Sri Lanka met kinderen: zodat ze ook andere culturen leren kennen

Het is nu meer dan ooit belangrijk om kinderen kennis te laten maken met andere landen en culturen. Zodat ze de rest van hun leven kunnen terugdenken aan al die mooie ontmoetingen tijdens hun reis. Sri Lanka is daar een heel goede plek voor, ja, ook met kinderen. Maar ga wel met een goede reisorganisatie.

Verre reizen maken, ik was er gek op. Twee keer in mijn leven heb ik een avontuurlijke reis gemaakt. Toen ik 20 was ging ik naar Afrika, de Sahara door met een reisorganisatie. Toen ik 30  was, ging ik met Thomas een maand naar India. Het was een alles bepalende reis. Daar hebben we besloten dat we bij thuiskomt meteen een makelaar zouden gaan bellen, dat we gingen samenwonen en ja, daar, op een grasveldje bij een hindoeïstische tempel, hebben we uitgesproken dat we allebei heel graag een kind wilden. Of twee.

Daarna gebeurde dat alles in sneltreinvaart, we kochten een huis, maakten nog meer carrière, kregen kinderen, dus van verre reizen was even geen sprake meer. Nu denk ik heel vaak terug aan die exotische culturen die ik op mijn reizen heb gezien. Ik heb een auto uit het zand geduwd met Algerijnse moslims in traditionele kleding, ik heb me suf gelachen tijdens een nachtrit in de trein met een jonge Indiase man die helemaal niks begreep van onze cultuur, ik heb de maaltijd gedeeld met moslims die onderweg waren naar de hadj. Dat draag ik voor altijd met me mee.

Mijn kinderen wil ik dat ook meegeven, dat ze weten dat er andere culturen zijn. Fantaseren over waar ik dan naartoe zou gaan, doe ik graag. Door onze samenwerking met RiksjaKids ben ik gestuit op Sri Lanka. Een plek waar ik niet snel aan zou denken. (Er zijn conflicten geweest, daarvoor moet je altijd op het reisadvies letten en ik zou dus ook aanraden als je met kinderen gaat om met een Nederlandse reisorganisatie te gaan, die weten het precies. Ze weten ook welke inentingen je nodig hebt en welke ziektes er heersen.)
Maar man, toen ik erover ging leven en kijken werden mij de ogen geopend. Het is een heel groot eiland, waar eigenlijk een soort Afrika, India, Colorado en de Cariben bijeen komen. Er komen niet alleen allerlei religies samen, maar verder heb je er: safari, theeplantages, raften in rivieren en witte stranden.
Nu nog even sparen…

Dit zijn de highlights van Sri Lanka met kinderen:

safari-yala-kinderen-olifant-800x536Op safari
Dat in Afrika op safari kan, dat weet iedereen. maar Sri Lanka? Ik wist het niet. En het is een stuk goedkoper en stiller dan toeristisch Afrika.
Het National Park Yala staat garant voor wilde dieren: olifanten heb je misschien onderweg al wel gezien, maar de kans bestaat dat je in Yala jaguars of zwarte beren gaat zien. Krokodillen liggen op de oever in het zonnetje; herten staan gevaarlijk dichtbij te drinken.

upgrade-maldiven-kinderen-800x536Spierwitte stranden

De stranden van Sri Lanka zijn wit en verlaten. Maar als je écht volop wilt genieten van wit, wit, wit, dan pak je aan het eind van je reis als tropisch toetje de Malediven – een mooie afsluiting van je reis, op ongeveer 1,5 uur vliegen van Colombo. Hagelwitte stranden, groene palmbomen en een onderwaterwereld waar je U tegen zegt.

klaar-voor-de-start-raften-met-kinderen-800x536Raften!
Dit is dé plek om te raften in Sri Lanka, en de rivier is dan ook niet overal kalmpjes. De instructies zijn best duidelijk en dan het water in. Het traject is zes kilometer lang en opgedeeld in etappes. Soms gaat het er wild aan toe, en op andere plekken duik je zo het water in, omdat het er rustig is. De gidsen zijn ervaren en weten precies hoe we het beste de boot niet en wel kunnen laten omslaan. Echt een gaaf avontuur.
sri-lanka-vakantie-kinderen-treinreis-800x536Rondreizen
Tijdens een reis door Sri Lanka met je kinderen kun je volop genieten van de diversiteit. Zo ontdek je Kandy, het culturele hart van Sri Lanka, pluk je je eigen thee bij Ella en fiets je langs tempelruïnes bij Pollonaruwa. Je reist met een privé-chauffeur, maar wil je even wat anders, pak dan de trein naar Ella. Vergezichten worden afgewisseld door groene theeplantages. Heb je trek, koop dan een hartige donut bij de plaatselijke verkoper.

sri-lanka-reisspecialist-nynkeNet zo enthousiast als wij? De Sri Lanka specialisten van Riksja Kids Birgit en Nynke helpen je graag bij het samenstellen van je individuele rondreis door Sri Lanka met kinderen. Ze zijn zelf moeder en weten wat het is om ver op reis te gaan met (jonge) kinderen. Ze geven je advies over de slimste route, vlucht of de zwaarte van een bouwsteen. En vertellen je eerlijk wat je kunt verwachten. Over de minder leuke dingen die je soms tegenkomt, zoals een lange rit of de kans op een tropische regenbui, maar ook over bijzondere ervaringen en ontmoetingen. Vraag gerust een vrijblijvend reisvoorstel aan. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

logo_riksjakidsOver Riksja Kids RiksjaKids is een kindvriendelijke reisorganisatie van reizigers voor reizigers. In onze reizen zorgen we voor een goede afwisseling in activiteiten die leuk zijn voor kinderen, maar ook voor ouders. Onze kidsspecialisten hebben zelf veel gereisd met kinderen en helpen je graag bij het samenstellen van jullie eigen reis. Het reistempo ligt wat lager waardoor je het land echt kan beleven. Tijdens de reis staat onze lokale vertegenwoordiger voor je klaar om de reis soepel te laten verlopen. Voor meer informatie www.riksjakids.nl.

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Uit dit Zuid-Spaanse droomhuis wilde Barbara niet meer weg…

Barbara was een keer in dit prachtige huis met uitzicht in Andalusië,...
Lees verder