10 dingen waar je mee te maken kunt krijgen als je kind in stuit ligt

07.01.2023 06:00
10 dingen waar je mee te maken kunt krijgen als je kind in stuit ligt

Toen Vinca’s eerste kind in stuit bleek te liggen, werd ze geconfronteerd met een heleboel informatie, mogelijkheden en keuzes. Dingen waar ze van te voren nooit van gehoord had of rekening mee had gedacht te moeten houden. Welkom in de wondere wereld van de stuitligging.

LEES OOK:  Als je baby niet goed ligt: wat is een stuitligging en kun je daar wat aan doen?

1. Spontaan terugdraaien. Ook al ligt je kind overtuigd in stuit, hij kán altijd nog last-minute draaien. Moed houden. Het gebeurt!

2. Last-minute in stuit. Omgekeerd gebeurt het overigens ook. Het overkwam mijn nicht. Dat je vrolijk ligt te bevallen van je kind en dat het stiekem toch ineens eerst met zijn voeten naar buiten komt.

3. Natuurlijk bevallen of keizersnede? Als je kind in stuit ligt en alle factoren zijn gunstig, dan kún je er dus ook voor kiezen natuurlijk te bevallen. Ik kreeg deze mogelijkheid voorgeschoteld en besloot er, na wat gesprekken met ‘ervaringsdeskundigen’ voor te gaan. Ik negeerde alle mensen die me in paniek belde dat ik gek was. Ik dacht dat kan ik wel (whoehahaha naïef!), ik zal niet de eerste zijn die zijn kind dubbelgevouwen ter wereld brengt. Uiteindelijk kwam de bevalling na ruim 41 weken nog niet op gang en koos ik alsnog voor een keizersnede. Pffffff.

4. Moxa-therapie. Ik wist niet wat ik hoorde toen iemand me dit vertelde. Je kind laten draaien met wierrook? Het leek me niks. Toch schijnt het in 75% van de gevallen te lukken het kind te draaien met deze vorm van acupunctuur uit dein de traditionele Chinese geneeswijze. Ik heb het aan me voorbij laten gaan en voor de westerse geneeskunde gekozen.

5. De ‘versie’. Als je kind in stuit ligt kan de verloskundige of gynaecoloog een poging doen je kind te draaien in de buik. Ook hierbij hoorde en las ik veel negatieve verhalen. Het doet vreselijk pijn, het is heel gevaarlijk voor je kindje etc. Ik besloot mijn eigen plan te trekken en een poging te wagen. Ik vond het echt reuze meevallen met de pijn. De (enorme grote robuuste) gynaecoloog deed het met veel geruststellende woorden en met zeer zachte hand. Helaas tevergeefs, want mijn kind zette zijn hakken in het zand en werd niet gedraaid.

6. De rijstkorrel. De versie was mislukt, voor MOXA-therapie bleek het al te laat in de zwangerschap, dus onder invloed van hormonen ging ik in mijn laatste weken overstag tot een subliem zweverig idee van mijn zwangerschapsyoga-instructrice. Zij adviseerde mij een rijskorrel op de buitenkant van mijn kleine teen te plakken. Ook vanuit de gedachte dat er dan een energiebaan of iets dergelijks gestimuleerd zou worden, waardoor mijn kind zou draaien. Nul effect, wel een week hinkend gelopen.

7. Dubbelgevouwen baby. Houd er rekening mee als je ‘stuit-kind’ dan uiteindelijk ter wereld komt, dat het letterlijk nog even dubbelgevouwen zal blijven. Die van mij kwam met zijn neus op zijn knieën ter wereld en het duurde echt een paar uur voor zijn benen niet meer rechtop in de lucht stonden. Het levert in ieder geval grappige foto’s op.

8. Heupecho. Als je kind dan drie maanden oud is moet je naar het ziekenhuis voor een echo van de heupen. Door de stuitligging is de kans namelijk zeer aanwezig dat de heupkommen niet voldoende ontwikkeld zijn.

9. Spreidbroek. De kans is daarmee aanwezig dat je kind in een spreidbroek moet. Die van mij moest eerst een paar weken met een dubbele luier door het leven. Dit hielp niet. Hij kreeg daarna een soort tuigje waarmee zijn beentjes in spreid werden gezet. Niet dramatisch, wel omslachtig met kleding. Mijn zoon is de eerste maanden dan ook als een soort ballerina in leggings en met benen in de lucht door het leven gegaan. Mogelijk krijgt je kind een gipsbroek om de heup in de kom te fixeren.

10. Heupoperatie. Als de spreidbroeken niet het gewenste effect hebben, kán een operatie nodig zijn. Gelukkig ook routine voor de artsen. Evengoed wel vervelend.

Lees ook: En toen liet je je eigen baby vallen – ja, zelfs jij

Echt voorbereiden kun je je niet op je bevalling. Maar wil je toch met wat meer kennis aan de grote taak beginnen? Kijk dan eens naar de online cursus Fit & in balans zwanger en bevallen van Baby op Komst.