Die dingen die je te horen krijgt als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid (HG)

16.01.2015 10:30

Daphne had heel erg last van zwangerschapsmisselijkheid: Hyperemesis Gravidarum, dezelfde aandoening als prinses Kate. Nou, wat je dan te horen krijgt! “Je moet gemberthee drinken.”

Een zeurpiet voelde ik mij. Een ontevreden zeurpiet. Ik wilde toch graag een tweede, en de baby was toch gezond? Tel je zegeningen zegt men dan. Maar ik was 9 maanden ziek. Tientallen keren per dag gaf ik over en dat beperkte zich echt niet tot enkel de ochtend. Ik had hoofdpijn, kon geen licht meer verdragen, en belandde uiteindelijk aan het infuus in het ziekenhuis. Dat is wat HG (Hyperemesis Gravidarum) met je doet. Kotszilla was dan ook mijn bijnaam. Typisch want ik lach altijd alles weg, totdat ik mezelf tegenkwam.

Zeg dit dus niet tegen een vrouw met Hyperemesis Gravidarum:

Hoe gaat het? “Ja goed”, was mijn standaard antwoord. Maar dat was gelogen. Door het overgeven heb je continue last van je buikspieren, droog je uit en kom je er achter dat je door al die zuuraanvallen pijn in je tanden kunt hebben. Maar als ik de waarheid vertelde voelde ik me zo ondankbaar, dus hield ik mijn geklaag zo veel mogelijk voor me.

Je wist toch waar je aan begon? Die opmerking heb ik ook meer dan eens gehoord van mensen die wisten dat ik er bij mijn vorige zwangerschap ook last van had. Natuurlijk weet je waar je aan begint, maar het alternatief is niet zwanger worden. Die opmerking vind ik dan ook zo onbegrepen, alsof het je eigen schuld is.

Weet je wat helpt… Ah daar hebben we goedbedoeld advies nummer 243. Hoeveel tips ik wel niet heb gehad. Blanke vla eten, karnemelk drinken, gemberthee drinken, speciale kettinkjes dragen, Emesafene zetpillen gebruiken, acupunctuur… Geloof mij, het haalt allemaal geen knal uit, ik heb ze allemaal geprobeerd. Maar toch bedankt.

Oh ben je zo misselijk? Dan wordt het vast een jongen/meisje Een baby… het wordt een baby.

Ik had ook zo’n last van ochtendmisselijkheid Tijd dat mijn misselijkheid gaat leren klokkijken.

Ik had het ook zo erg de eerste 3 maanden Oh ja joh? Ik ben inmiddels 32 weken…

Maak je niet druk, de baby krijgt echt wel genoeg voedingsstoffen binnen Hoe dan? Uit dat eten wat ik niet binnenhoud zeker?

Vaak zit het tussen je oren hè Potjandorie val ik hier even door de mand! Die hele zwangerschap verbeeld ik me ook gewoon. En ik overdrijf ook wel een beetje hè met die ziekenhuis opname en alles.

Je moet wat rustiger aan doen Goede tip! Ik huur gewoon een legertje kabouters in die mijn huishouden doen en de verzorging van mijn peuter op zich nemen. Zonder familie in de buurt en een man die 5 dagen per week dag en nacht van huis is zal ik dus zelf aan de bak moeten…

Hoe gaat het? Deze vraag stelde mijn verloskundige mij 3 weken na de bevalling en ik brak. Daar zat ik dan te huilen. Ik heb me totaal onbegrepen gevoeld al die maanden en heb zo veel weggelachen. Ik heb het advies gekregen met een professional te gaan praten om dit te verwerken. Ook heb ik veel aan de website www.steunpunthg.nl waar je ook met lotgenoten in contact kunt komen.

Mocht je jezelf herkennen in het bovenstaande of voel je je door een andere reden niet gehoord door je omgeving tijdens of na je zwangerschap. Trek aan de bel bij je verloskundige of huisarts. Ik ben zelf best een taaie maar heb achteraf spijt dat ik niet eerder heb aangegeven dat ik het mentaal niet meer kon dragen.