Onderzoek wijst uit: ongeboren baby’s vormen al herinneringen

Onderzoek wijst uit: ongeboren baby's vormen al herinneringen
Wetenschappers hebben vastgesteld dat baby’s in de baarmoeder al beginnen met het vormen van herinneringen aan de dingen waaraan ze worden blootgesteld voordat ze geboren worden. 

Niemand kan zich dingen herinneren van voor zijn of haar geboorte, en de meeste mensen weten van hun eerste jaren ook nog maar heel weinig. Dit komt niet omdat je toen nog geen herinneringen aanmaakte, maar omdat je brein in de eerste jaren van je leven zo’n abnormaal snelle groei doormaakt, dat de nieuwe cellen de gemaakte herinneringen als het ware verdringt. De gemaakte verbindingen worden hierdoor verdrongen. Maar dat betekent dus niet dat een baby voor die tijd niet in staat is herinneringen te maken.

Interessant gegeven toch, dat je zelfs voordat je kind geboren wordt hem of haar al dingen mee kan geven. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, en de volgende dingen ‘onthoud’ je baby uit de baarmoeder.

Wat je tegen hem/haar zegt

Wetenschappers van de Universiteit van Helsinki ontdekten dat ongeboren baby’s al woorden kunnen onthouden. Zij gaven moeders opnames met verschillende verzonnen onzinwoorden. De moeders werd gevraagd deze opnamen regelmatig af te spelen voor hun baby, tijdens de laatste maanden van hun zwangerschap. Tegen de tijd dat de baby werd geboren, had deze de woorden als ongeveer 25,000 keer gehoord.

Na de geboorte van de baby’s gebruikten de onderzoekers EEG technologie om te meten in hoeverre het brein woorden herkende. Ze ontdekten dat het brein van baby’s die de opnamen hadden geluisterd de woorden ‘herkenden’, terwijl dit bij andere baby’s niet het geval was. Wat dit precies betekent voor de taalontwikkeling van kinderen kunnen de onderzoekers nog niet zeggen, maar het blijkt dus wel dat er voor de geboorte een soort ‘registratie’ van woorden plaatsvindt.

Het geluid van je stem

Je baby onthoudt niet alleen de woorden die je zegt, maar ook de stem van diegene die tegen ze praat. Onderzoekers vergeleken het effect van stemmen van vreemden met het effect van een stemmen die de baby regelmatig hoorde toen hij/zij nog in de baarmoeder zat, en het was duidelijk dat de baby’s een voorkeur hadden voor de ‘bekende’ stem. Niet heel verrassend bleek dat van alle stemmen, de voorkeur het duidelijkst uitging naar de stem van hun moeder.

Baby’s onthouden de moedertaal van hun ouders

Wetenschappers onderzochten de taalherinnering van geadopteerde kinderen, en ontdekten iets interessants. Zelfs bij kinderen die direct na de geboorte werden geadopteerd, blijkt een herinnering aan de taal van hun moeders aanwezig. Kinderen die sinds hun geboorte niet meer in aanraking waren geweest met de taal van hun geboorteland, herkennen de taal en tonen zelfs een voorkeur voor de klanken. Dit zou erop kunnen wijzen dat baby’s al in de baarmoeder de grondbeginselen van hun moedertaal leren. 

Baby’s onthouden de muziek die je draait

Je kent ze wel, van die boxjes die je op je buik kan leggen, om muziek mee te draaien voor je ongeboren kind. Hebben die dingen nou zin? Het antwoord is zowel ja als nee.

Uit onderzoek van de Universiteit van Helsinki blijkt dat baby’s de muziek die ze tijdens de zwangerschap te horen krijgen in de baarmoeder onthouden, maar er is geen duidelijk verband met de geestelijk of muzikale ontwikkeling aangetoond. Een groep van 12 kinderen kreeg tijdens de zwangerschap regelmatig het nummer twinkle twinkle little star te horen. Een andere groep niet. Vier maanden na de geboorte bleek dat het opnieuw afspelen van dit nummer bij de baby’s die het tijdens de zwangerschap al hadden gehoord een andere hersenactiviteit triggerde dan bij de groep die het nummer nog niet kende.

Baby’s onthouden het eten dat je eet tijdens de zwangerschap

Er is overtuigend onderzoek dat suggereert dat baby’s het vruchtwater ‘proeven’ waarin ze liggen. Het lijkt erop dat de smaak van het vruchtwater verandert aan de hand van wat de moeder eet. Ook blijkt uit onderzoek dat wanneer baby’s overgaan op het eten van vast voedsel, ze een voorkeur hebben voor smaken waar ze tijdens hun tijd in de baarmoeder aan zijn blootgesteld.

Bron: Healthy Way

LEES OOK: Onderzoek: meer pijn als man bij de bevalling is

Geschreven door
More from Sanne Mulder

WE WANT IT! Met deze full-body sjaal ontsnap je aan de feestdagen-stress

De decembermaand is voor veel moeders een stressvolle maand: etentjes, uitvoeringen op...
Lees verder