Creativiteit mag stromen bij The 100th Monkey in Amsterdam

07.01.2018 04:55

Heb jij weleens het gevoel dat je kind niet floreert op school? Dat hij of zij niet in het keurslijf van onze op prestatie gerichte maatschappij past? Neem dan eens een keer een kijkje bij The 100th Monkey in Amsterdam. 

The 100th monkey is een creatieve & bewuste community voor kinderen en ouders. Het is een plek waar kinderen spelenderwijs hun ware potentie en gevoelens kunnen ontdekken. Ook voor ouders zijn er lessen en inspiratieavonden over het ouderschap te volgen. De missie van The 100th Monkey is kinderen te helpen herinneren hun hart te volgen. Op deze manier worden ze weerbaarder in de maatschappij en kunnen ze hun talenten met de wereld delen.

Kinderen komen op steeds vroegere leeftijd in aanraking met stress, zowel door school als hun omgeving. De oprichters van The 100th Monkey willen deze tendens veranderen door een community te creëren waar prestaties niet bestaan maar waar kinderen leren van zichzelf te houden om wie ze zijn. De naam is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over gemeenschap uit de jaren 60. Onderzoekers bestudeerden apen die zoete aardappels aten. De apen vonden het eten van zand onprettig, maar gelukkig vond een aap daar een oplossing voor. Ze begon de zoete aardappels in de rivier te wassen en leerde dit vervolgens aan haar vrienden en familie. Verschillende apen op het eiland volgden haar voorbeeld. Toen gebeurde er iets wonderlijks, deze nieuwe gewoonte verspreidde zich niet alleen verder op het eiland maar ook over zee! Apen op andere eilanden gingen hetzelfde doen, ondanks het feit dat ze de ‘bedenkster’ van deze techniek nooit hadden gezien. Het idee is dat wanneer een bepaald aantal mensen (of apen in dit geval) hetzelfde niveau van bewustwording bereikt over een nieuwe manier van leven, het the 100th monkey effect ontstaat. En dit wil The 100th Monkey graag bereiken in onze opvattingen over kinderen en prestatie.

De lessen bij The 100th monkey zijn pedagogisch onderbouwd en gericht op drie gebieden: ontspanning, creativiteit en expressie. Ontspanning zorgt ervoor dat kinderen bewust worden van hun lichaam, gedachten en gevoel. Hierdoor ontstaat een balans tussen prikkels en rust waardoor kinderen minder gevoelig worden voor stress. Creativiteit ss van belang om kinderen vrij te laten denken en creëren. Door kinderen buiten de lijntjes te laten kleuren leren ze te experimenteren en zichzelf te onderzoeken, wat voor nieuwe mogelijkheden en oplossingen kan zorgen. Expressie zorgt ervoor dat kinderen hun emoties kunnen uiten. Door beweging en muziek gaan kinderen zich vrij voelen in hun lichaam. Tegelijkertijd werken ze aan hun motoriek, concentratie en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Vanwege de achterliggende filosofieën klinken de lessen vrij zwaar, maar dat zijn ze helemaal niet. Zo zijn er yoga- en meditatielessen, maar ook cursussen dans, muziek, zelfverdediging en kunst. Gewoon, lekker praktisch. Als ouder kan je ervoor kiezen mee te doen met de lessen, maar het hoeft niet.

Kijk voor alle cursussen en meer informatie op the100thmonkey.nl

The 100th Monkey
Pop-up studio
Tolstraat 84
1073 SE Amsterdam

Maandag – Vrijdag: 08.00 – 22.00
Zaterdag – Zondag: 08.00 – 17.00

Bron Beeld: the 100th monkey Instagram

LEES OOK: 11 hobby’s van mijn kinderen waar ik hartstikke zen van word