Tien voordelen van het krijgen van kinderen na je 35e

02.12.2019 00:10

Hoewel de vruchtbaarheid afneemt na je 35e, zijn er ook voordelen van het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Dus oudere moeders onder ons: geen nood! Er blijken toch ook zat voordelen te zijn. Komen ze!

Lees ook: 14 belangrijke lessen in de eerste 14 dagen met je baby

 1. Grotere kans op oppas door gepensioneerde familieleden
  Op je 37e is de kans groter dat je ouders al gepensioneerd zijn, dan op de 27e. En de kans dat ze het hartstikke leuk vinden om op te passen neemt ongetwijfeld ook toe, omdat ze er reikhalzend naar uit hebben gekeken om opa of oma te worden. En dit scheelt ook weer in de kosten van de kinderopvang, wie weet willen ze wel een hele dag opvang voor hun rekening nemen.
 2. Vele vrienden gingen je al voor
  Wanneer je na je 35e moeder wordt hebben veel van je vrienden al kinderen. Dit is niet alleen handig voor adviezen, maar het levert je waarschijnlijk ook een heleboel (gratis) spullen op. Je bespaart dus al snel honderden euro’s in de aanschaf van die dure kinderwagen of nieuwe maxi-cosi’s. Die kan je voor een prikkie overnemen.
 3. Mensen denken vaak dat je jonger bent dan je echte leeftijd
  Omdat de meeste vrouwen nog steeds moeder worden tussen hun 30e en 35e levensjaar wordt er vaak van uitgegaan dat jij ook ergens begin 30 bent. Dus geen zorgen over die paar extra grijze haren, wallen of rimpels die het slaapgebrek van een baby je opleveren. Ook al nader je de 40, je wordt toch jonger ingeschat. Fijne boost voor je ego.
 4. Been there, done that
  Op een vrijdagavond thuis met je kinderen terwijl je vrienden aan de lampen hangen in de nieuwste hotspot en jaloersmakende foto’s op Facebook zetten? Geen probleem, je hebt er ruim 20 jaar van kunnen genieten, en in je dertiger jaren de wildste feestjes meegemaakt. Het is eigenlijk stiekem best lekker om ongestoord op de bank een Netflix serie te kijken en zaterdag zonder kater wakker te worden.
 5. Je leeft langer
  Onderzoek heeft aangetoond dat oudere moeders langer leven. Dus heb je na je veertigste nog een kind gekregen, dan haalt je die 80 of 90 makkelijk. Er is zelfs een studie die aantoonde dat 100-jarige vrouwen vaak na hun veertigste verjaardag nog kinderen hebben gekregen. De genen die ervoor zorgen dat jij op latere leeftijd nog moeder kan worden zijn waarschijnlijk dezelfde die ervoor zorgen dat ziektes later tot ontwikkeling komen en het ouderdomsproces vertragen.
 6. Je bent ouder en wijzer
  Als 35+ moeder ben je nu eenmaal wat langer op deze aarde dan als 25+ moeder wat je toch een paar jaartjes extra levenservaring en wijsheid heeft opgeleverd. Je hebt waarschijnlijk meer gereisd en meer goede en slechte tijden meegemaakt, en dit heeft een positieve uitwerking op het relativeringsvermogen.
 7. Je hebt al carriere gemaakt
  Het hebben van kleine kinderen, en tegelijkertijd werken aan een carriere levert vaak stress op. Je hebt het gevoel dat je werk tekort schiet, of dat je te weinig aandacht voor je kinderen hebt. Wanneer je tegen de 40 loopt is de kans groot dat je carriere al aardig in de lift zit, en je na al die jaren werken wel hebt bewezen wat je kan. Niet dat je nu achterover kan gaan leunen op je werk, maar het haalt de druk om promotie te maken wel wat van de ketel, omdat die al gemaakt is in de kinderloze jaren ervoor.
 8. Het is langer geleden dat je zelf klein was, spelen is weer leuk
  Omdat het al een goede dertig jaar geleden is dat je zelf naar het pretpark of de speeltuin ging wordt het extra leuk om het nu weer te mogen doen. Heerlijk, dat je eindelijk weer je oude poppen of lego-trein van zolder kunt halen, en het eigenlijk hartstikke leuk is om daar met je kinderen mee te spelen.
 9. Bankrekening is wat gevulder
  Het salaris is na je 35e wat hoger dan in de twintiger-jaren, je hebt door opa’s en oma’s op oppas opvangkosten bespaard en veel spullen gekregen, dus de kans is groot dat er nog wel wat geld overblijft. Dit kan natuurlijk worden uitgegeven aan het kroost, maar ook erg fijn om jezelf af en toe eens een massage of andere luxe te gunnen. Het kan!
 10. Je krijgt er slimme kinderen van
  Kinderen van oudere moeders hebben volgens onderzoek een hoger IQ en doen het goed op school. Daarnaast zijn ze vaker linkshandig, wat geassocieerd wordt met hogere intelligentie en creativiteit. Het kan maar zo zijn dat je na je 35e, een nieuwe Mozart, Vincent van Gogh, Barack Obama of Einstein voortbrengt, allemaal linkshandigen.