Wat mensen denken (en zeggen!) als je met een keizersnede bent bevallen

26.05.2016 00:26

April (34) beviel twee keer met een keizersnede. Vaak heeft zij het idee dat ze zichzelf moet  verantwoorden tegenover vrouwen die een natuurlijke bevalling hadden of krijgt ze kritiek op haar ‘minderwaardige’ bevalling. Dit is wat ze net iets te vaak heeft gehoord… 

Je bent zeker wel erg teleurgesteld in je lichaam.
Ja enorm! Mijn lichaam heeft tenslotte negen maanden lang mijn kind gedragen en gevoed. Dus ja, je kunt wel stellen dat ik diep teleurgesteld ben. Nee, waarom zou ik? Maar wat dacht je van de overtreffende trap van deze opmerking “Vond je het niet heel erg dat je een keizersnede hebt gehad? Ik zou echt zo’n hekel aan mezelf hebben als mijn lichaam me zo in de steek zou laten”.

Zou je niet ook een keer echt willen bevallen?
Pardon? Een keizersnede is een echte bevalling en ook heus geen sprookje. En nee als ik er voor kies om nog voor een derde te gaan is dat niet omdat ik zo graag een vaginale bevalling wil meemaken.

Oh, dat lijkt me heerlijk om te bevallen zonder weeën.
Deze opmerking doet vermoeden dat je totaal geen enkele moeite hebt hoeven doen. Terwijl je bij een spoed-keizersnede gewoon weeën hebt, uren aan het werk bent maar uiteindelijk toch (vaak volledig uitgeput) op de OK belandt. Zeg dit dus nooit maar dan ook nooit tegen iemand die een spoedkeizersnede heeft ondergaan.

Ze zeggen dat de band tussen moeder en kind minder sterk is na een keizersnede.
In mijn beleving wordt een band tussen kind en ouder verder gevormd in de uren, dagen en weken na de bevalling. Ik heb nooit het idee gehad dat mijn kinderen afstandelijk waren of niet aan mij gehecht. Maar je hebt uiteraard mensen die beweren dat een keizersnede de oorzaak is dat mijn oudste een echt papa’s kindje is.

Je weet niet wat je mist, het is zo speciaal.
Klopt. Maar soms heb je geen keuze of kies je voor een keizersnede in het belang van je gezondheid en dat van een baby. Persoonlijk vind ik dit echt een pijnlijke opmerking. Hiermee wordt een natuurlijke bevalling zo ontzettend verheerlijkt. Deze opmerking geeft mij het meeste het gevoel een ondergewaardeerde bevalling te hebben gehad.

Het herstel van een keizersnede is veel langer.
Het herstel is bij iedereen anders, dat geldt voor zowel de natuurlijke bevalling als een keizersnede. De spierpijn in je buik is inderdaad met niets te vergelijken maar na zo’n 18 uur liep ik al weer, kon ik mezelf omkleden en ging ik zelfstandig douchen. Ik vermoed dat 3 hechtingen of een totaalruptuur ook geen pretje is.

Lekker makkelijk,  je hebt er niets voor hoeven doen! 
Inderdaad ik kon me s’ochtends om 12 uur melden en ruim 2 uur later lag mijn zoon op mijn borst. Maar na een hele zware zwangerschap zat ik er zo ongelooflijk doorheen dat het uitzicht op een keizersnede voor mij een baken van rust vormde. Als je eens wist wat ik allemaal heb moeten doen en laten om die 9 maanden door te komen… Overigens valt een keizersnede de tweede keer ook vies tegen maar dat is een ander verhaal.

Pssst: Dit is wat mannen tegen je kunnen zeggen voor je gaat bevallen (echt waar!)

Vinden jullie het ook zo leuk om al die comments onder onze stukken te lezen? Wij ook! we liggen vaak in een deuk. Maar soms zijn ze wel heel maf. In deze video lezen we de meest hilarische voor. Pak de popcorn er maar vast bij! “Is dit een afdeling van De Speld ofzo?”