Thuisblijfouders zijn topsalaris waard!

14.11.2015 04:50

Vergeet die kalfslederen bureaustoel en die vette bonus aan het eind van het jaar, want carrière maken is minder lucratief dan fulltime ouder zijn! Althans, als de thuisblijfouder marktconform betaald zou worden. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Vlaamse ouders die fulltime thuis zijn. Zij zouden namelijk maar liefst €72.297.78 per jaar moeten verdienen als ze een salaris zouden krijgen gebaseerd op de alle werkzaamheden die zij dagelijks uitvoeren. Dat is nog eens binnenlopen!

Thuisblijvende ouders gaven in het onderzoek aan zo’n 91 uur per week aan het werk te zijn. 91 Uur! Daar kan de gemiddelde CEO van een internationale multinational nog een puntje aan zuigen. Het onderzoek vergelijkt fulltime ouder zijn met het runne van een startende onderneming. En inderdaad, als ZZP’er kan ik zeggen: een nieuwe zelfstandig ondernemer komt tijd en handen te kort. Je moet alles en iedereen tegelijk zijn en the show must always go on. Je hebt geen vakantiedagen, geen ziekteverlof en een dertiende maand kun je al helemaal vergeten. En toch doe je je werk met liefde en vol overgave.

Lees ook: Zeg dit a.u.b. niet tegen een thuisblijfmoeder! 

De zorg voor (kleine) kinderen wordt vaak als meer belastend ervaren dan een baan buitenshuis. Je bent altijd oproepbaar, moet 24 uur per dag beschikbaar zijn. Iedere dag, de hele dag, sta je dienst van iemand anders. Om 17.00 uur kun je niet de deur achter je dicht trekken en je werk tot de volgende ochtend vergeten. Want ook als je werkgever (je kroost dus) op één oor ligt, moet jij alert blijven en direct paraat staan bij calamiteiten. Over werkdruk gesproken…

Lastig is dat de inzet, tijd en moeite van de thuisblijfouder lang niet altijd gewaardeerd wordt. Je bent tenslotte toch gewoon ‘lekker thuis’ en hoe relaxed is dat? De immer gestresste kantoorklerk vindt het maar een luizenbaan: de hele dag in je huispak boterhammen smeren en ondertussen met je kinderen knuffelen. Maar echt, was het maar zo makkelijk…! Ik vond thuisblijfmoeder zijn persoonlijk namelijk dus echt vele malen zwaarder dan fulltime werken, wat ik tegenwoordig doe. Want de godganse dag praten in Jip & Janneke taal met twee blagen van drie turven hoog die gewoon altijd B zeggen als jij A zegt, tot aan je nek in de peuterpoep zitten en je eigen bank niet meer kunnen vinden onder de torenhoge stapels speelgoed, dat is gewoon dodelijk vermoeiend. Het begrip ‘arbeidsintensief’ heeft voor mij echt pas betekenis gekregen sinds ik moeder ben.

Voor het eerst sinds lange tijd komt er weer maandelijks geld binnen op mijn rekening, maar eigenlijk vind ik dat ik voor al die jaren thuis ook best een lieve duit had mogen krijgen. En als ik dan nu zie wat ik eigenlijk waard ben geweest, voel ik me toch enigszins ondergewaardeerd. Misschien dat ik met terugwerkende kracht nog uitbetaald kan krijgen. Als de Terroristen 18 zijn ofzo. Dan moeten ze gewoon maar een deel van hun salaris van hun studentenbaantje aan mij afdragen. Net zolang tot ik minstens met een gouden handdruk wegloop en een flinke pied-à-terre in Zuid-Frankrijk (of in Amsterdam) kan aanschaffen. Want daar heb ik, na al die jaren overwerken, dus gewoon wel recht op.

Lees ook: De nieuwe generatie thuisblijfmoeders is superambitieus!