Primeur in Nederland: moeder tilt zelf dochter uit haar buik tijdens keizersnede

03.03.2017 14:08
Primeur in Nederland: moeder tilt zelf dochter uit haar buik tijdens keizersnede

Vorige week vrijdag vond er een bijzondere bevalling plaats in het Diakonessenhuis in Utrecht. Voor het eerst in Nederland kon een moeder tijdens de keizersnede zelf haar baby uit haar buik halen. 

Deze methode van bevallen wordt in het buitenland vaker toegepast, maar zo ver bekend was afgelopen vrijdag in Nederland de primeur.

Bewust meemaken
De eerste bevalling van Camilla, de moeder van het meisje, verliep traumatisch. Deze keer wilde ze haar bevalling zo bewust mogelijk meemaken en kwam samen met ‘bevallingscoach’ Annelies Mulder uit op deze zogeheten ‘maternal assisted c-section’, een keizersnede waarbij de moeder ‘assisteert’.

Het Diakonessenhuis in Utrecht wilde graag meewerken aan de wens van de moeder. “Alles is bespreekbaar en ook uitvoerbaar, zolang het medisch verantwoord is,” aldus gynaecoloog Koen Deurloo tegen RTL Nieuws. Van te voren waren er met het OK-team en de anesthesist simulatietrainingen, zodat iedereen goed voorbereid was. Alles verliep goed en dochter Jula kwam gezocht ter wereld.

Bekijk de bijzondere beelden van de keizersnede hier.

Lees ook: DIT moet je weten als je (misschien) een keizersnede krijgt

(Bron: RTL Nieuws, beeld: screenshot item RTL Nieuws)