Hoe slecht is suiker eten tijdens je zwangerschap nou helemaal?

19.01.2018 17:30

Hoewel ze zich heus af en toe verliest in een zak M&M’s, probeert Tanja zich tóch in te houden als het gaat om de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgt tijdens haar zwangerschap.

Lees ook: Waarom ik niet meer luister naar de zwangerschapsvoorschriften van het Voedingscentrum

Gelukkig blijven de écht onbedwingbare cravings tot nu toe uit. Maar ja… Ik kan niet ontkennen dat er af en toe wel eens hunkering naar kaasbroodjes, chips, taartjes of chocola door m’n hoofd spookt. Vooral naar repen witte- en melkchocolade kan ik kwijlend staren als ik door de supermarkt loop. En laatst moest ik opeens een hele dag aan tompoucen denken… Pff.

Niet gekocht, trouwens, want ik probeer me zoveel mogelijk te bedwingen. Ik zit niet op een streng regime hoor, ik bedoel: ik ben zwanger, dus ik eet meer en nét even anders dan gewoonlijk. Ik geef gewoon toe aan trek in boterhammen met heel veel hagelslag, een extra lik mayo bij het eten of warme chocolademelk met slagroom.

Maar toch voel ik me niet helemaal chill als ik een hele zak M&M’s weg zit te eten. Zoveel suiker is ten eerste voor je eigen lijf niet echt goed. Daarnaast voel ik me altijd super a-relaxed door de sugar rush die volgt en het allerbelangrijkste op dit moment: ik geloof niet dat zo’n suikerboost heel goed kan zijn voor de baby.

Toen ik een diëtiste ernaar vroeg tijdens een klasje over ‘gezond zwanger zijn’ (waarbij we eigenlijk vooral uitleg kregen over hoe de Schijf van Vijf ook alweer werkt), zei ze dat, als je het maximum aantal calorieën per dag niet overschrijdt, suiker geen probleem hoeft te zijn. Hm, ja, zij zal het weten natuurlijk. En ook volgens het Voedingscentrum is suiker niet per se ‘slecht’ te noemen. Bovendien maakt je lichaam geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers, zeggen zij. Maar toch ben ik er niet helemaal gerust op.

Hoewel de verbanden tussen suiker en gezondheidsproblemen nog verder onderzocht moeten worden, poppen er steeds meer onderzoekjes op die voor mij op z’n minst stof zijn tot nadenken. Zo presenteerde de afdeling Diabetes en Obesitas van de University of Southern California een onderzoek dat aantoonde dat ‘tweedehands suikers’ net zo slecht voor een baby kunnen zijn als tweedehands sigarettenrook. Uh, oké… Hoe dan? De suikers die een moeder tijdens haar zwangerschap en tijdens de borstvoeding consumeert, zouden geen goed doen voor een gezonde groei en het risico tot obesitas kunnen vergroten. Weer andere studies laten zien dat veel suiker tijdens je zwangerschap kan zorgen voor een kind met een sweet tooth. En ik zag ook een onderzoek dat zou aantonen dat too much de kans op luchtwegproblemen kan vergroten.

Maar goed, ondanks meer en meer van dit soort berichten is er überhaupt nog volop twijfel en discussie over de rol van suiker. En een baby in de buik zal heus niet meteen stijf van de suiker staan als je lekker een bak ijs leeggelepeld hebt. Maar over één ding is iedereen het wel eens: in toegevoegde suikers zit vrijwel niets voedzaams. Ook het Voedingscentrum zegt dat te veel suiker eten, de kans vergroot dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je jezelf vult met snoep, heb je minder trek in andere wél voedzame voeding dat je kindje hard nodig heeft. Noem me een zeikerd, maar voor mij genoeg reden om er toch heel bewust mee om te gaan.

Het zou best weleens kunnen dat onze kinderen later over ons suikergebruik praten, zoals wij over onze moeders en oma’s die af en toe nog wel eens een peuk opstaken of een borrel dronken. En tot die tijd, tja… Ik weet het sluitende antwoord op mijn eigen vraag dus ook niet. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik geen frisdrank of sapjes drink, snoepcravings probeer te ondervangen met vers fruit, of hagelslag op brood en áls ik me dan verlies in een zak M&M’s er zó intens van te genieten dat ik weer een paar dagen genezen ben.

Lees ook: Wist je dat je van verse jus net zo dik wordt als van cola?