30 heerlijke dingen om te doen tijdens je verlof

07.10.2022 06:00
30 heerlijke dingen die je kunt doen tijdens je verlof

Oh, wat kun je als – hoog – zwangere reikhalzend uitkijken naar je verlof. Met die dikke buik zucht, kuch en kreun je je door die laatste weken op werk heen en de aftelkalender met hoeveel dagen je nog productief aan de slag moet voor je baas hangt naast je bed. Je hoofd is een zeef en je lichaam een vaatdoek: tijd om te gaan broeden. Wat kun je allemaal doen als je verlof hebt?

 1. Uitslapen! Of in het geval van al rondrennende kinderen in huis: terug je bed in als je ze naar school of de opvang hebt gebracht. Echt, deze laatste weken/dagen zonder gillende baby zijn goud. Pak zoveel mogelijk uren/minuten/seconden slaap. NU HET NOG KAN.
 2. ’s Ochtends naar de bioscoop, in je eentje… Romantische zwijmelfilm, bak XL popcorn op schoot en janken maar. Heerlijk.
 3. Alle babykleertjes wassen
 4. en vervolgens strijken
 5. zodat zelfs de allerkleinste babysokjes straks kreukvrij in de kast liggen
 6. Nu er nog geen babykots of -poep op je lichtroze of lichtblauwe muur zit: 381 foto’s van een opgeruimde, compleet doorgestylede, babykamer maken voor op Instagram (en die foto’s dan de halve dag gaan bewerken)
 7. En ook nog even 381 foto’s met de zelfontspanner van je buik maken (want het voornemen om elke week een foto van je groter groeiende buik te maken was na week 11 al gesneuveld)
 8. Alle overbodige troep je huis uitwerken c.q. opruimen (sorteer op afvalbak / kringloop / zolder). Hoe minder zooi er rondslingert, hoe minder je straks hoeft op te ruimen
 9. De keukenkastjes uitruimen, schoonmaken en weer opnieuw indelen (hoe heerlijk is het als straks al die kruidenpotjes weer heerlijk georganiseerd en op alfabetische volgorde te hebben staan!!)
 10. De adressen verzamelen voor de geboortekaartjes
 11. en die alvast in je allermooiste handschrift op de enveloppen schrijven
 12. In je huispak op de bank gaan liggen netflixen
 13. Alle afleveringen van TLC’s one born every minute terugkijken
 14. en je je afvragen waarom al die Engelse vrouwen a) zo hysterisch dat hele ziekenhuis bij elkaar krijsen, b) bloedfanatiek aan de lachgaspomp hangen en c) steevast iedere partner kurkdroge botte grapjes maakt over zijn barende vrouw (Engelse humor?)
 15. oh, en bij iedere geboorte weeeer gaat huilen
 16. van ontroering en van angst: ja dat kind moet er bij jou straks ook nog uit…
 17. Voor de 5e keer deze week naar de Hema voor nóg een rompertje/spuugdoekje/knuffeltje/setje sokjes/hydrofieldoek
 18. Een middagdutje doen
 19. Proberen de foto’s van de afgelopen 5 jaar uit te zoeken, af te laten drukken en in te plakken
 20. Naar de Prénatal voor totaal nutteloze babyspullen die je de hele zwangerschap hebt afgezworen en waar je nu toch voor zwicht: denk een luieremmer, navelbandje, badthermometer, babyschoenen, spenen met een snor erop etc.
 21. Toch nog maar een keer het boek ‘duik in je weeën’ van Carita Salomé lezen om er zeker van te zijn dat je je zo goed mogelijk hebt voorbereid
 22. De flesjes en speentjes maar alvast uitkoken en klaarzetten
 23. Nóg een keer álle babykleren uit de kast of commode halen, alles uitstallen op de grond, nog een keer wassen, strijken en ze op kleur en maat weer precies terugleggen zoals ze die ochtend dat je aan deze klus begon, lagen
 24. Besluiten dat je tóch een andere kleur op de muren van de babykamer wilt en dus een ritje naar de bouwmarkt maakt, verf koopt en het er diezelfde dag nog eigenhandig (en eigenwijs!) opsmeert
 25. Door de stad slenteren (lees: sjokkend waggelen) en je vergapen aan alle prachtige kleren die je over een tijdje ook weer aankunt!
 26. Koffie drinken met vriendinnen op hun vrije dag en steevast een stuk taart erbij bestellen (je bent toch al dik)
 27. Je vriend om 21.50 uur naar de Albert Heijn sturen voor een bak Ben & Jerry’s (Geef gewoon je zwangerschapshormonen de schuld. Neem het er nog ff van nu het nog kan!! )
 28. Elk evenement waar je totaal geen zin in hebt lekker afzeggen met het excuus: ja sorry ik kan echt elk moment gaan bevallen
 29. Het adres van het ziekenhuis alvast voorprogrammeren onder het kopje ‘favorieten’ in je TomTom
 30. 5x per dag angstvallig denken: ben ik er écht wel klaar voor? JAAAAA!!!!!!

Lees ook: Woorden waarvan je nog nooit had gehoord voordat je zwanger was