Is zwangerschap besmettelijk? Wetenschappers denken van wel

13.08.2019 04:55
Is zwangerschap besmettelijk? Wetenschappers denken van wel

Heb je wel eens het idee dat iedereen tegelijk zwanger wordt? Dat de geboortekaartjes je ineens om de oren vliegen? Dat zou best wel eens kunnen kloppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwangerschappen in vriendengroepen besmettelijk kunnen werken.

De studie, gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgaven van de American Sociological Association, is gedaan onder 1720 vrouwen, die meededen aan de National Longitudinal Study of Adolescent Health (ADD Health) in the United States. Dit onderzoek liep van midden jaren 90 tot 2008-2009. Hiervoor werden vrouwen gevolgd, die aan het begin van het onderzoek minstens 15 jaar oud waren. Elk jaar werd middels interviews en onderzoeken gekeken hoe het de vrouwen verging. Aan het eind van het onderzoek (2008/2009), had ongeveer de helft van deze vrouwen een of meer kinderen gekregen.

Tijdens het onderzoek gaven de vrouwen de onderzoekers inzicht in hun vriendschapsbanden, waardoor deze patronen konden ontdekken in vriendengroepen. Vooral bij vriendschappen die al sinds de middelbare school bestonden ontdekten onderzoekers een sterk ‘aanstekelijk’ element wanneer het ging om geplande zwangerschappen. Als een van de vrouwen begon, volgden anderen al snel.

De onderzoekers dragen drie mogelijke redenen aan voor de ‘besmettelijkheid’ van zwangerschappen in vriendengroepen. Ten eerste zouden vrouwen eerder geneigd zijn aan een eigen zwangerschap te beginnen wanneer ze zien dat een goede vriendin een succesvolle zwangerschap hebben. Daarnaast speelt mee dat vrouwen niet achter willen blijven in hun vriendengroep. Wanneer iedereen in een vriendengroep aan kinderen begint kan een vrouw zich buitengesloten voelen wanneer zij ‘achterblijft’. Als laatste is er ook het praktische aspect. Als twee of meer vriendinnen tegelijkertijd kinderen krijgen, kunnen ze bepaalde taken en kosten delen, zoals kinderopvang, oppas, activiteiten etc.

Het grappige is dat dit effect niet of nauwelijks blijkt op te treden tussen broers en zussen. Het is niet zo dat wanneer een ouderen of jongere zus aan kinderen begint, vrouwen dezelfde sterke neiging voelen om zelf ook kinderen te krijgen.

Bron: Healthy Way

LEES OOK: Onderzoek wijst uit: grootouders die oppassen leven langer