Stop met zoeken, dit is het paradijs om een zomerse dag door te brengen met kleintjes

Aan de rand van Leiden ligt De Tuin van de Smid: heerlijke hapjes en drankjes, voor de allerkleinsten een schattige zandbak met speelgoed, voor de grotere kinderen uren speelplezier in de natuurspeeltuin en voor moeders: witte wijn en luie strandstoeltjes! Barbara wilde er niet meer weg.

Ik heb het gevonden: het paradijs voor een heerlijke woensdag- of zondagmiddag met kleintjes. Het heet De Tuin van de Smid en het ligt vlakbij Leiden. En voor wie niet in Leiden woont: het ligt ook ongeveer aan een oprit van de A4, dus voor iedereen met een auto is het paradijs ook binnen handbereik. Voor wie de omgeving niet kent is het moeilijk te vinden want het ligt midden in Polderpark Cronesteyn en het laatste stuk moet je met de fiets of te voet afleggen, maar zet alsjeblieft door, want leuker dan dit wordt het niet.

Maar laat ik bij het begin beginnen. De Tuin van de Smid is een paviljoen met een slowfoodkeuken: alles biologisch, Fairtrade, uit de buurt, van de boer en kleinschalig. Het past ook goed in het thema van Leiden, Stad van Ontdekkingen: er zijn niet alleen een speeltuin en een kinderboerderij, maar er is ook een grote natuurspeeltuin waar de kinderen nat en vies kunnen worden (en waar je ze na afloop weer schoon kunt spuiten met een tuinslang). Ze hebben een grasveld bezaaid met strandstoelen, met in het midden een zandbak met speelgoed. En mocht het regenen, dan kunnen de kinderen binnen de grootste pret hebben.

Mijn jongens zijn de hele middag in de weer geweest met het parcours van de water-natuurspeeltuin: met een vlot naar de overkant, door de modder waden, balanceren op een boomstam waarna ze alsnog in het water flikkerden, tot grote hilariteit van henzelf. En na afloop natuurlijk elkaar (en een deel van het terras: sorry!) nat sproeien met de tuinslang. De allerkleinsten kun je beter niet alleen laten, maar ik zag meisjes van 2 met hun vader ravotten in dezelfde modder als de grotere kinderen. Als je erbij blijft is het geen probleem. Na afloop van het waterparcours kunnen ze spelen in de schattige zandbak en elkaar duwen op de schommel, terwijl jij een glas witte wijn drinkt.

De hapjes en drankjes zijn werkelijk goddelijk: van boerderij-ijsjes tot aan biologische paprikachips, maar gelukkig ook een broodje met de lekkerste eiersalade die ik in tijden heb gehad, een heerlijke kom yoghurt met muesli en fruit, quiche met salade, kinderboterhammetjes, gekke drankjes, kannen limonade. Nou, zal ik maar eens stoppen?

De Tuin van de Smid is in principe alleen overdag open, tenzij je het afhuurt voor een (familie)feest. Maar toen wij er waren kwam er aan het einde van de dag een biologische frietkar voorrijden zodat we de kinderen nog even konden volproppen met (verantwoorde!) patat voordat we weer in de auto stapten. De buitenlucht had een ongekend goede uitwerking op Morris (5) en Felix (11). Onze jongens vielen met gevulde buikjes in slaap achterin de auto. Mij zien jullie hier volgende week weer terug!

De Tuin van de Smid
Polderpad 8
Polderpark Cronesteyn
Leiden (kijk even goed waar je gaat parkeren)

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Dit feestelijke gerecht vindt écht iedereen aan tafel lekker

Aan tafel zitten bij Barbara: een vegetariër (v), een karnivoor (m), een...
Lees verder