In samenwerking met Me-to-We

Sinterklaas vieren zoals je gewend bent, maar dan nét even anders

28.11.2023 11:21

Kilo’s kruidnoten tijdens de intocht, elke week de schoen zetten en hard geklop op de ramen met pakjesavond: allemaal Sinterklaas gewoontes die we al járen in stand houden. Helemaal prima en hartstikke leuk natuurlijk, maar soms is een beetje verandering ook niet erg. Vooral niet als het je ook nog wat oplevert.

Zelf aan de slag

Hup! Aan het werk, want kruidnoten in de winkel kopen is lekker makkelijk, maar zelf bakken is veel leuker (en supersimpel)! Koop een bakmix of zoek zelf een lekker recept op en haal alle ingrediënten in huis om gezellig een middagje te gaan bakken met de kids (lees: een rommel te maken van de keuken). Makkelijk vermaak en het eindresultaat mag er ook zijn.

Oh, kom er eens kijken…

In plaats van versiering in de winkel kopen, kun je het ook ‘gewoon’ zelf maken. Eerlijk: we weten dat je vast geen zin hebt om álles zelf te maken, maar kies dan de makkelijkste of snelst geknutselde versiering uit en ga daarmee aan de slag. Wat voorbeelden:

  • Een Sint-slinger: knip uit glitterpapier een staaf (of laat je kind – of hond – een stok zoeken) en hang daar met touw wat letters of andere uitgeknipte decoratie (Piet bijvoorbeeld) aan.
  • Pietjes: maak schattige (hulp)pieten van oude wc-rolletjes. Even sparen en wat knutselspul inslaan en klaar is Kees. Eh… Piet.

De Grote Sinterklaasfilm

Deze ken je vast wel, want elk jaar rond de Sinterklaasperiode verschijnt er een nieuwe in de bioscoop. Dit jaar gaat hij over de verjaardag van Sinterklaas, want die wil hij dit jaar royaal vieren – het is zijn honderdste bezoekje aan Nederland en dat is reden voor een feestje! Kortom: de últieme voorpret voor pakjesavond. 

Sint krijgt dit jaar een aantal duurzame tips, ook handig als inspiratie voor bij jou thuis. Freek, de monteur van Essent, helpt de Sint namelijk om bewuster te denken en om energie te besparen. Een nuttig filmavondje, dus!

Over duurzaamheid gesproken: hoe lang staan jullie thuis onder de douche? De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten per persoon (Milieu Centraal). Op jaarbasis reken je daar best wel wat voor af. Het halveren van de tijd zou bijvoorbeeld al heel erg schelen en dat kun je heel makkelijk doen met muziek. Party Piet Pablo heeft heel veel leuke liedjes die je kunt gebruiken om de douchebeurt te verkorten. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind zich helemaal gedoucht moet hebben als er 2 liedjes zijn afgespeeld. Dan maak je de douchebeurt leuk(er) en ben je lekker duurzaam bezig. 😉

Meer weten over hoe je jouw (Sint) gewoontes in een modern jasje steekt? Klik dan hier!