De 10 leukste apps voor baby’s, peuters en kleuters

31.10.2018 00:10
2 jarige ipad, kleuters ipad, kinderen ipad, opvoeden ipad, uur op ipad, ipad ongezond

Ach mensen, wat is het koud buiten. Tijd voor kopjes thee, dekentjes, en de kinderen op de bank met een boekje eh tablet. Voor wie op zoek is naar aparte, bijzondere apps waar je kinderen hopelijk ook nog iets van opsteken: dit zijn de 10 allerleukste apps van dit moment.

Lees ook: Dé 10 voorleesboeken die geen enkele moeder mag missen; zo leuk zijn ze

De leukste apps voor kinderen

Oké. Het lijstje. Dit zijn de leukste apps van dit moment, van kinderen van 1 tot 4 jaar ongeveer. Alle apps zijn in de Apple Store en in Google Play verkrijgbaar, zijn leuk, afwisselend, educatief én bevatten nauwelijks of geen irritante reclames of andere meuk. Alle tips komen van moeders zoals jij en ik*, dus tot in den treure getest en goed bevonden, want die reviews online zeggen ook niet alles. Een mooie mix van educatieve grachtengordel-apps tot stoere spellen of apps druipend van de Amerikaanse commercie. Met allemaal één ding gemeen: ze zijn geweldig!

1. NPO Zappelin

Dit is en blijft de koning onder de apps voor kleine kinderen. Educatief, afwisselend, rustig, zonder gekkigheid. Spelletjes, filmpjes – die het overigens alleen doen op de wifi – dansje meedoen, kleuren, stempelen, verhaaltjes lezen. Echt alles en cultureel zeer verantwoord, zo’n app die kortom, op de koffietafel mag.
Gratis, vanaf 2 jaar

2. Lego Duplo

Diverse apps met elk een eigen thema. Creatieve spelletjes spelen, activiteiten van grote mensen nadoen, filmpjes kijken. En oh ja, als ouder wordt je ook op een leuke manier in de zeik genomen – maar ik verklap niks, ga het zelf maar ontdekken.
Gratis, vanaf 2 jaar

3. Tiggly

Ook weer een hele reeks aan spelletjes met als doel je kinderen iets te leren: tellen, vormen, woorden. Er zijn zelfs scholen die met Tiggly werken, zo educatief verantwoord. Er zijn ook allerlei accessoires bij te koop, maar daarvoor moet je naar de VS. Wil je je kind Engels leren? Dan is de Tiggly Sesamstraat de allerleukste van allemaal.
Gratis, vanaf 2 jaar

4. Slaap lekker!

Door Apple verkozen tot app van het jaar, al meer dan 4 miljoen keer gedownload. Geweldig verhaaltje, leuke opdrachten (lichtjes uitdoen van de dieren), met een rustige stem in lieflijke ambiance en de allermooiste tekeningen ooit. Ondergetekende durft zelfs te beweren: mooiste app ooit.
€ 2,99, 1-4 jaar

5. Dr Panda

Dr Panda is een icoon, een voorbeeld, je nieuwe BFF. Eindeloze avonturen beleven doe je met dit beertje. Van zwemmen met dieren, tot in bad gaan, een boerderij bestieren, naar de kermis of de ruimte? Panda doet het allemaal. Rustige muziekjes, alleen maar hoeven tikken dus ook voor de allerkleinsten zéér geschikt.
Vanaf € 1,99, vanaf 1 jaar

6. Match it up

Ook weer een reeks, nu per leeftijd ingedeeld. Het doel: de juiste plaatjes bij elkaar zoeken. Heel duidelijk en simpel, en daardoor des te leuker. Bovendien voorzien van vrolijke plaatjes en leuke muziek. Echt een ‘spelletje’, maar wel lekker overzichtelijk. Eerste spelletjes speel je gratis, voor de volledige app betaal je.
Vanaf gratis tot € 2,64, niveaus vanaf 1,5 jaar, 2 jaar en 2,5 jaar

7. Brandweerman Sam

Hier beginnen we al in de buurt te komen van een serieuze ‘video game’, met echte verhaallijntjes en het moeilijker werk. Zes verschillende spelletjes, waarbij je Brandweerman Sam uit de brand helpt (haha, flauw). Blussen, de wagen vullen, verstoppertje: genoeg avonturen te beleven, met dit prachtig vormgegeven spel.
€ 1,99 – € 2,69, vanaf 4 jaar

8. TocaBoca

Eindeloze reeks spelletjes (36!) en vermaak ontworpen mét kinderen vóór kinderen. Vlinders schilderen, naar de haarsalon, dokter spelen of vet op avontuur in de ruimte of de grote stad. Samenstellen, kleuren, op pad; alles, werkelijk álles kom je tegen. Niet mijn favoriet qua tekeningen/look and feel, maar hé, wie ben ik. Het is immers met kinderen getest en goed bevonden.
Van gratis tot betaald, vanaf 2 jaar (gokje? Staat niets bij…)

9. Paw Patrol

De duurste uit deze reeks en echt voor de diehard Paw Patrol-fans. Krijg je wel verschillende spelletjes voor, deze bekende figuurtjes, en spannende avonturen. Let er op dat je de officiële app uitkiest, namelijk die van Nickelodeon als je voor de real deal wilt gaan, want er staan ook neppers tussen. Tsskk. Tssk.
€ 4,29, voor kinderen jonger dan 5 jaar. Dus.

10. Sonic

Oké, deze kan ik eigenlijk beter niet noemen. Sonic, ken je ‘m nog? Dat blauwe beestje? Ik weet niet wat er met me gebeurde toen ik de Sonic games zag in de App Store, maar ergens in mijn brein lichtte meteen mijn verslavingscentrum op. Diepte-investering dit dus, want je speelt ‘m echt tot je 80 bent. Nu SuperMario nog en mama is klaar om totaal te verloederen.
Gratis, van Sega, ik zeg: voor iedereen, altijd, o-ve-ral

Lees ook: Wanneer je net iets te vaak op je smartphone kijkt (BAD mommy!)