Hoe Franse stokbroden met kaas de vakantie van Esmay flink verpesten

19.07.2023 08:00
Shot of a young beautiful mother and her son camping in the forest

Tijdens de vakantie iedere ochtend lekker ontbijten met Frans stokbrood. De darmen van Esmay en haar zoontje zijn minder enthousiast. ‘Na drie dagen hebben we standaard konijnenkeuteltjes, die na keihard drukken, als kiezelstenen tegen de pot aan kaatsen.’

‘Je voudrais une baquette.’ En dat dan in mijn beste Frans. Ik werd er als kind vroeger iedere ochtend op de camping op uitgestuurd om zo’n baquette te halen bij het winkeltje. Die twee kleine jongens van mij kunnen dat hun bekkies nog niet uitkrijgen. De jongste kan alleen nog maar brommen. De oudste zegt nog ‘nachtmellie,´ wanneer hij een enge droom heeft gehad. Dus dat Frans laat nog wel even op zich wachten. Hoe dan ook, na dag drie op de Franse camping had ik standaard obstipatie. Of zoals ik het noemde: ‘harde poep.’ Die twee woorden roept mijn zoon Cooper (4) nu ook vanaf de pot, wanneer hij wel erg hard moet drukken voor er iets in het water plonst. Hij heeft, net als ik, aanleg voor drolletjes die als konijnenkeutels, pas na lang drukken, als kiezels tegen de pot aan kaatsen.

Thuis komt dat meestal doordat hij te weinig drinkt. Iedere moeder kent dat wel. Het glas limonade wordt enthousiast ontvangen en na één of twee slokken vergeten. Ik loop als een soort drink-gestapo achter hem aan. Drinken, jetzt. Drinken. Ik kocht onlangs een drinkfles met een koortje eraan. Die hang ik thuis om zijn nek, zodat hij af en toe denkt: ‘Hé, daar bungelt iets. Laat ik daar eens uit drinken.’ Werkt als een trein. Dat ding gaat op vakantie dus ook mee. Maar liters water en limonade kunnen niet op tegen die verrotte, witte stokbroden. Ik weet niet hoe de Fransen daarmee hun stoelgang draaiende houden, hoor. Daarom zal je mij nooit in een aflevering van Ik Vertrek een Bed&Breakfast beginnen op het Franse platteland. Geen bruin brood? Dan zie je mij en mijn gezin er niet. Ik in Ik Vertrek zou sowieso een heel saaie aflevering opleveren, want ik zit alleen maar op de pot. Niks geen bezoekjes aan lokale brocante of inkopen doen in gebrekkig Frans.

Op vakantie, zonder bruin brood, klagen mijn zoon en ik binnen no time in koor over buikpijn. Inmiddels weet ik een beetje hoe ik ervoor moet zorgen dat ik on vacance net zo lekker poep als thuis. Ja, sorry, ik ken geen schaamte dus praat gewoon over mijn stoelgang. Zouden meer mensen moeten doen. Zeker op die Franse camping, waar gegarandeerd de helft van de gasten verstopt zit. Kunnen ze goede tips uitwisselen. Zoals: roggebrood meenemen (lekker lang houdbaar), volkoren spaghetti en bruine rijst eten op de camping. Wat ook goed werkt: gedroogd fruit. Noten. Avocado en natuurlijk veel water drinken. Voor mezelf zorg ik dat ik, zodra ik voor langer dan 48 uur van huis ben, altijd een paar zakjes Metamucil mee heb. Dat product bestaat voor 100% uit natuurlijke vezels en helpt de boel weer op gang. Dat is net wat ik nodig heb om te voorkomen dat ik de helft van de vakantie op les toilettes doorbreng. Zo kan ik bij het ontbijt gewoon meedoen met die Franse stokbroodjes met kaas. Want die horen er toch een beetje bij.