Klaar met de chaos? 12 Tips voor meer rust in het gezin

18.09.2018 10:46

Het gezinsleven is hectisch. Er lijkt nooit een eind te komen aan de to do lijst en vaak heb je het gevoel dat je constant net achter de feiten aanrent. Frustrerend en vermoeiend. Maar er zijn simpele manier om het makkelijker (en dus rustiger!) te maken. Met deze tips wordt het allemaal een stukje relaxter:

* Maak een planning. Niet alleen in je eigen agenda, maar vooral in de gezinsagenda. Zorg dat die er komt. Ga bijvoorbeeld een pictogrammenbord gebruiken waar je op kunt aangeven wat er wanneer voor wie gaat gebeuren. Zo wordt de week voor iedereen in het gezin overzichtelijk en weet iedereen iedere dag wat er staat te gebeuren. Het is leuk om zo’n bord samen met je kinderen te maken, maar ben je niet zo’n knutselaar, dan kun je ze ook gewoon kopen, inclusief pictogrammen voor iedere denkbare activiteit/gebeurtenis.

* Werk vooruit. Kook bijvoorbeeld in het weekend alvast voor een paar dagen en vries het in. Op die manier hoef je alleen nog maar een maaltijd op te warmen als je thuis komt na een lange dag werken. Scheelt een hoop tijd en gejengel van een stel hongerige, vermoeide kinderen. Hetzelfde geldt voor de lunchtrommeltjes: die maak je de avond van tevoren al klaar, zodat je ’s ochtends niet hoeft te haasten. Goede voorbereiding is het halve werk.

* Neem een huishoudster. Oke, dit kost natuurlijk wel wat en niet iedereen heeft daar het geld voor. Maar kan het eraf, doe het dan. Zelfs als er maar eens in de twee weken iemand komt om het grote schoonmaakwerk te doen scheelt dat al enorm. Dan hoef jij het alleen nog maar een beetje bij te houden.

* Shop online. Lang leve al die boodschappenservices van tegenwoordig. Nooit meer na je werk een krijsende baby en een dreinende peuter door de supermarkt hoeven slepen, of op zaterdagochtend drie overvolle karren met proviand voor de hele week door de Appie moeten duwen met diezelfde krijsende peuter en dreinende peuter (plus een chagrijnige man) in je kielzog. Gewoon een vaste avond prikken, dat virtuele winkelwagentje vol keilen en klaar is mama!

* Pak je me-time. Een ontspannen moeder, is een leuke moeder. Zorg er daarom voor dat je ook, ondanks alle hectiek, een momentje voor jezelf neemt. Een lang, warm bad nemen bijvoorbeeld. Of gewoon een kop thee voor jezelf zetten en even lekker voor je uit staren. Ik weet dat het soms onmogelijk lijkt, maar doe het toch maar gewoon. Af en toe even kunnen opladen is echt belangrijk.

* Maak het jezelf makkelijk in de keuken. Bijvoorbeeld door een Quooker te nemen. Was ik altijd sceptisch over (want: ik heb toch een waterkoker?), maar inmiddels kan ik niet meer zonder. Met een Quooker in je keuken heb je in een handomdraai een pan kokend water op het vuur voor het eten, je kookt er snel je flesjes en spenen mee uit en met een Quooker CUBE komen er ook nog eens vijf verschillende soorten water uit (koud, warm, kokend, koel bruisend en gefilterd). Ideaal dus om te koken, maar ook handig om flesjes mee te maken voor de baby, of een lekker glas frisdrank voor de oudere kinderen. Bovendien is de Quooker superveilig door het slimme beveiligingssysteem en juist energiezuinig. En het scheelt ook weer gesleep met flessen water en frisdrank uit de supermarkt.

* Verdeel de taken tussen jou en je partner. Niks irritanter dan verwachtingen koesteren die de ander dan niet waarmaakt. Maar tegelijkertijd kun je ook niet verwachten dat iemand kan ruiken wat jij wilt. Maak daarom samen een taakverdeling zodat je allebei je vaste verantwoordelijkheden hebt. Zo weet je zeker dat alles gebeurt wat er moet gebeuren en krijg je geen ergernissen (en dat scheelt dan weer tijd die je anders kwijt zou zijn met ruzie maken).

* Geef je kinderen ook taakjes. Vereist enige investering en kost je dus op de korte termijn even wat tijd, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van. Ik heb een vriendin met vier kinderen die het ochtendritueel volledig aan hen heeft uitbesteedt: Kind 1 laat ’s ochtends de hond uit, kind 2 dekt de ontbijttafel, kind 3 kleedt kind 4 aan en kind 4, nou ja, die kan inmiddels zelf zijn speen in zijn mond stoppen en dat is al heel wat. Heb je zo’n regime er eenmaal in geramd, dan hou je zomaar ineens tijd over.

* Kijk ’s nachts niet op de klok. Echt, doe het NIET. Niks funester voor je humeur dan de nachtelijke uren voorbij zien glijden terwijl je met een kind in de weer bent. Tegen de tijd dat het ochtend is ben je zo gefrustreerd dat de rest van de dag sowieso gedoemd is te mislukken. Draai alle klokken dus om en berust je erin dat het is zoals het is. En dat je heus, ooit, weer gaat slapen.

* Zet je telefoon uit. Schermen en social media zijn een enorme bron van afleiding. Ze zorgen ervoor dat we er vaak niet echt bij zijn, omdat we altijd met een half oog onze mail of tijdlijn aan het checken zijn. Gevolg: stress, want we hebben nooit ergens echt onze volle aandacht bij. Leg je telefoon dus weg als je thuis komt van je werk en beperk je in het weekend tot een paar vaste momenten waarop je even checkt. Het is in het begin even wennen, maar je zult zien dat je je al snel een stuk rustiger voelt.

* Sta op tijd op en ga op tijd naar bed. Ja, we balen allemaal als die wekker vroeg gaat, maar dat half uurtje eerder opstaan dan strikt noodzakelijk kan een heel verschil maken in hoe je je dag in gaat. Rustig een kop koffie kunnen drinken, ipv staand aan het aanrecht terwijl je je make-up doet en tegelijkertijd de baby een fles probeert te geven is namelijk toch echt wel wat waard. En natuurlijk wil je nadat de kinderen eindelijk zijn gaan slapen ook nog even je eigen ding doen. Maar de volgende dag ben je echt niet blij dat je weer tot middernacht hebt zitten Netflixen.

* Laat het los. De belangrijkste tip van allemaal. Wat hoe gestrester je zelf bent, hoe chaotischer dingen gaan verlopen. Laat het allemaal maar over je heen komen en maak je niet te druk. Het hoeft allemaal niet perfect. Als iedereen aan het eind van de dag nog leeft en vredig in z’n bedje ligt, was het een geslaagde dag. High five mama, you did it again!

Afbeeldingsresultaat voor quooker logo

Met de nieuwe Quooker CUBE haal je naast warm, koud en kokend water, nu ook koel bruisend en gefilterd water uit de Quooker-kraan. Ideaal voor de drukke moeder!

Dit artikel is geschreven samen met Quooker, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.