Zó kies je de beste naam voor je baby

14.10.2018 00:10

Mijn vader heet Maks (met K S) Mulder. Als hij zich ergens moet voorstellen, klinkt het alsof hij uit een aflevering van Baantjer komt (jeweetwel, met C O C K).  Hij is geboren als Max, maar besloot op zijn zestiende de spelling te veranderen omdat hij precies dezelfde naam had als zijn vader (en half Nederland), wat voor de nodige verwarring zorgde.  Toch zit er ook een vorm van trots achter, niet dezelfde naam hebben als anderen. Dat merk je ook als je kijkt naar de nieuwe babynamen die opkomen. Ouders kiezen vaker voor een originelere en meer unieke naam.

Lees ook: Hoe vaak komt jouw gedroomde babynaam voor?

Maar een mooie, originele naam bedenken die je baby voor de rest van zijn leven bij zich moet dragen is niet makkelijk. Eigenlijk willen alle ouders een naam die iedereen mooi vindt, maar die nog niemand heeft. Dit is natuurlijk praktisch onmogelijk. Wel hebben we een paar tips om over na te denken als je de beslissing moet nemen.

1)
Kies de minst voorkomende achternaam
Sommige achternamen komen heel vaak voor, zoals bijvoorbeeld Jans(s)en, (de) Jong, (de) Vries, Bakker, Smit, (Van der/de) Berg, Visser, (de) Groot, (de) Boer, Meijer, Mulder, (van) Dijk, Singh, Vos en Bos. Als ouders kan je ervoor kiezen je kind de achternaam te geven die het minst voorkomt, als je graag wil dat hij weinig naamdubbelgangers heeft.

2)
Geef geen twee voornamen
Twee voornamen komt gek genoeg het meest voor. Dus als je origineel wil zijn geef je je kind gewoon één voornaam, of drie of meer. Wil je ook graag gaan voor originele spelling of moeilijker uit te spreken namen? Dan is het handig dit te bewaren voor de tweede of derde naam, gezien deze vooral in schrift zullen voorkomen. Dit kan veel verwarring voorkomen.

3)
Traditionele namen
 komen ontzettend veel voor
De afgelopen jaren waren traditionele namen ontzettend in. Namen die eindigen op een -a, zoals Hannah, Eva, Sara, Isabella, Emma, Laura, Lisa, Noa, Nina etc. komen ontzettend veel voor. Ook Bijbelse jongensnamen zoals Thomas, Ruben, Noah, David, Daniël, Samuel en Lucas kan je als je originaliteit zoekt beter links laten liggen. Kijk eventueel in de Bijbel naar minder gebruikte namen. Dit geldt trouwens ook voor Islamitische ouders. De Koran biedt originele namen die je mag gebruiken voor je kind.

4)
Bedenk je zelf een naam? Vermijd dan dit!
Sommige ouders bedenken zelf een originele naam voor hun kind, maar ook hierin zie je trends, waardoor sommige al snel niet meer uniek klinken. Voor meisjes hebben bijvoorbeeld veel van deze verzonnen namen een constructie als Ch…A (Chamera, Chaniqua) of Sh…IE/Y (Sheranie, Shennaly). Voor jongensnamen geldt dat deze vaak eindigen op -IO of -O, zoals Damilio, Dio of Dellano. Wil je zelf iets origineels bedenken, probeer dan deze trends te vermijden.

5)
Kies een voornaam die niet met een -M of een -A begint.
Verreweg de populairste letters om een meisjesnaam mee te laten beginnen zijn de S, de M, de A en de L. Voor jongens zijn de populairste beginletters de J, de M en de A.

6)
Kies een naam die duidelijk laat zien of het om een jongen of een meisje gaat
Voor je kind is het niet leuk als het áltijd moet uitleggen dat het een jongen met een meisjesnaam is (of andersom). Geef als de naam het toelaat liever een “echte” voornaam, je kunt dan altijd een roepnaam gebruiken die van deze naam is afgeleid. Dus Nicolaas en Nicole (Nicky) en Samuel en Samantha (Sam).

7)
Zorg dat behalve door jou de naam óók door het kind en anderen geschreven kan worden.
Aparte spellingen kunnen een naam origineel maken, maar probeer ook niet te ver door te slaan. De afgelopen jaren zijn er bepaalde namen die zo vaak op verschillende manieren zijn gespeld dat niemand er meer wijs uit kan worden hoe deze namen geschreven moeten worden. Bijvoorbeeld:

Jamy, Jaimy, Jaimey, Jaymee, Jamie, Jaimi, Jamey, Jaimie, Jemey, Jaime, Dyami.

Joeri, Youri, Yuri, Joery, Juri, Joury, Yoerie, Yurie, Joerie, Jouri.

8)
Kies een naam die mensen buiten de familie ook uit kunnen spreken.
Sommige families kiezen voor een hele traditionele naam die stamt uit het land van herkomst. Alhoewel een aantal ouders na de geboorte van hun kind (weer) in een land gaan wonen waar het een hele gewone naam is, kunnen we er toch vanuit gaan dat dat toch voor de meeste van deze naamdragers niet geldt. Voor veel kinderen is het niet leuk om een naam te hebben die zelfs hardop gespeld of uitgeschreven lastig uit te spreken is.

9)
Probeer een naam te kiezen die ook over 15 jaar nog leuk is
Hou er rekening mee dat een kind groter wordt. Het is echt niet leuk als je op je 25e een baan moet zoeken en je naam is “Puk”, “Meesje” of “Bibi”.

Succes met de beslissing!

Lees ook: Wat is dat met die originele namen tegenwoordig? Jean-Gennathalia? SERIEUS?