Ouders, tast deze winter niet in het duister!

Nog maar eventjes en dan gaan we de winter alweer in. Dat is op zich best gezellig, maar het leven van ouders wordt er niet makkelijker op als we maandenlang letterlijk in het duister moeten tasten. Want we moeten toch de kinderen overal naartoe brengen en weer ophalen. Wat niet altijd fijn is in het donker.

Het ouderschap, dat bestaat voor een groot deel uit het heen en weer rijden van een stel minimensen. Vooral als je kinderen de babytijd ontgroeid zijn ben je een groot deel van je tijd kwijt aan het rondrijden van je kroost. Je brengt ze naar de opvang of naar school, naar zwemles en andere clubjes, verjaardagsfeestjes, de dokter en de tandarts, naar opa en oma en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, de ouder is eigenlijk weinig meer dan een verijdelde chauffeur. Zeker in de winter. Want we vinden het toch al snel sneu om onze kinderen lopend of op de fiets door de regen en de kou te jagen (en bovendien moeten we dan zelf meestal toch ook mee en ik zit dus met -5 echt niet heel graag op mijn stalen ros met één kind achterop en eentje zwabberend naast me met mijn hand in z’n nek), dus dan laden we iedereen maar weer achterin en gaan we met de vlam in de pijp naar waar we moeten zijn. Want taxi mama is altijd beschikbaar. En altijd op tijd. Uber is er niks bij.

Nou doen we het natuurlijk graag, maar al dat heen en weer gesjees is ’s winters toch wat minder fijn dan in de zomer. Want we zitten dan weliswaar lekker warm en droog in onze auto’s, maar het grootste deel van die ritjes met onze kinderen moeten we maken als het nog, of alweer, donker is. En wist je dat er dan veel meer auto-ongelukken gebeuren? Persoonlijk vind ik dat niet gek, want als ik naar mezelf kijk: mijn ruimtelijk inzicht laat in het donker bijvoorbeeld behoorlijk wat te wensen over, zelfs als ik mijn bril op heb. Niet dat het ’s zomers nou is om over naar huis te schrijven, maar in het winterdonker kan een blinde mol naar alle waarschijnlijkheid nog beter navigeren dan ik. Wat, als je met kinderen de weg op moet, gewoon best wel een eng idee is. Maar met het hele gezin een winterslaap houden kan nou eenmaal niet (al pleit ik er al jaren voor), dus al die afspraken in de agenda blijven staan.

Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt: ik laat mijn man dus rijden, want die is wat minder bang in het donker dan ik. Maar ter verdediging: ik ben niet de enige ouder die ’s winters z’n arme kinderen lopend of op de fiets naar buiten stuurt, omdat ‘ie in het donker liever niet plaatsneemt achter het stuur. Maar liefst 69 procent van de mensen zegt zich ’s winters in het donker ongemakkelijk te voelen in de auto en er zijn heel veel ouders zoals ik, die er gewoon maar helemaal de brui aan geven totdat het na kinderbedtijd pas weer donker is. En tegen die tijd kun je natuurlijk net zo goed gewoon gaan fietsen, dus waar heb ik dan eigenlijk in vredesnaam die 180 rijlessen voor gevolgd? Dat is dan toch zonde. En ja, lopen en fietsen is heel gezond enzo, maar het is in de winter toch ook wel heel fijn om de kinderen snel van A naar B te krijgen zodat je daarna lekker aan de snert kunt.

Voor alle bangerds zoals ik: kom op jongens, we kunnen het deze winter. We gaan gewoon de weg op. En er zijn manieren om je veiliger te voelen in de auto. Specsavers kan je daarbij helpen en nee, je hoeft dan dus echt niet altijd meteen aan een bril (maar leuker is als dat wel moet, want je hebt dus echt de hipste brillen). Zorg bijvoorbeeld altijd dat je heel goed om je heen kijkt in de auto, wat je normaal natuurlijk heus al doet, maar in het donker is het nog een stuk belangrijker. In het donker kan je zicht namelijk met driekwart punt in sterkte afnemen, dus al die zondagsrijders op de weg zie je gewoon een stuk minder snel aankomen. Ook verstandig om te doen: je ogen regelmatig laten checken. Dan weet je zeker hoe het met je zicht gesteld is en dat geeft je weer vertrouwen in je eigen kunnen op weg. En wie weet heb je in het donker wél een bril nodig of ben je gebaat bij een autobril die de schittering van koplampen tegengaat. Want liever dat, dan samen met je kinderen tegen de vangrail of de hele winter op de fiets. Ik sport namelijk al genoeg, dus dat heen en weer trappen door de slagregens in mijn regenpak, daar ga ik dit jaar niet meer aan beginnen.

Goed zicht in het verkeer is belangrijk, helemaal in het donker. Samen met de ANWB maakt Specsavers mensen extra bewust van het belang van goed zicht in het verkeer. En dan vooral op het moment waarop de kans op verkeersongelukken het grootst is: in het donker. Kijk op www.specsavers.nl.

Lees ook
Geschreven door
More from Vala van den Boomen

10 Dingen die geweldig zijn aan zwanger zijn

Een zwangerschap kan behoorlijk zwaar zijn. Je voelt je niet lekker, bent...
Lees verder