Must-read: alle feiten en fabels over de ‘daddy stitch’

06.06.2023 10:30

De daddy stitch is een extra hechting die een arts na een vaginale bevalling zet, om de vagina strakker te maken. Een ‘extra steekje voor papa’, zullen we maar zeggen… Onlangs kwam dit onderwerp nog voorbij in de serie Dag & Nacht met Kim van Kooten en Benja Bruijning.

De Amerikaanse site Buzzfeed vroeg haar lezeressen hun bevallingsverhalen te delen. Uit deze verhalen bleek dat een deel van de vrouwen dacht een ‘daddy stitch’ te hebben gekregen, of in ieder geval te strak te zijn gehecht, waardoor ze na hun bevalling nog lange tijd pijn en ongemak tijdens de seks ervoeren. Denk je nu WAT DE FUCK!? Dan ben je niet de enige. Daarom besloot Buzzfeed uit te zoeken hoe het nou precies zit met deze zogenaamde daddy stitch. Hiervoor zochten ze contact met David Ghozland (gynaecoloog en plastisch chirurg) en Mary Jane Minkin (klinisch professor verloskunde en gynaecologie aan de universiteit van Yale.

Bestaat de daddy stitch echt?

Ghozland: ‘De ‘daddy stitch’ is een van de grootste dwaalbegrippen die er bestaat. Je kan namelijk niet zo maar een extra hechting zetten, alleen maar om de vagina strakker te maken. Daarnaast zou een arts nooit een behandeling waarmee je de vagina vernauwd uitvoeren tijdens of vlak na een bevalling. De vagina en het gebied daaromheen zijn dan veel te gezwollen. Daarnaast verloopt een bevalling vaak chaotisch, dus dat is absoluut niet het moment voor enige cosmetische behandeling. Daarnaast komt er vaak behoorlijk wat bloed kijken bij een bevalling, waardoor het moeilijk te zien is, en je wordt geacht snel te handelen.

Er is veel meer nodig dan een simpele hechting om de vagina effectief strakker te maken, dus ik denk dat de ‘father stitch’ begonnen is als grapje. In de trant van ‘Hé papa, zal ik anders eventjes doorhechten’, en dat dit op een gegeven moment een eigen leven is gaan leiden. Ik ken in ieder geval geen een arts die ooit daadwerkelijk een ‘daddy stitch’ heeft gedaan.

Begrijp me niet verkeerd, het kan uiteraard wel dat een arts een verkeerde hechting heeft gezet, wat kan leiden tot pijn en ongemak bij de seks. Maar ik geloof niet dat dit ooit opzettelijk wordt gedaan.

Minkin: Het is een verouderd concept, maar ik denk niet dat de ‘daddy stitch’ slechts een grapje is. Vroeger werd deze hechting de ‘crown stitch’ genoemd, en werd het regelmatig gebruikt – het was de laatste hechting die aan de bovenkant werd gezet na een knip, voor extra stevigheid. Ik woonde mijn eerste bevalling bij in 1973, en toen was het nog standaard om bij bevallingen een knip te zetten. De ‘crown stitch’ was bedoeld om het perineum (de bilnaad) te verstevigen, en ondersteuning te geven aan de achterzijde. Wat je hier effectief mee bereikte was dat je de vagina ietsje strakker maakte, en de slang term hiervoor was de ‘husband stitch’. Het punt is: hoe diep maak je de hechting, en hoe strak?

Wordt er vandaag de dag nog vaak gebruik gemaakt van de episiotomie (de knip)?

Ghozland: Ik zou zeggen dat ongeveer 95% van de artsen tegenwoordig geen gebruik meer maakt van een episiotomie tijdens de bevalling. Nu wordt er vaker gekeken waar de patiënte zelf van nature ‘scheurt’. Dit kan zowel aan de voorkant als de achterkant van de vagina zijn (terwijl een knip standaard aan de achterkant werd gezet). Uit onderzoek is gebleken dat episiotomieën er uiteindelijk juist voor zorgen dat vrouwen dieper en verder uitscheuren dan als dit op natuurlijk wijze gebeurt, waardoor er meer schade ontstaat aan de bekkenbodemspieren.

Minkin: De huidige medische standaard is tegenwoordig om geen knippen meer te zetten. Je laat de bevalling in principe zonder ingrijpen gebeuren, en herstelt daarna eventuele schade die is ontstaan aan de vagina.

Worden er tegenwoordig nog ‘husband stitches’ uitgevoerd?

Ghozland: Ik geloof niet – of het nou jaren geleden is of vandaag de dag – dat er artsen zijn die tijdens of na een bevalling de intentie hebben de vagina strakker te maken. De procedure voor het nauwer maken van de vagina verschilt sterk van het herstellen van een vagina die is ingescheurd, of waar een knip op is uitgevoerd. Als ik een  behandeling uitvoer om een vagina te verstrakken, dan is mijn benadering helemaal anders.

Minkin: Mijn partner doet nog veel bevallingen, en hij zegt dat vaders soms vragen om de ‘daddy stitch’. Als ze dat doen, vraagt hij ze altijd voor de grap ‘hoe klein moet je het wel niet hebben!?’. Deze verwijzing naar hun eigen grootte laat ze meestal wel inbinden.

Is er iets dat je kan doen om inscheuren tegen te gaan?

Ghozland: Drie tot vier weken voor je uitgerekende datum kan je jezelf dagelijks een perineale massage geven, waarmee je de kans op uitscheuren 10 tot 15% terugbrengt. Na de bevalling verandert er veel, en kan het inderdaad dat je vagina minder strak wordt. Dat is normaal. Ik raad altijd bekkenbodemoefeningen aan waarmee je de spieren kan trainen. Deze oefeningen tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen ervoor zorgen dat je vagina na de bevalling beter herstelt.

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: Hoe zit het nou eigenlijk met die hechting?