“Mijn man is overbezorgd over onze dochter en ik word er gek van!”

24.03.2020 23:30

Simone (34) en Bart (36) hebben twee maanden geleden een dochtertje gekregen. Het is hun eerste kind, dus ze zijn allebei nog wat onwennig. Bart heeft zich echter ontpopt tot een enorm bezorgde vader, die ontzettend bang is dat zijn dochter wat overkomt. Hij doet het liefst alles zelf en vindt alles potentieel gevaarlijk. Daarnaast heeft hij erg veel kritiek op Simone als zij de baby verzorgt en daar wordt ze zo langzamerhand helemaal gek van.

Simone: “Sinds onze dochter geboren is, is Bart veranderd in een soort paniekerige neuroot. Ik ken hem helemaal niet zo. Niet dat hij voorheen een enorme harde macho was ofzo, maar sinds we Fiene hebben is hij behoorlijk hysterisch geworden. Hij maakt zich overal zorgen over en vindt eigenlijk alles eng en gevaarlijk. Als het aan hem ligt, doet hij de verzorging het liefst gewoon helemaal zelf, want hij is van mening dat ieder ander het eigenlijk verkeerd doet. Ik ook dus. Als ik Fiene’s luier sta te verschonen, staat hij er met zijn neus bovenop om te kijken of ik wel voldoende crème op haar billetjes smeer. Hij wil alleen maar volledig biologische verzorgingproducten gebruiken, omdat hij anders bang dat er allerlei ‘gifstoffen’ in zitten. Ik hoef dus echt niet met een flesje Zwitsal thuis te komen. Ik mag van hem zelfs niet meer autorijden, want dan is hij bang dat ik niet goed genoeg op de weg let, of haar niet op de juiste manier in de maxi-cosi zet. En ondanks het feit dat ik over een maand weer moet gaan werken, vindt hij het plotseling geen goed idee meer om haar naar het kinderdagverblijf te laten gaan, want daar zou weleens wat kunnen gebeuren. Dus eigenlijk is hij van mening dat ik maar beter mijn baan op kan zeggen.”

“Ik snap best dat het vaderschap voor Bart ook wennen is en dat hij Fiene alleen maar wil beschermen. Maar zo langzamerhand begin ik me te irriteren aan zijn overbezorgdheid. Hij geeft me het gevoel dat ik een slechte moeder ben, dat ik alles fout doe. En ik ben niet de enige die zich ergert. De oma’s worden ook gek van zijn bemoeizucht, want hij laat ze nooit een keer alleen met hun kleindochter. Een dagje naar opa en oma is wat hem betreft uit den boze, of hij moet er zelf bij zijn. Logeren is al helemaal ondenkbaar. Niet dat ik nou mijn kleine baby nu al persé uit logeren wil doen, maar Bart gedraagt zich alsof het nog maar de vraag is of haar dan nog levend terug zouden krijgen. Wat natuurlijk onzin is, want onze ouders zijn superlief en verantwoordelijk. Als iemand er een opmerking over maakt tegen hem, wordt hij boos en zegt dat hij tenminste het best voor haar wil. En daarmee is de discussie dan afgedaan wat hem betreft. Hij is gewoon niet voor rede vatbaar.”

“Ik herken mijn man van voor de baby gewoon niet meer terug en ik weet niet wat ik ermee aan moet. Hij luistert niet naar me als ik zeg dat hij me een vervelend gevoel geeft en hij weigert ook om de regie af en toe uit handen te geven. Misschien mag ik niet klagen, omdat er ook genoeg vaders zijn die juist alles aan hun vrouwen overlaten en de kantjes er een beetje vanaf lopen met hun kinderen, maar op deze manier is het ook echt niet leuk. Soms denk ik er zelfs aan om bij hem weg te gaan met Fiene, maar dat is ook wel heel rigoureus. Maar hoe ik tot hem door kan dringen? Ik weet het gewoon niet.”

Lees ook: De man van Elise ging er vandoor met de verloskundige.