Heerlijk! Azuurblauwe zee in een rustig Turks plaatsje!

18.09.2015 13:30

In principe gaan onze alarmbellen af als we het over Turkije hebben: chaos, massa toerisme en felgekleurde waterglijbanen, toch? Maar Fethiye is Turkije zoals Turkije hoort te zijn. Geen mensenmassa’s, maar een idyllische badplaats met typisch Turkse eigenschappen. 

Helaas wordt Fethiye steeds meer ontdekt, maar als natuurliefhebber ben je hier nog steeds op de juiste plek. Dus sla je slag voor het te laat is. Fethiye staat bekend om haar schitterende baaien, een schattige haven, een azuurblauwe zee en uitgestrekte pijnboombossen. Overal bloeien tropische planten en bloemen en op bijna iedere hoek van de straat kun je verse vijgen en citroenen van de bomen plukken.

LEES OOK: Het best bewaarde geheim van Italië: Procida

Het is een vrij moderne stad, omdat de oude stad door een aardbeving verwoest werd. Toch is het gelukt de typisch Turkse sfeer te herstellen. Fethiye heeft vele kleine kronkelende straatjes en steegjes met bazaars, Turkse theehuizen (appelthee is een  aanrader!) en een prachtige wandelpromenade langs het water. Achter de boulevard is een leuk parkje te vinden met een fontein en een speeltuin omringd door bankjes (= win win: jij bruin worden, kind(eren) vermaak).

Turken zijn gek op kinderen en dat is in Fethiye goed te merken, overal worden je kinderen bemoederd en gepamperd. Als je niet oplet krijgen ze weer een stuk Turks fruit in hun handjes gedrukt. Nou denk je waarschijnlijk “ach wat kan dat kwaad”? Het is dus geen fruit. Het is één grote suikerbom in felle kleuren. Wel lekker. Dat dan weer wel.

Vanuit Fethiye zijn veel uitjes mogelijk. Het prachtige Öludeniz ligt een paar kilometer verderop, zulk blauw water als hier heb je nog nooit gezien. Niet gek dat er meerdere films zijn opgenomen op dit strand, bijvoorbeeld de welbekende “Blue Lagoon”. De naam zegt al genoeg. Ook een boottocht is enorm leuk om te doen. Kies een wat kleinere boot, dan krijg je wat meer persoonlijkere aandacht en uitleg over wat er allemaal te zien is. De meeste boottours gaan langs een eiland waar je een geheel natuurlijk modderbad kunt nemen. En als je dan toch in Turkije bent móét je echt naar een klassieke hamam. Echt, je komt er herboren uit!

LEES OOK: Herfstvakantie in het Bali van Europa: het heuvelachtige landschap van de Algarve

Wij vermijden persoonlijk het liefst zoveel mogelijk toeristische plekken, dus zijn we op zoek gegaan naar leuke huisjes en appartementen met veel privacy, mooi uitzicht en een eigen zwembad. Hieronder twee opties die onze selectie hebben gehaald:

  • Holiday Home In Kaya Village: iets verder van de kust, maar zoooo mooi! Volledig eigen grond, een zwembad, ligbedden, midden in de bergen en prachtig uitzicht. Wat wil je nog meer?
  • Dream Holiday at Fethiye:  Een pareltje aan de kust, eigen villa, luxe en een zwembad.

Toch liever een hotel met alles er op en er aan? Dan is Hotel Majesty Club Tuana een goeie aanrader!

fethiye

Fethiye

 

 

 

oludeniz

 

Öludeniz en de Blue Lagoon

fethiye

Fethiye 

 

verblijffethiye

Air BNB: Holiday Home In Kaya Village

 

verblijffethiye2

 

Air Bnb: Dream Holiday at Fethiye