Voor inspiratie, en ook best grappig, de lijst met gekozen voornamen in 2015

19.01.2016 10:12
namen

Het kiezen van een voornaam voor je kind valt niet altijd mee. Mocht je nog wat inspiratie op willen doen, dan is hij er weer, het lijstje met voornamen die in 2015 aan Nederlandse kinderen werd gegeven. Ga je voor een populaire naam? Dan zit je met Liam of Emma goed. Dat waren de meest populaire namen in 2015. Het jaar ervoor waren dat nog Daan en Sophie, deze twee scoren nog steeds goed, want ze staan beiden nog in de top 10. 

Dat Nederlandse ouders erg creatief kunnen zijn blijkt ook uit de lijst. Wat dacht je van Ifeadikachukwu, Prinsz-Dwight, Onyinyechukwu of Qy’ann-Gelee. Ik denk dat deze kinderen later vaak, heel vaak hun naam moeten spellen. Er zijn ook meisjes geboren met makkelijker speelbare, maar wel opmerkelijke namen zoals Alien, Eh, You, en jongens die Mango of Shaker heten. Ook bekende sporters vormen een bron van inspiratie voor ouders. In 2015 zijn er 10 Ranomi’s, naar de zwemster Ranomi Kromowidjojo, geboren, in 2010 was dit er nog maar één. En ook werd er afgelopen jaar een Messi geboren.

Ouders zijn in Nederland behoorlijk vrij om een voornaam te kiezen. Een naam wordt pas geweigerd als het ook een bestaande achternaam is, een scheldwoord is of op een andere manier ongepast is. Zo lopen er in ons land bijvoorbeeld en Smiley rond, en ook een Walhalla en Chardonnay. Maar toen Emile Ratelband zijn zoon Rolls Royce wilde noemen stak de ambtenaar daar een stokje voor. Ook Marieke Methadon en Urine werden niet toegestaan (gelukkig maar..).