In samenwerking met Me-to-We

Lara over de basisschool: ‘Mag hij zichzelf zijn in de klas?’

11.08.2023 10:06

Lara (35) is hoofdredacteur bij Me to We. Een tikkie Aziatisch en een beetje boel Brabants, maar boven alles moeder van Rijk (3) en Lex (2). Deze week schrijft ze over haar oudste die bijna naar de basisschool gaat.

Vanaf het moment dat je kind naar school gaat breekt er een nieuwe periode aan. Een van nieuwe dingen leren, vrienden voor misschien wel het leven maken en vijf dagen per week van huis. Maar ook van een stuk individualiteit, een deel van zijn of haar leven waar je niet meer bij bent en misschien ook dingen waar je niet meer vanaf gaat weten. Weer een stukje loslaten.

TIP: De leukste Back to school outfit shop je bij H&M

Op de basisschool hebben ze namelijk geen tijd om jou de hele dag door logboekberichten te sturen, zoals het kinderdagverblijf dat deed. Geen update over een wc-bezoek, drinkmoment of een notitie over tranen. Je moet het doen met een oudergesprek of een kort momentje bij het ophalen aan het einde van de schooldag. Dat vind ik nog niet zo’n ramp, want een beetje privacy over zijn stoelgang is inmiddels wel wenselijk. Wat ik vooral spannend vind, is hoe deze bepalende periode in zijn leven gaat verlopen.

Zo veel vragen

Gaat hij vriendjes maken en wie zijn dat dan? Heeft dat kind leuke ouders waar hij eens kan gaan spelen? Hoe bevalt het hem om zo veel van huis te zijn? Wat wordt zijn favoriete bezigheid? Wie nodigt hij uit op zijn kinderfeestje? Zijn er kledingtrends waar ie-der-een aan mee doet? Moet hij dan zo’n waterfles of een ander inwisselbaar item wat populair is op TikTok? Wordt hij gepest of net zo erg: wordt hij de pester? Gaat mijn zoon veel veranderen? Wie gaat hij uiteindelijk zijn? Mijn hoofd draait overuren.

Eigen ‘ik’

Uiteindelijk vind ik het ’t allerbelangrijkst dat hij zich veilig voelt en zichzelf kan zijn, ook op school. Hij weet namelijk met zijn bijna-4 jaar al precies wat hij wel en niet wil. Zijn karakter vormt zich. Zo heeft hij een babyknuffel, die onder zijn Spider-Man dekbed bij hem in bed slaapt. Is hij dol op auto’s en kijkt hij graag naar Gabby’s Poppenhuis. Hij speelt in de modder en leest al simpele boekjes. Soms vouwt hij zijn broekspijpen ver omhoog en roept hij dat-ie een rok aanheeft. Af en toe wil hij blauwe nagellak net als mama. Je moet hem uitdagen, omdat hij zich anders snel verveeld én hij is lief voor alle andere kindjes om hem heen. Na deze lofzang voel ik me verplicht om te benoemen dat hij ook echt strontvervelend kan zijn. Mag hij dit allemaal zijn in de klas?

(Back) to school outfit

Na de zomer is zijn eerste schooldag en langzaamaan bereiden we hem hierop voor. De eerste wendag is zelfs al gepland. De hippe broodtrommel met van die vakjes ligt al in de kast. Het enige dat nog ontbreekt is de perfecte outfit en dat is het enige waar ik niet over pieker. Hij kleedt zichzelf elke dag aan en over wat hij kiest heb ik niets meer te zeggen. Hij heeft zijn eigen stijl. Daarom hebben we bedacht om hem voor het eerst mee te nemen naar een kledingwinkel. Bij H&M slaag ik eigenlijk altijd, dus ik laat hem daar graag los om zelf wat setjes samen te stellen. Je hebt er bovendien alles in verschillende stijlen, dus er past altijd iets bij jouw persoonlijkheid: van broeken en shirts tot aan jassen en schoenen. Ik kan niet wachten om te aanschouwen waar hij mee aan komt zetten.

En dan eindelijk die klas in, vol vertrouwen. In zijn mooiste kleding en haartjes vers van de kapper. Een eerste indruk maak je bij minimensjes tenslotte ook maar één keer. Hopelijk laat hij zijn ochtendhumeur thuis.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met H&M Nederland.