Progesteron helpt toch niet om (nog) een miskraam te voorkomen

07.12.2015 04:55
Vruchtbaarheidsbehandeling

Het toedienen van het hormoon progesteron verbetert de zwangerschapsuitkomst van vrouwen met een herhaalde miskraam niet. Eerder werd dit wel gedacht.

Het vrouwelijke geslachtshormoon speelt een belangrijke rol bij de innesteling van een embryo. Daarom werd gedacht dat bij iemand die herhaalde miskramen heeft gehad een extra toediening zou kunnen helpen. Vrouwen die om onverklaarbare redenen meerdere miskramen hebben gehad kregen daarom vaak supplementen voorgeschreven.

Samen met acht Nederlandse ziekenhuizen en 36 Engelse ziekenhuizen bestudeerden wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) 1.568 vrouwen die al zeker drie keer zonder aanwijsbare reden een miskraam kregen. De helft van de vrouwen kreeg het hormoon toegediend, de andere helft een placebo. Het hormoon heeft geen nadelige bijwerkingen voor de vrouw of de zwangerschap, maar bevordert het ook niet. Het aantal levendgeborenen in de groep die het hormoon kreeg toegediend verschilde niet van de groep die een placebo kreeg.

(Bron: Nu.nl).

Lees ook: Zou jij je eicellen laten invriezen?