Hoe krijg je een zwangere vrouw over de zeik? Nou, zo!

16.07.2019 05:00

Femke was niet de allerleukste zwangere. De eerste maanden was ze mega-misselijk, daarna ergerde ze zich aan haar logge lijf en vervolgens werd ze zelfs een beetje depri. De hormonen vlogen de tent uit. En dan al die mensen die commentaar leveren of goedbedoelde raad gaven….met deze 10 dingen krijg je een zwangere totaal over de rooie.

Lees ook: Deze 11 excuses kun je gebruiken je als je zwanger bent

1. Raak haar buik aan
Ook al ken je haar niet en loopt ze voor je in de supermarkt…gewoon even over die mooie bolle buik aaien. Of buig voorover en vraag de baby hoe het met hem/haar gaat. Leg je oor tegen de buik.

2. Vraag of het een jongetje of een meisje is
Als je te horen krijgt dat het een meisje is, vraag of ze niet liever een jongetje had gehad (en andersom). Oh en als ze zegt dat ze het geslacht niet wil weten, gedraag je dan heel verontwaardigd en zeg dat JIJ de spanning niet aan zou kunnen.

3. Vraag haar of het een natuurlijke zwangerschap is. Of dat er IVF aan te pas is gekomen.
Vooral als je haar niet kent. Of juist als je haar wel kent en weet dat ze lang bezig is geweest met allerlei vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo’n vraag is trouwens helemaal leuk als er allemaal mensen omheen staan, zo weet meteen iedereen af van een heel delicaat deel van haar privé-leven.

4. Vraag haar of haar zwangerschap een ongelukje was. 
Juist als het om een kennis gaat, die je niet zo goed kent…Ze zal zich namelijk realiseren dat jij het niet eens bent met haar zwangerschap, omdat het JOU allemaal veel te snel gaat (nu alweer een derde?)

5. Gooi de zin ‘wacht maar totdat ie er is’ er te pas en te onpas in
Deze werkt het best om een vrouw (die voor de eerste keer zwanger is) angst aan te jagen. Vooral als ze iets aan het doen is waarvan ze zichtbaar geniet. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze nog geen idee van de hel waarin ze gaat belanden als ze bevallen is, dus het is maar goed dat jij haar dat even uitlegt.

6. Verbaas je over de omvang van haar buik
Zoooo, jij bent enorm geworden! Er is werkelijk geen vrouw die zo’n uitspraak niet kan waarderen (NOT).

7. Vertel haar wat ze wel en niet zou moeten doen.
Gelukkig heeft ze het al gered tot het moment dat ze jou tegenkwam, maar nu is het wel tijd dat zij JOUW regels gaat volgen wat betreft dieet en slaapritme. Voel je dus absoluut niet geremd om die koffie uit haar handen te grissen en weg te smijten, want jij hebt alleen maar het beste voor met haar kind.

8. Wees, op het einde van de zwangerschap, verrast wanneer je haar ziet (elke keer weer)
En zeg dan: Ben je nou nog steeeeeds zwanger?? Hij wil er zeker niet uit? Dat vindt ze namelijk super om te horen, want stiekem houdt ze het kind binnen omdat ze geen zin heeft in de bevalling en niet genoeg kan krijgen van dat grote lompe lijf.

9. Doe een suggestie qua naam
Waarschijnlijk heeft zij er nog niet over nagedacht, dus het is wel fijn dat jij dat even doet. En als je haar daarna nog een keertje tegenkomt, begroet haar buik dan met de naam die JIJ bedacht hebt. TOP!

10. Deel jouw ervaringen aangaande De Bevalling
Laat geen enkel detail achterwege (poepen op de verlostafel, inscheuren, de hartslag van het kind die maar naar beneden ging, de spoedkeizersnee): ze vindt het fijn dat je eerlijk tegen haar bent.

Lees ook: De hel die zwangerschapsmisselijkheid heet

Foto: Thinkstock