Dit is de reden dat je met je dochter naar Cars 3 moet

31.07.2017 18:30

Oke, misschien is de bioscoop niet direct het eerste waar je aan denkt in de zomer. Want waarom zou je twee uur binnen in het donker gaan zitten als je ook lekker naar buiten kunt? Nou, om Cars 3 te zien dus! Die film heeft namelijk een belangrijke boodschap voor onze kinderen.

Als moeder van twee dochters doe ik mijn best mijn meiden te leren dat ze net zoveel waard zijn als elke jongen. En dat is nog niet altijd makkelijk in een maatschappij waarin mannen nog steeds voor het grootste deel de dienst uitmaken en waarin, helaas, nog steeds vaak aan meisjes verteld wordt dat ze minder kunnen. Want jongens zijn stoer en sterk en meisjes lief en kwetsbaar. Onzin, wat mij betreft en absoluut niet de boodschap die ik mijn dochters wil meegeven. Wat ze later gaan doen maakt me niet zoveel uit, maar hóe ze dat doen wel: met overtuiging en geloof in zichzelf. Omdat ze dus gewoon alles kunnen wat ze zouden willen. Want die Prins op het Witte Paard, daar hoef je echt op te wachten. Je kunt je eigen kasteel wel bouwen.

Lees ook: “Mama, ben ik wel een mooi meisje?” (En hoe snel onze dochters daarmee bezig zijn).

Het is wat mij betreft dan ook verheugend dat juist Disney, dat toch bekend staat om zijn enigszins hulpeloze prinsessen die geschaakt moeten worden, met dé feministische film van het jaar op de proppen komt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben woest Disney fan (soms kijk ik Frozen stiekem alleen), maar een beetje ergerlijk werden al die groot-ogige, in katzwijm vallende prinsessen zo langzamerhand toch wel. Deze zomer gooit Disney het roer echter om met de hoofdrolspeelster van Cars 3, Cruz Ramirez, een vrouwelijke racewagen, die meisjes laat zien dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt. En Cruz is dus echt bad-ass.

Brian Fee, regisseur van de film, zegt dat zijn eigen dochters hem inspireerden om te kiezen voor een vrouwelijke hoofdrol in de derde Cars film. “Nu ik zelf dochters heb, zie ik de wereld door hun ogen,” vertelt hij, “en zie ik dus ook hoe weinig erkenning en steun vrouwen en meisjes eigenlijk krijgen in deze wereld en hoe dat ervoor zorgt dat ze niet in zichzelf geloven.” Dat moet anders, vond Fee, et voila: Cruz Ramirez komt nu de kleine meisjes van deze wereld versterken. Want het is ruim tijd voor girlpower.

Heb je dus een dochter en deze zomervakantie een keer niks te doen? Ga naar Cars 3. Trouwens, ga vooral ook met je zoon. Die heeft vast geen bezwaar tegen een middagje Lightning McQueen en het moet voor hem ook een opluchting zijn om te ontdekken dat hij later geen draken of ijsmonsters hoeft te verslaan om de liefde van z’n leven te krijgen. Scheelt weer een hoop gedoe.

Cars 3 is nu te zien de bioscoop.

Lees ook: Fijn! De ZOOmeravonden in Artis zijn weer begonnen.