Stressvrij op vliegvakantie met kleine kinderen? Dit is de truc!

26.08.2017 10:00

Vliegen met (kleine) kinderen, dat is best nog wel een dingetje. Menig ouder ziet er huizenhoog tegenop en komt uiteindelijk met klotsende oksels en een kleine zenuwinzinking op z’n vakantiebestemming aan. Maar er is een manier om het, in ieder geval een beetje, relaxter te maken.

Ik ben sowieso al geen fan van vliegen, maar met kinderen erbij kan ik helemaal wel aan de valium. Meerdere keren heb ik nu bepakt en bezakt en met een stel stuiterende kinderen in mijn kielzog op Schiphol gestaan en iedere keer heb ik me weer afgevraagd waarom we niet in vredesnaam thuis een badje opzetten en de tuin uitroepen tot Playa del Tropicana. Drie uur van tevoren op het vliegveld moeten zijn, ellenlange rijen voor de douane en dan maar wachten bij de gate. Terwijl de kinderen ondertussen zo hyper zijn geworden dat je ze, eenmaal in het vliegtuig, met geen mogelijkheid meer in hun stoelen gesnoerd krijgt en je de toorn van alle andere passagiers al over je afgeroepen hebt voordat de piloot goed en wel het ‘stoelriemen vast’ lampje heeft aangedaan. Eenmaal op de grond heb ik zeker een week nodig om bij te komen van de reis. En, nou ja, tegen die tijd mag je al bijna die kist weer in om terug te vliegen.

Over twee weken is het weer zover: dan vliegen wij naar Italië. Maar dit keer pakken we het anders aan. Alle mooie tax free shops en de chique visbar ten spijt, laten we Schiphol dit jaar voor wat het is. We vliegen namelijk vanaf Rotterdam. Dat maakt qua afstand vanaf ons huis weinig uit en we stappen daar een stuk relaxter het vliegtuig in. Uren van tevoren aanwezig zijn hoeft namelijk niet op een regionaal vliegveld, dus je zit niet met een stel verveelde recalcitrante kinderen die er al klaar mee zijn voor ze überhaupt het vliegtuig in stappen. Inchecken is zo gebeurd en daarna wandel je zo door de douane. Snel nog een kopje koffie drinken en een boekje kopen en hup, het vliegtuig in. Voor je kinderen tijd hebben om het op een rellen te zetten zitten ze stevig ingesnoerd op 10.000 meter hoogte (en ja oke, dan moet je ze daar nog in het gareel zien te houden, maar alle kleine beetjes helpen) en kan de vakantie beginnen.

Mensen vergeten het vaak, maar Nederland heeft verschillende regionale vliegvelden en je kunt vanaf die luchthavens naar steeds meer bestemmingen vliegen. Ga je echt een verre reis maken, dan ben je meestal aangewezen op Schiphol, maar voor vakanties binnen Europa is het echt de moeite waard om te vliegen vanaf een kleiner vliegveld. Vanaf Rotterdam, Eindhoven en Groningen gaan dagelijks vluchten naar allerlei hele fijne bestemmingen voor gezinnen, dus die immense drukte en de chaos (en de parkeerkosten!) van de Amsterdamse luchthaven kun je mooi omzeilen. En dat scheelt echt een hele hoop stress en gedoe. Want vliegen met kinderen, dat is sowieso al een kunst op zich.

Wil jij dus nog weg deze zomer of dit najaar? Check dan eens waar je allemaal heen kunt vanaf een regionaal vliegveld. Ik zit straks in ieder geval superrelaxed (nou ja…) in het vliegtuig richting de zon. En nuchter, want nu hoef ik me ook geen moed meer in te drinken bij de chique visbar. Dus die limoncello’s, die bewaar ik dan voor op het Italiaanse strand.

TUI heeft verschillende leuke vakanties voor gezinnen. Naar heel veel van TUI’s bestemmingen kun je vliegen vanaf een regionaal vliegveld. Boeken doe je heel eenvoudig via TUI.nl


tuiDit artikel is gemaakt in samenwerking met TUI, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.