Stomme dingen die je hoort als je 40-plus bent en zwanger….

04.05.2015 05:00

Toen Barbara zwanger raakte van haar tweede kind was ze 42. En dat bleef niet onopgemerkt door haar omgeving. Mensen hebben namelijk nogal veel ideeën en oordelen over vrouwen die boven de veertig nog gaan baren. Dit is wat Barbara naar haar hoofd kreeg…(en wat zij dacht!)

O? Kan dat nog zwanger raken als je zou oud bent? Wanneer stopt dat eigenlijk?
Tsja, die buik zat er toch echt, dus klaarblijkelijk kan het! En wanneer het stopt? Ik heb geen idee. Ga het lekker zelf maar googelen.

Het is veel vermoeiender als je oud bent
Zeker, ik fantaseerde rond zes uur ’s middags al over naar bed gaan. En ik deed dutjes, heerlijke lange dutjes. Bovendien had ik in de kraamtijd wallen tot aan mijn enkels en kon ik bijna niet meer praten van vermoeidheid. Maar daar hoor ik jonge moeders ook over klagen, weet je.

LEES OOK: Wanhoop bij een 11 weken echo: verslag van een miskraam

Dan ben je 60 als je kind eindexamen doet!
Terwijl hoofdrekenen toch echt iets echt iets te zijn van een generatie voor ons, van toen er nog geen computers waren, nou ik kan u vertellen: deze generatie kan het prima! In minder dan een halve seconde floept het eruit, deze.
Maar okee: wat is er dan erg aan 60 zijn als je kind eindexamen doet? Het idee is dat ik dan zeker nog wel 15 jaar mee ga – wie weet kunnen ze dan wel op eigen benen staan hoor! Al blijft het natuurlijk hartverscheurend om je te realiseren dat je je kinderen op een dag moet verlaten omdat je dood gaat.
Doodgaan sucks.

Je hebt veel meer kans op Down toch? Vind je dat niet eng?
Natuurlijk, maar je weet toch dat ze daar tegenwoordig op kunnen TESTEN? Wel eens van gehoord: zwangerschapstest?

Ik was bij de tweede véél moeier dan bij de eerste
Die is altijd heel grappig. Dit werd tegen me gezegd door een moeder van twee kinderen. De eerste kreeg ze toen ze 28 was, bij de tweede was ze 33. Kennelijk was ze toen veel vermoeider, maar dat zou natuurlijk ook heel goed kunnen komen doordat er al een kind rondliep (o, en had ik al verteld dat ze toen keihard aan het werk was?!?!).

Jaja. Tijden veranderen hè?
Die is raadselachtig, ik weet nooit wat ze daarmee bedoelen. Maar ik denk dat ze iets bedoelen van: iedereen doet maar wat-ie wil tegenwoordig. Dan zeg ik: weet je wel dat er vroeger heel vaak kinderen werden geboren met een moeder die ouder was dan 40? Dan was het vaak nummer 11 in een rij, maar goed. Tijden veranderen ja, nu krijgen we soms onze eerste op ons veertigste.

Wauw! Helemaal puur natuur?
Deze vraag snapte ik. Maar voor mij was-ie dus niet zo leuk. Nee, niet helemaal puur natuur dus. Maar toen ik zwanger was, ervaarde ik het wel als puur natuur – behave op de momenten dat ik deze vraag kreeg.

Ben je niet bang dat ze je gaan aanzien voor de oma?
Ja, natuurlijk heb ik daar weleens aan gedacht. Maar hier geldt wel: tijden veranderen. Ik ga niet opeens bloemetjesjurken dragen of blokhakken. Ik blijf wie ik ben, met hopelijk een jonge uitstraling waardoor ze me zullen herkennen als de moeder.

O, ik zou er echt niet meer aan moeten denken
Zeggen dan vrouwen met twee bloedjes van kinderen van boven de tien jaar. Leuk! Maar bij mij liep het anders. En ik ben heel gelukkig dat er nog een kindje komt.

Dankjulliewel.

Lees ook… wat er zo hééérlijk is aan zwangerschapsverlof