Hoe jonge vaders onder hun klusjes uitkomen… (En dan zijn WIJ manipulatief?)

04.05.2020 00:10

Ze zeggen dat vrouwen goed kunnen manipuleren. Maar mannen kunnen er ook wat van. Dit zijn hun manieren om onder vervelende klusjes uit te komen. Herkenbaar?

Lees ook: Oproep aan jonge vaders! Please, please don’t…

1. Vanuit je ooghoek zie je manlief klungelen. Je schiet te hulp. ‘Lieverd, je moet de schepjes wel afstrijken, anders krijgt kindlief een knetterzoete fles.’ Hij kijkt op en zegt: ‘Oh, moet het niet zo? Hoe dan wel? Misschien moet jij het even voordoen.’ Terwijl jij uit staat te leggen, zit hij al op de bank voetbal te kijken.

2. De fles is zo heet dat je kind bijna zijn tong verbrandt. Of de kinderkleren zijn allemaal opgevouwen als kleine vuilniszakken. Expres of niet? Jij denkt in ieder geval: ‘Ik doe het de volgende keer zelf wel.’ En hij heeft zijn doel bereikt.

3. Hij biedt – heel spontaan – aan jullie kind in bed te stoppen. Maar na tien seconden is hij alweer terug. ‘Tja, Gijsje wil dat mama het doet,’ zegt hij, zich meteen neerleggend bij dat verzoek. Waarna jij, gevleid en wel, naar zijn kamertje loopt.

4. Als ik mijn man na een luie dag voorzichtig aanspreek op zijn gebrek aan inzet, schiet hij in de verdediging. Het is niet zijn schuld dat er zo weinig uit zijn handen kwam, dat komt door mij. ‘Ik krijg niet eens de kans!’ roept hij. Ik heb het allemaal al gedaan voordat hij het kan doen. En dat vindt hij ontzettend vervelend… Ahum.

5. Complimenten zijn zijn sterkste wapen. Hij zet ze voortdurend in om jou voor zijn karretje te spannen. Mijn man doet het ook. Hij zegt dingen als: ‘Jij doet dat allemaal zo goed. Jij bent een supermama.’ Waarna ik met een brede glimlach aan de slag ga, met mijn superkrachten, en zo in zijn val loop.

6. Pas op met kritiek. Hij zal jouw bedenkingen meteen aangrijpen en zeggen: ‘Ik doe het ook nooit goed. Doe het dan maar zelf!’ Om in een hoekje te gaan zitten mokken.

7. ‘Waar zijn zijn witte rompertjes?’ ‘Moet hij korte of lange mouwen?’ ‘Is het eigenlijk koud buiten?’ ‘Kan deze broek met dit t-shirt? Of vloekt dat?’ Arrgghh! Hij zegt dat het onschuldige onzekerheid is, maar het lijkt verdacht veel op een poging om je met al zijn vragen tot wanhoop te drijven. Zodanig dat jij zegt: ‘Laat mij maar.’

8. Laat je man dit niet lezen, maar dé manier die vaders gebruiken om onder een poepluier uit te komen is een zogenaamde verstopte neus. ‘Ah, heeft hij gepoept? Ik heb het helemaal niet geroken want ik ben verkouden?’ Yeah right!

9. Veel vaders leiden aan een ernstige aandoening aan hun geheugen. Tenminste, dat zou je kunnen concluderen uit al die mannen die vergeten wat ze beloofd hadden. Hij vindt het geheugenverlies zelf ook ontzettend lastig. ‘‘Ik wil het wel doen,’ zegt hij met een gepijnigde blik, ‘maar je moet me er gewoon wat beter aan herinneren.’ Niet zijn fout dus, maar de jouwe!

10. ‘Ik wil het wel doen, hoor, maar ik moet EVEN dit afmaken.’ En dan vooral bij dingen die meteen moeten. Zoals een spuitluier bij een kind met derdegraads luieruitslag.

Psst…hoe kan je dit veranderen? Lees dan dit.