Hoezo druilerige dag? Op Blijburg hang je de slingers op!

02.12.2015 04:50

Je hebt de prangende behoefte om even de deur uit te gaan. Natuur! Ruimte! En als het even kan, ook een borrel. Maar wáár ga je heen als het waait en plenst? May we suggest voor al uw druilerige zondagen… Stadsstrand Blijburg.

Op een landtong van het Amsterdamse IJ-burg verrees het nieuwe Blijburg aan Zee. Voor wie de achtergrond niet kent: het strandpaviljoen verhuisde een paar keer van plek. Het heropende Blijburg is een stuk groter. Een idyllisch eigen wereldje is het geworden. Eigenaresse Stanja van Mierlo, zelf moeder, weet precies hoe je een fijne hang out creëert voor grote en kleine mensen. Waai er uit, eet in het restaurant met uitzicht op het IJsselmeer en de fikkies op het strand en heb het gevoel dat je op het uiterste puntje van de wereld bent beland.

De grootste plus: het is er goed rondstruinen. Van de zithoek rond een grote open haard, schuif je door naar het restaurant. En hee, je bent in weer een andere ruimte belandt, voorzien van een podium voor jamsessies. Via het paviljoen bereik je met een strandwandelingetje van 50 meter nog een ander Blijburg-gebouw, genaamd ‘de kapel’. Kan maar zo dat hier net een dansworkshop of kindertheatervoorstelling begint. Het beste check je voor vertrek nog even hun Facebookpagina

De zondag is bij Blijburg een echte familiedag, vaak met knutselactiviteiten voor de kinderen en soms een theatervoorstelling (de volgende is op 9 december). Maar Blijburg is vooral een buitenspeelparadijs voor kinderen. Vaste prik op zondag is het optreden van een band, waarbij grote en kleine mensen samenkomen om hun beste dans-moves te vertonen. Op de kaart vind je pasta met rode saus en kaas (geserveerd met Pipi Langkous-schaar) en meer wat de kleine mens blieft (als in: herkenbaar).

Rest de vraag of je hier als ouder aan je trekken komt, want je wilt natuurlijk wel een beetje culinair verrast worden. Komt voor elkaar. De drie vrouwen die de keuken bestieren, zoeken hun inspiratie in ‘wereldse gerechten’ en koken met verse, lokale seizoensproducten. Denk aan mosselen op Thaise wijze bereid. Ook even proeven: tandooribrood afkomstig van een befaamde Libanese bakker, droge worst van Buitengewone Varkens (de enige Amsterdamse stadsvarkens) en Flammkuchen (soort pizza) uit de houtoven. Kon het maar altijd zondag zijn.

Ook ideaal voor een druilerige zondag: Met dit weer is NIETS lekkerder dan uitwaaien op het strand..

blijburg1

blijburg2

blijburgg