Het meest romantische kerstuitje ooit (48 uur in Parijs!!)

04.12.2016 04:55

Tussen kerst en oud & nieuw naar Parijs. Echt – dat is de leukste tijd. Barbara deed het vorig jaar spontaan, en wat bleek: Parijs is dus een heel leuke stad om met kinderen naartoe te gaan. 

Ik zat koffie te drinken met een vriendin. Ik vertelde dat Felix (7) de Eiffeltoren wilde zien en dat ik een logeeradres had. In no time besloten we het gewoon te gaan doen: een bliksembezoek aan Parijs met haar zoon Bas (6) en Felix. Gewoon, helemaal los gaan op Parijs kinderstad, en accepteren dat shoppen en de leuke restaurants voor een andere keer zijn.
Het drama van Bataclan was toen nog niet geweest. En ook Charlie Hebdo niet. Dat is ook een eng idee, maar ik laat me er niet door laten weerhouden. Juist nu moet je gaan, vind ik. Om te laten zien dat we ons niet gek laten maken.

Lees ook: Schotland met de kinderen: weekendje Edinburgh

Op een vrijdagochtend stapten we in de auto, op zondagmiddag reden we terug. Het kinderuitje was lang genoeg en ontzettend leuk. We hebben wel wat fouten gemaakt, maar nu weet ik hoe we het een volgende keer moeten aanpakken. Je kunt nú nog beslissen het in de kerstvakantie gewoon te doen. En: tussen kerst en oud & nieuw staat de binnenstand vol met carroussels – die gratis zijn!

Eerst even de allerbelangrijkste tip:
Koop alle kaarten voor het museum en attracties vooraf online. Ik heb het geprobeerd, maar voor de Eiffeltoren was ik te laat: alles was al uitverkocht. We hadden ons voorgenomen om dan maar gewoon een paar uur in de rij te gaan staan, maar ik heb nog nooit zo’n horrorrij gezien. Volgens mij duurde het wel 8 uur ofzo. Maar middenin die hel, stond er een mannetje met een koord in zijn hand, te wachten op slimmerikken met een vooraf besteld kaartje. Je kon zo doorlopen! Je moet wel even een tijdslot accepteren. Alle attracties in Parijs werken op tijdstip.

(Wij hadden dus geen kaarten, daarom we hebben de kinderen maar omgekocht met een lolly in de vorm van een Eiffeltoren en een boottochtje over de Seine.)

Paris map

48 uur in Parijs: zó is het leuk voor iedereen

Op een doordeweekse dag om 10 uur de auto in stappen. Dan ben je rond halfvier op je adres. Auto in een parkeergarage zetten (kostte in een buitenwijk 40 euro voor 48 uur). Dan: met de metro (vonden ze al geweldig!met van die ouderwetse kaartjes) naar de Sacre Coeur. Daar stond onze eerste carroussel van twee verdiepingen. Vanaf daar de trappen op rennen, de berg op, en dan uitkijken over Parijs. Af en toe duikt de Eiffeltoren dan op: dat bouwt de spanning lekker op!

Daar op een lekker toeristisch terras een flesje cola en een glas Pouilly Fumé drinken. Met de metro terug naar de buurt van je slaapplek, en daar wat eten. Wij aten in een superleuk vintage tentje, met een exotische maar toch heel Franse kaart. En ze hadden hamburgertjes met frites, voor de kinderen. Om half tien lagen we in bed.

De volgende ochtend gingen we lekker in een bistro om de hoek een formule petit dejeuner bestellen: croissants, jam, en warme chocomel, of toch maar een espresso.

Nou, en dan komt dus het hoogtepunt voor de kinderen: met je online pas naar de Eiffeltoren waar je als een VIP langs de massa loopt. Lukt het jullie ook niet om een kaart te krijgen, dan is een boottochtje vanaf de voet van de Eiffeltoren ook leuk.

En dan is het tijd voor de volwassenen: lunch. Nu beginnen ze al moe te worden, neem dus lekker vanaf die Eiffeltoren een taxi, die zijn er niet erg duur. Wij gingen lunchen in de Marché des Enfants Rouges – een heerlijke biologische markt waar je het hele jaar buiten kunt eten. Met allemaal stalletjes waar je voor iedereen iets lekkers kunt krijgen en waar de kinderen wat kunnen rondscharrelen. Je bent dan ook meteen in de Marais, de leukste buurt van Parijs waar je daarna wat kunt rondkijken. Op de Rue Rivoli zitten de Zara’s enzo waar je met de kinderen kleren kunt kopen.

Voor de middag hadden we de keuze uit een paar musea die erg leuk zijn voor kinderen. Het Palais de la decouverte, bij de Champs Elysees, is een wetenschapsmuseum met allemaal dingen voor kinderen. Onze jongens wilden dino skeletten bekijken, dus gingen we naar een klein gebouw dat onderdeel is van het Museum national d’histoire naturelle, in het Jardin des Plantes, waar ook de dierentuin is. Het hoofdmuseum met de kinderafdeling ligt daar ook, en ziet er ook heel gaaf uit. Maar ze waren blij met deze kleinere versie, en wij ook. De skeletten waren super indrukwekkend en in een uurtje waren we er doorheen. We wilden persé nog in het reuzenrad op de Place de la Concorde, wat echt magnifiek was met dat waterige zonnetje dat onder ging.

En toen hadden we nog tijd om voor het eten een cocktail te drinken in het Palais de Tokyo. Er stonden tuktuks onder het reuzenrad, die ons voor 15 euro naar het Palais brachten. Daar is een grote kunsthal, waar altijd reuring is. Op de trappen zijn jongens aan het skaten, binnen zijn er op alle muren films geprojecteerd. Er is een winkel, een overdagcafeetje met taart en aangrenzend een hippe bar met restaurant en allemaal vintage leren banken. Daar zijn we gaan zitten, deelden de iPhones uit aan de jochies en bestelden onze cocktail. (Volgende keer nemen een pakje Uno mee, om te kaarten.) Zo werd het vanzelf zeven uur, en gingen we weer richting ons adres, waar een klein pastarestaurant aan een autovrij pleintje lag. Ook daar weer: een gratis carroussel! De kinderen speelden buiten terwijl wij hapjes aten en voor hen kleine porties Bolognese bestelden. Op dat plein waren nog meer leuke tentjes, voor veel mensen ligt het uit de route maar het is er lekker hip, met veel kinderen en de café’s hebben altijd wel een tafeltje.

De volgende ochtend gooiden we de auto vol, bestelden een ontbijtje, en reden daarna dwars door Parijs, onder de Arc de Triomphe door, naar het leukste kinderding van de stad: Cité des Enfants. (Het ligt aan de ring, afslag Port de La Vilette, volg vanaf daar de borden naar de Parking de la Villette).

Ook hiervoor geldt: zoek van te voren uit hoe het werkt met kaarten. Ze verkopen namelijk tijdslotjes. Wij hadden mazzel: we kwamen aan om kwart voor elf, en konden op kwart over elf het museum in. Maar het kan ook zijn dat je tot half drie moet wachten. Online kopen dus!

Je kunt er kiezen tussen 2 tot 7 jaar, en 5 tot 12 jaar. Je kan er nat worden, hard rennen, in een televisiestudio optreden, lachspiegels bekijken, met een robot huizen bouwen – het was helemaal geweldig. En het handige is: na anderhalf moet je eruit! (We hadden gelezen dat er dan kinderen gaan huilen, wij hadden de jongens dus voorbereid door te zeggen dat er allemaal kindjes gaan huilen, en dat we die dan gingen troosten.) Je kan dan ook kiezen voor wel/niet een de 3D film na afloop, maar wij wilden naar huis.

Cité des Enfants ligt aan de Periferique, in Parc de la Villette, dus na het bezoek haalden we een broodje, stapten in de auto en reden we zo weer naar huis. Om half zes zaten we aan tafel met onze mannen.

Toen de vaders vroegen wat de kinderen het leukst vonden, riepen ze in koor: “Dat we op de iPhone mochten.”

Die ochtend mochten we uitslapen.

Lees ook: Met kinderen op een stedentrip? Londen is daar dé plek voor!