Kolven voor je kindje? Deze apparaten maken het makkelijk 

18.02.2017 10:15
bottle feeding

De beste borstkolf. Een investering waard. Als je zwanger bent weet je waarschijnlijk nog niet eens van het bestaan van deze dingen af, maar als je borstvoeding geeft heb je er echt eentje nodig. Alleen zijn er zoveel soorten verkrijgbaar. Welke heb je nu nodig? Onze top 5 beste borstkolven op een rijtje (in willekeurige volgorde);

Koop nog geen borstkolf als je zwanger bent. Je kunt wel van plan zijn om borstvoeding te gaan geven, maar misschien lukt het niet of besluit je na de bevalling om toch gelijk over te stappen op flesvoeding – allemaal prima, zolang jij je er maar goed bij voelt.
Soms heb je voor het goed op gang krijgen van de borstvoeding nog hulp een beetje hulp nodig, dan kun je het beste een professionele borstkolf huren. Deze hebben ze ook in het ziekenhuis en huur je via de kraamzorg of bij een borstvoedingscentrum. Professionele kolven bootsen de zuigkracht van je baby beter na dan de gewone kolven en zijn daarom meer geschikt voor de opstartfase. Als je borstvoeding eenmaal goed loopt, kun je een normale kolf aanschaffen. Bovendien weet je dan beter hoe vaak je de kolf zult gebruiken (wil je af en toe weer een avondje weg, ga je kolven op werk of wil je alle voedingen dag afkolven).
Er zijn handkolven en elektrische kolven en je hebt enkelzijdige (voor één borst) en dubbelzijdige systemen (voor beide borsten tegelijk).

Welke borstkolf kies jij?

De beste borstkolf #1: Handkolf Philips Avent
Deze is enkelzijdig en moet je zelf bedienen door in de pomp te knijpen. Een prima apparaat voor als je slechts af en toe wilt kolven.

 

De beste borstkolf #2: Enkelzijdige elektrische kolf: Medela Swing
Werkt elektrisch, dus behalve het flesje vast te houden hoef je weinig te doen. Hij is klein en kun je makkelijk meenemen in je tas. Werkt zowel op netstroom als op batterij en is dus ideaal voor onderweg. Heeft een toeschietreflexknop waarmee je de korte zuigbeweginkjes van je baby nabootst. Als de melktoevoer eenmaal loopt, kun je de zuigkracht harder en zachter zetten. Ben je van plan meerdere voedingen per dag te kolven, dan is deze borstkolf minder geschikt omdat je maar één borst tegelijk kan doen (en het zo wel erg veel tijd kost). Deze kolf kun je ook nog uit bouwen tot een dubbelde kolf.

De beste borstkolf #3: Dubbelzijdige elektrische kolf: Medela Freestyle
Dit is de koningin onder de borstkolven! De Freestyle is best duur, maar echt de investering waard. Werkt elektrisch en je kunt twee borsten tegelijk kolven. Een aanrader als je veel moet kolven. Heeft een oplaadbare accu en kun je makkelijk meenemen voor onderweg. Je kunt wisselen van fase (eerst korte zuigbewegingen voor het oproepen van de toeschietreflex en daarna langere zuigbewegingen voor het kolven zelf) en zelfs je favoriete instellingen opslaan (zuigkracht en aantal minuten etc.). Heeft een verlicht display, handig voor ’s nachts.

De beste borstkolf #4: BtoB borstkolf van Difrax
Wil je discreet kolven op werk of onderweg, dan móet je deze kolf hebben. Je kunt de borstschelp namelijk onder je kleding dragen tijdens het kolven. Zo heb je je handen vrij! Bovendien is de BtoB vrijwel geruisloos en kun je in feite dus achter je bureau blijven zitten terwijl je aan het kolven bent. Heeft een 2-fase systeem (voor de toeschietreflex en de melkstroom) en verschillende standen zuigkracht. Werkt op netstroom en op batterijen en geeft in het display aan hoelang je aan het kolven bent.

De beste borstkolf #5: Enkelvoudige elektrische borstkolf Philips Avent
Met deze kolf kun je één borst per keer afkolven. Werkt op stroom en batterijen. Is zo ontworpen dat je bij deze kolf niet voorovergebogen hoeft te gaan zitten om de melk in het flesje te laten stromen (iets wat bij de Medela vaak wel moet).

(Lees ook: De beste kinderwagen volgens Me-to-We)