Hoe Franse stokbroden met kaas de vakantie van Renee flink verpesten

Shot of a young beautiful mother and her son camping in the forest
Tijdens de vakantie iedere ochtend lekker ontbijten met Frans stokbrood. De darmen van Renée en haar zoontje zijn minder enthousiast. ‘Na drie dagen hebben we standaard konijnenkeuteltjes, die na keihard drukken, als kiezelstenen tegen de pot aan kaatsen.’

‘Je voudrais une baquette.’ En dat dan in mijn beste Frans. Ik werd er als kind vroeger iedere ochtend op de camping op uitgestuurd om zo’n baquette te halen bij het winkeltje. Die twee kleine jongens van mij kunnen dat hun bekkies nog niet uitkrijgen. De jongste kan alleen nog maar brommen. De oudste zegt nog ‘nachtmellie,´ wanneer hij een enge droom heeft gehad. Dus dat Frans laat nog wel even op zich wachten. Hoe dan ook, na dag drie op de Franse camping had ik standaard obstipatie. Of zoals ik het noemde: ‘harde poep.’ Die twee woorden roept mijn zoon Cooper (4) nu ook vanaf de pot, wanneer hij wel erg hard moet drukken voor er iets in het water plonst. Hij heeft, net als ik, aanleg voor drolletjes die als konijnenkeutels, pas na lang drukken, als kiezels tegen de pot aan kaatsen.

Thuis komt dat meestal doordat hij te weinig drinkt. Iedere moeder kent dat wel. Het glas limonade wordt enthousiast ontvangen en na één of twee slokken vergeten. Ik loop als een soort drink-gestapo achter hem aan. Drinken, jetzt. Drinken. Ik kocht onlangs een drinkfles met een koortje eraan. Die hang ik thuis om zijn nek, zodat hij af en toe denkt: ‘Hé, daar bungelt iets. Laat ik daar eens uit drinken.’ Werkt als een trein. Dat ding gaat op vakantie dus ook mee. Maar liters water en limonade kunnen niet op tegen die verrotte, witte stokbroden. Ik weet niet hoe de Fransen daarmee hun stoelgang draaiende houden, hoor. Daarom zal je mij nooit in een aflevering van Ik Vertrek een Bed&Breakfast beginnen op het Franse platteland. Geen bruin brood? Dan zie je mij en mijn gezin er niet. Ik in Ik Vertrek zou sowieso een heel saaie aflevering opleveren, want ik zit alleen maar op de pot. Niks geen bezoekjes aan lokale brocante of inkopen doen in gebrekkig Frans.

Op vakantie, zonder bruin brood, klagen mijn zoon en ik binnen no time in koor over buikpijn. Inmiddels weet ik een beetje hoe ik ervoor moet zorgen dat ik on vacance net zo lekker poep als thuis. Ja, sorry, ik ken geen schaamte dus praat gewoon over mijn stoelgang. Zouden meer mensen moeten doen. Zeker op die Franse camping, waar gegarandeerd de helft van de gasten verstopt zit. Kunnen ze goede tips uitwisselen. Zoals: roggebrood meenemen (lekker lang houdbaar), volkoren spaghetti en bruine rijst eten op de camping. Wat ook goed werkt: gedroogd fruit. Noten. Avocado en natuurlijk veel water drinken. Voor mezelf zorg ik dat ik, zodra ik voor langer dan 48 uur van huis ben, altijd een paar zakjes Metamucil mee heb. Dat product bestaat voor 100% uit natuurlijke vezels en helpt de boel weer op gang. Dat is net wat ik nodig heb om te voorkomen dat ik de helft van de vakantie op les toilettes doorbreng. Zo kan ik bij het ontbijt gewoon meedoen met die Franse stokbroodjes met kaas. Want die horen er toch een beetje bij.

#VezelUpYourHoliday

Metamucil* bevat louter natuurlijke vezels en helpt bij verstopping. Binnen 3 dagen merk je dat je ontlasting op gang komt en dat je stoelgang minder pijnlijk is. Technisch praatje, maar Metamucil bestaat uit zowel oplosbare als niet oplosbare vezels. Na het innemen van de vezels vermengen ze zich met de darminhoud en door het opnemende vermogen van water zorgen ze voor zachtere ontlasting. Kortom, het stimuleert de stoelgang. Meer lees je hier Metamucil is overigens gewoon verkrijgbaar bij de drogist. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Metamucil, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.

 *Metamucil (Isphaghula Husk (psylliumvezel)) is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. Gebruik bij kinderen beneden de 6 jaar alleen op doktersvoorschrift. Niet gebruiken bij plotseling optredende buikpijn, vernauwing – obstructie – van de darm, bekneld zittende ontlasting, een rectale bloeding met onbekende oorzaak of moeite hebben met slikken.

Geschreven door
More from Renée Lamboo

Zij verlieten de grote stad en hebben geen spijt

Hun vrienden begrepen het niet altijd. Naar Almere? Why? Afgelopen weken lieten...
Lees verder