6 jaar na een postnatale depressie: ‘Ik ben een betere versie van mezelf’

27.06.2020 11:00

Een paar jaar geleden schreef Tilda Timmers voor me-to-we over de postnatale depressie die ze kreeg na de geboorte van haar eerste kind. Inmiddels is ze er helemaal bovenop, en heeft ze het zelfs haar missie gemaakt andere ouders te helpen.  

‘Zes jaar geleden werd ik voor het eerst moeder van Livia. Ik belandde na een traumatische bevalling vrijwel direct in een postpartum depressie. Na maanden rondspartelen, bijna kopje onder en weer door kwam ik dankzij therapie en mindfulness weer boven water. Toen Livia een jaar was, voelde ik me weer een beetje mezelf. Of eigenlijk: Tilda 2.0. Want helemaal dezelfde was ik niet meer.

Ik zie het nu als de verbeterde versie van mezelf. Ik denk achteraf dat ik deze PPD moest doorstaan om te komen waar ik nu ben en om de persoon te worden die ik vandaag de dag ben. Ik schreef een blog voor Me-to-We over mijn postnatale depressie en hier kreeg ik toen zoveel reacties op. Ik verbaasde me over hoeveel andere moeders in hetzelfde schuitje zaten als ik en wat mijn blog teweegbracht bij moeders.

Omdat ik niks liever wilde dan andere moeders en vaders helpen die ook niet op een roze wolk zaten, besloot ik om mezelf om te scholen tot therapeut en ben toen Frou Frou Begeleiding gestart. Inmiddels heb ik een goedlopende praktijk waarin ik zowel mama’s als papa’s help die na de bevalling wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarnaast besloot ik om een boek te gaan schrijven. Ik had geen idee wat dat inhield, dus ik begon maar gewoon met schrijven en zou zien waar ik zou strandden.

Niemand wilde mijn boek uitgeven, want “postnatale depressie verkoopt niet.”Of: ”dit willen moeders niet lezen, het is te deprimerend.” Ik heb het allemaal gehoord. Toch besloot ik mijn boek door te zetten en het gewoon zelf uit te geven. Want dit boek moest er komen. Het staat vol met verhalen van andere moeders, tips en een flinke dosis humor, want dat is belangrijk vind ik. In 2017 toen ik zwanger was van ons tweede meisje Emmi, kwam mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht” uit.

Ik wist toen al dat ik nog lang niet klaar was met dromen. Mijn ultieme missie is om zoveel mogelijk moeders en vaders zonder roze wolk te kunnen helpen. Die droom was groter dan alleen ons kleine kikkerlandje. Ik droomde over een internationaal boekencontract. Na zestig keer te zijn afgewezen, kreeg ik begin 2019 een mailtje van The Dreamwork Collecitive:”Hi Tilda. We love your book and we would like to publish it!” Ik legde mijn telefoon even weg, omdat ik het niet kon geloven.

De maanden die volgden stonden in het teken van het vertalen van de rest van mijn boek. Iets wat makkelijker klinkt dan gedaan. Ik neem mijn pet af voor de vertalers onder ons. Wat een klus was dit! Daarnaast begon achter de schermen het uitdenken van een marketing en PR-plan en moest ik natuurlijk de titel van mijn boek bedenken. Bij mijn Nederlandse boek duurde dat wel even. Bij mijn Engelse boek was de titel meteen daar. “THIS IS POST PARTUM” Als in: dit is het moederschap, niks meer, niks minder. Open, eerlijk en zonder fluwelen handschoentjes. En met humor, want dat vindt ik zo belangrijk.

Alles ging van een leien dakje tot ik afgelopen november ineens heel erg ziek werd. De collitis ulcerosa die ik sinds 2005 heb, was in alle hevigheid opgevlamd en ineens lag ik doodziek in het ziekenhuis. De lanceerdatum in april werd uitgesteld. Dat zou ik nooit en te nimmer meer gaan halen. Stressvol, maar de juiste beslissing achteraf. Helemaal omdat Covid-19 ineens om de hoek kwam kijken. Het zou 14 juni in New York worden. Uiteindelijk werd ook die datum veranderd, omdat New York een van de grootste coronahaarden ter wereld werd. Mijn presentatie werd veranderd naar een online booklaunch op 16 en 17 juni. Het is vrij uniek dat een boek online wordt gelanceerd, maar tegelijk spreekt mijn boek nu meer dan ooit tot nieuwbakken moeders en vaders wereldwijd.

Want, je zal op dit moment maar niet op een roze wolk zitten en er dan ook nog een pandemie boven op krijgen. Voor die ouders is het eigenlijk niet te doen. Daarom hoop ik dat ik moeders en vaders zonder roze wolk steun en hulp mag geven met mijn boek. Ik hoop dat ik hen kan helpen en ondersteunen in een tijd waarin het lijkt alsof de wereld in de fik staat. Dream big, zullen we maar zeggen.’

De booktour in Amerika is nu verzet naar oktober. Fingers crossed dat alle reisrestricties dan zijn opgeheven en het dan echt ‘drie maal is scheepsrecht’ waardig mag verlopen. Mocht je een Engelstalige of internationale net bevallen mama of papa kennen die ook wel wat steun kan gebruiken, mijn Engelse boek is verkrijgbaar via Amazon. Liever Nederlands? ‘Toen kreeg ik weer lucht” is te bestellen via Bol.com. Verder kun je Tilda volgen op Instagram

Lees ook: Wat je écht moet weten over een postnatale depressie