan de omstandigheden waarin we ons als jonge ouders bevinden. Dat het niet raar is. En dat je er bovendien ook wat aan kunt doen. Als jij je seksleven ook wat nieuw leven in wilt blazen hebben wij iets voor je: de online Pink Cloud cursus van (relatie)therapeut Maarten van der Linde. Aan de hand van verschillende herkenbare thema’s worden de problemen van jonge ouders besproken en kun je er dmv video’s, tips en interessante oefeningen samen aan werken. Allemaal gewoon vanaf de bank (of in bed dus), wanneer jullie dat willen. Seks is niet het belangrijkste in een relatie. Maar als het er niet meer is, kan het je relatie wel de das om doen en dat is zonde. Bovendien: je slaapt nergens beter op dan op een potje goede seks. En wat heb je als ouder nou meer nodig dan slaap? Dus hup ouders, allemaal weer de koffer in. Seks zou zomaar hét middel kunnen zijn om de tropenjaren mee door te komen.

Lees ook: En dan ben je opeens ouders (en valt dat stiekem even vies tegen…)